Готвене в тенджера под налягане

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 698 рецепти от tillia
:: 2523 снимки от tillia
Контакти:

Готвене в тенджера под налягане

Мнениеот tillia » съб сеп 06, 2008 1:16 am

Готвите ли в тенджера под налягане?
В нашето семейство я използваме много често - за зрял фасул, месо и всичко, което изисква по-дълго време за готвене.
Преди 2 години съседка сподели, че стерилизира буркани със зелен фасул и грах. От тогава я използваме и за това.


sve_georgieva
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 204
Регистриран на: пон юни 16, 2008 9:15 pm
:: 19 рецепти от sve_georgieva
:: 39 снимки от sve_georgieva

Мнениеот sve_georgieva » съб сеп 06, 2008 9:47 am

tilia, пиши моля те как така се стерилизират грах и зелен фасул? Целите буркани ли се слагат в тенджерата? Аз от години използвам такава тенджера и съм много доволна. Предварително ти благодаря!

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 698 рецепти от tillia
:: 2523 снимки от tillia
Контакти:

Готвене в тенджера под налягане

Мнениеот tillia » съб сеп 06, 2008 2:23 pm

Пуснах рецепти за стерилизиране на зелен фасул и грах (ако бъдат одобрени).
С много недоверие ги направих за първи път. Просто опитах с бебешки бурканчета, за да видя какво ще стане. Но стана. Понеже тенджерата ми не е голяма, консервирам в конфитюрени и бебешки бурканчета (мъжкото съсловие в семейството бойкотира тотално и двата продукта, с изключение на паниран зелен фасул и руската салата!). Така че, това ни устройва.
Вместо да варя по 3 часа, сега става за нула време. Но много внимавам с отварянето на теджерата. Обезателно изчаквам 10-15 минути преди да отворя капака.
- sve_georgieva - писах Ви на "лични съобщения" за снимките.

sve_georgieva
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 204
Регистриран на: пон юни 16, 2008 9:15 pm
:: 19 рецепти от sve_georgieva
:: 39 снимки от sve_georgieva

Мнениеот sve_georgieva » съб сеп 06, 2008 2:36 pm

Много ти благодаря tilia! Тази година вече преминаха фасула и граха, но догодина задължително ще пробвам да си ги направя по твоя начин.


Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » нед окт 19, 2008 9:25 am

Аз не изчаквам 15 мин. за да отворя тенджерата, а пускам студена вода в/у нея и като спре да съска я отварям.

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 698 рецепти от tillia
:: 2523 снимки от tillia
Контакти:

Мнениеот tillia » нед окт 19, 2008 8:38 pm

Когато готвя в тенджерата и ако много бързам, и аз слагам под студената вода, но специално за бурканите - НЕ! Има опастност да изкипят.

Cheery_Pepi
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 43
Регистриран на: ср юли 22, 2009 10:35 am
:: 1 снимки от Cheery_Pepi
Контакти:

Мнениеот Cheery_Pepi » ср юли 22, 2009 5:48 pm

Тенджерата под нялягане е мой верен помощник в кухнята. Често я ползвам, защото пести време, а и ястията стават по-вкусни и диетични.
Всъщност първите ми опити с основни ястия като дете са точно с нея. Обаче никога не готвя боб в нея. Имам страх, че люспиците му ще запушат отвора на клапана за парата и тогава става опасно, но това си е мое мнение.

А колко бързо и вкусни стават свички супи в нея?! М

Потребителски аватар
Galya68
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 132
Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
:: 30 рецепти от Galya68
:: 45 снимки от Galya68

Мнениеот Galya68 » чет юли 23, 2009 5:00 pm

От години готвя в тенджера под налягане и наистина е едно малко чудо.И продуктите не губят хранителните си стойности.Cheery_Pepi,не се притеснявай,че ще се запуши.Водата не трябва да е повече от 2/3 от обема на тенджерата.Този начин за отваряне на капака след поставяне под студена вода съм го чувала,но казват че рязката смяна на температурата намалява "живота" на гумата,която уплътнява капака при затваряне.Също така зависи и от модела на тенджерата.Лично за мен най-добрият е руският модел-затваря се чрез завиване на капака. :chef:
Радвай се на живота.По-късно е,отколкото си мислиш!



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта