Защо се добавя лимонена киселина в сладкото?

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Защо се добавя лимонена киселина в сладкото?

Мнениеот neli.mag » съб юни 06, 2015 11:43 am

Много се интересувам от мнения по въпроса с каква цел се слага лимонена киселина когато се вари сладко. Аз мислех, че е необходима за да не вкисва, но маи не било така.


Потребителски аватар
mami48
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 6242
Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm

Re: Защо се добавя лимонена киселина в сладкото?

Мнениеот mami48 » съб юни 06, 2015 1:37 pm

:giflo2: :heart: :giflo2: Лимонената киселина не се добавя за не вкисва сладкото, а за да не се озахари, играе ролята на стягащ елемент в сладкото - вкисването на сладкото зависи от недобро консервиране,затваряне на капачка или липса на стерилизация-заваряване на бурканите. Надявам се да съм била полезна. Всичко добро, ако нещо не ви е ясно пишете. :thumup:
Прикачени файлове
OK1.png
OK1.png (136.25 KиБ) Видяна 1355 пъти

Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 139
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 644 снимки от Lirinka

Re: Защо се добавя лимонена киселина в сладкото?

Мнениеот Lirinka » съб юни 06, 2015 7:18 pm

Нели, привет! :)
Катето - Мами, ти е отговорила доста точно и изчерпателно! :) Ох, от кога се каня на баницата ти с локум и още не съм я спретнала, направо съм за бой...
Хубава вечер, мила! ;)

Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Re: Защо се добавя лимонена киселина в сладкото?

Мнениеот neli.mag » нед юни 07, 2015 2:08 pm

Благодаря за отговорите, момичета. :giflo1: Аз по принцип не слагам лимонена киселина. Та викам да не съм се минала нещо. Но пък държа да има повече плод и по-малко захар и не ми се е случвало да се захароса нещо. Мнооооооого обичам конфитюри и като видя в магазина бурканче с цена около и над 4 лв, а в него само 15 процента плод и сред съставките лимонена киселина и ме хваща яд.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Yahoo [Bot] и 0 госта