Пържене в газирана вода

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1609
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Пържене в газирана вода

Мнениеот Aliana » пет ное 27, 2015 9:10 pm

Здравейте :)

От известно време ме занимаваше един здравословен начин за приготвяне на някои храни - пърженето във газирана вода. Доколкото разбрах при моите търсения, този метод е бил лансиран от Weight Watchers през 80-те години на миналия век, като целта е била пестене на калории. Положителното за тези, които нямат проблеми с теглото, е фактът, че пърженето във вода не образува токсини и дразнещи стомаха вторични вещества.

Преди няколко дни видях отново коментар към рецепта на Ина, и за пореден път видях, че и други се опитват да приготвят храната си здравословно. Затова се навих най-после да изпробвам метода.

Накратко събраната информация:

1. Пърженето във вода е подходящо само за ненапояващи се продукти - т.е. нищо панирано с галета или брашно не може да се пържи във вода, защото галетата/брашното ще поеме водата. Последният слой на панадата трябва да е яйце. Намерих видеа за пържене на месо и на бъркани яйца.
2.Водата трябва да се сложи в горещия тиган - за разлика от пърженто с мазнина, тиганът трябва да е на най-висока степен.
3. Количеството на водата е толкова, колкото олио би било сложено за запържване - само 2-3-4 с.л.
4. Водата трява да се изпари, преди да бъде добавено ново малко количество. Трябва да се внимава да не се свари храната.
5. Дори хубав кафяв нагар може да бъде постигнат например при подготовка на печено. Месата трябва да се обръщат често, до постигане на желания цвят.
6. Водата може да е и чешмяна, просто в газирана става по-добре.

До тук теорията.

Моят опит се ограничава само в изпържването на пуешки шницели, панирани в брашно и яйце.

Загряване на празния тиган
Изображение

Слагане на газираната вода
Изображение

Слагане на панирания шницел
Изображение

След обръщането, това е крайния цвят, по-препържено или цветно не става
Изображение

Тиганът с полепналото яйце, не ми беше никак ясно защо полепна, имаше още вода в тигана при обръщането, просто понятие си няма
Изображение

За цвета на шницела - изисква доста свикване с бледия цвят, което лично за мен не е проблем. Но все пак изглежда неапетитно.
За вкуса - това е по-големият проблем. Сякаш ям мокро месо с бъркано яйце. Вкусовете се различават ясно - това е месото, това е яйцето. Въпреки че бях подправила добре и месото, и яйцата, вкусът беше безличен и блудкав. Това беше мнението и на останалите в къщи. По принцип тази панада, които се казва Парижка (брашно и яйце, като яйцето е отвън), гарантира крехки и сочни пуешки шницели, което наистина е изключително, имайки пред вид колко е сухо пуешкото. Изпържени с вода обаче, шницелите са доста по-сухи, почти като приготвени натюр.

Обобщение: лично на мен не ми е ясно, защо този метод се нарича ПЪРЖЕНЕ. Особено в германската кулинарна лексика (тъй като моята информация е от немските сайтове) има страшно много думи за различните форми на приготвяне в тиган, мисля, че най-правилната дума, която описва този метод е dünsten, което означава пържа в тиган, но с течност, не (само) с мазнина. Т.е. нещо като задушаване или леко къкрене, само че без капак. Така че си е живо подвеждане да се говори за ПЪРЖЕНЕ във вода.

Меса не съм пробвала и честно казано - не виждам смисъл и защо. Лично на мен тази техника щеше да ми е от полза точно за паниране. Ще се радвам, ако темата ви е от полза - било за да пробвате и вие, било за да не се подмамвате. Ще се радвам, ако някой сподели.

Ето два клипа от youtube

Пържене на месо в газирана вода


Пържене на бъркани яйца в газирана вода
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

Re: Пържене в газирана вода

Мнениеот xevi » съб ное 28, 2015 11:55 am

Тази технология, или поне подобна и ние прилагаме, макар да не ми е хрумвало да я наричам "пържене". Ние му казваме запичане или задушаване на тиган. Използвам при обработка на нарязано месо или зеленчуци, където в рецептата се изисква запържване. Слагам нещата на загрят сух тиган с незалепващо покритие, запичам за малко и после добавям по малко водичка, колкото да не залепва, оставям да се изпари и добавям пак, и така до сготвяне, като накрая оставям водата да се изпари изцяло и да изсъхне каквото запичам. Получава се приятен загар, не е пържено, не е и сварено, нещо като задушено бих казала, но по-сух краен резултат.

Не бих пробвала да го ползвам на неща с панировка - просто ще се разкашка от водата. Не виждам и защо да се ползва на бъркани яйца, аз тях без мазнина ги правя на незалепващ тиган, така или иначе... Виж, стават хубави кюфтенца, но там в самата кайма обикновено има поне малко мазнина, така че има запечатване леко. Нарязани зеленчуци стават супер. Нарязано пилешкото става чудесно - слага се малко вода, бърка се да се изпари, слага се пак малко, пак се изпарява и в този процес месото пуска сос, който се запича при изсъхването и при добавяне на вода се разпределя по месото - крайният резултат е нито пържено, нито сварено, сухо, ароматно и с хубав загар, добро за салати, сандвичи или за използване в манджи със сос.

Слагам вода, и то по съвсем малко, не да плува, само по дъното да не залепва каквото готвя. Не съм пробвала с газирана вода, но следващия път така ще го направя да видя разликата :)


Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост