Сач

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Сач

Мнениеот Aliana » пон ное 21, 2016 4:10 pm

Здравейте :) :) :)

Обръщам се към вас с молба за съвет.

Имам няколко сача в къщи - големи и малки.

По принцип съм съвсем наясно с ползването на глинени съдове и имам доста серизна колекция от такива. Не робувам на митове относно ползването - че не се миели с вода и т.п. Наясно съм, че глината е хигроскопична, затова не мия с препарати, но съдовете ми са идеално чисти - измити с чиста вода. Ако нещо ми се захване за дъното - слагам вода в съда и я варя, докато налепът се отдели. Това отговаря на всички съветите относно хигиената, ползването и почиствнето на глинени съдове.

Но имам пробем, които не зависи от ползването - поне аз така мисля.

Сачовете още нови имаха черно-кафяво покритие, което да ги прави да изглеждат стари и апетитно-автентични. Това, което иначе се постига след дълги години на ползване. Не са гледжосани като гювечите. Повърхността не е запечатана.
Сега проблемът: Когато се нагрее, сачът мирише на изгоряла гума или подобна химична отрова. Почти изцяло съм сигурна, че това е, защото е намазан с чернилка. Миризмата става все по-силна, колкото по-силно е загрят сача. Не може да става въпрос за останки от олио или друго, тъй-като новите сачове миришат. Естествено изобщо не се решавам да готвя в тях и да тровя народа.

Та знае ли някой от вас - какво е това? Може би познавате някой грънчар, който да даде информация?
И дали е възможно да се намери сач, който да е оставен чист, а не да е замазан с чернилка? Ние имахме навремето точно такъв сач, с цвят на теракота, който се беше опушил и потъмнял от огъня, а не от някакви си бои.

Ще се радвам на инфрмации - и относно боята, и относно небоядисвани сачове :)

Благодаря ви предварително :love:
www.facebook.com/artandhobby


ada
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 7
Регистриран на: чет яну 17, 2013 10:07 am
:: 8 снимки от ada

Re: Сач

Мнениеот ada » пон ное 21, 2016 9:06 pm

Здравей, Алиана! Не зная от къде си закупила сача. Имам предположение, че самият материал, от който е направен, е с някакви примеси, неподходящи за термична обработка. Дано проблемът да има по - простичко обяснение. Но фактът, че с повишаване на нагряването, миризмата се усилва, ме притесни. Може би съм малко параноична...но след като открих, че онези симпатични бабки от планинските селца продават китайски боб като току-що бран от двора им, се притеснявам, че и китайски сачове циркулират из грънчарските ни дюкяни :-)

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Re: Сач

Мнениеот Aliana » пон ное 21, 2016 10:47 pm

Здравей, Ада,
благодаря ти, че си ми обърнала внимание! :)

Сачът ми го донесоха от България, не зная къде е закупен. Както споменах, имам няколко и вече не помня кой точно от кого е донесен. Аз съм също много параноична по отношение на това с какво се храним - все пак и без друго с достатъчно отрови от околната среда има да се справя организма ни, поне това, което може да бъде предотвратено, го предотвратявам.
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3731
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 170 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Re: Сач

Мнениеот Sirena » вт ное 22, 2016 8:06 am

Здравей, Рали. Не съм виждала такива сачове, може наистина да са от братски Китай :) Аз бих го изхвърлила, никак няма да му се мъча и да го вкарвам в правия път :wink: Все пък в това "нещо" ще се приготвя храна, не бих рискувала.
Поздрави :)
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."


Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 139
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 644 снимки от Lirinka

Re: Сач

Мнениеот Lirinka » вт ное 22, 2016 3:16 pm

Рали, привет и от мен! :)
Бих те посъветвала да го изхвърлиш, подкрепям Натали. Истинските сачове са кафяви, както си е глината.
Ако са изпечени както трябва са малко по тъмно кафяво, но не са мазани с нищо. Моят съвет е, като се купуват сачове да са от Троян - Троянската керамика от време оно. Те си дават сертификат и гаранция при правилна употреба.
Нашите сачове, гювечи са от там и нямаме никакъв проблем с миризми. Ползваме ги доста често.
Хубав ден, мила! :)

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Re: Сач

Мнениеот Aliana » вт ное 22, 2016 10:54 pm

Наталка, Боби, Ада, благодаря ви, милички! :love:

Да, точно така ще направя, макар че ми е криво :(
На вас ви е лесно да се снабдите с нови, но за мен е нещо много екзоточно, защото все трябва да намеря кой да ми го донесе. Пращали са ми по пощата, но пристигна на прах.

Гледах в сайт за троянска керамика, но не намерих сачове. Имат тави и ще си взема, защото пише, че може може да се ползват и във фурната, и на котлона! Някой има ли такава тава, да сподели впечатления ? ....
http://www.bgkeramika.com/%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8

Смятам от там да поръчам доста неща, а мъжът ми ще пътува през януари до България и ще ги вземе. Ако някой знае как да поръчам качествени сачове - моля за инфо :)

На всички лека нощ, приятни сънища! :love:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Lirinka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 139
Регистриран на: чет апр 12, 2012 5:02 pm
:: 17 рецепти от Lirinka
:: 644 снимки от Lirinka

Re: Сач

Мнениеот Lirinka » ср ное 23, 2016 1:07 am

Рали,
има няколко фирми в Троян и околността. Разгледай ги и пиши на пощите им, те ще ти обяснят.
Действително в галериите им не са показани сачовете, но не значи, че не ги произвеждат и предлагат.
Сачове се купуват по рядко. Някои от фирмите си имат фирмени магазини и партньори из страната.
Хубава вечер! :)

ada
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 7
Регистриран на: чет яну 17, 2013 10:07 am
:: 8 снимки от ada

Re: Сач

Мнениеот ada » ср ное 23, 2016 8:20 pm

Рали, явно сме единодушни, че сачът е за кошчето :-( Предлагам ти идейна, примерна алтернатива от холандски сайт, в раздел funcooking, а ти можеш да потърсиш подобни в немски сайтове.
http://m.blokker.nl/m20/nl/blknl/koken- ... er-bp-2961
Виждала съм и керамични за пици и арабски хлябове. Логиката на топлинната обработка е подобна.
Дано да съм била полезна. Поздрави от съседна Недерландия :-)

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

Re: Сач

Мнениеот xevi » чет ное 24, 2016 3:21 am

Рали, дали не можеш да го "изгориш" това покритие? Сачовете не могат да се загряват до висока температура, но може би да го загряваш/оставяш да изстине няколко пъти докато спре да мирише и/или можеш да остържеш покритието?

Ако не стане и аз бих го изхвърлила.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Re: Сач

Мнениеот Aliana » пет ное 25, 2016 2:07 am

Боби, Ада, ще се възползвам от съветите ви. :love:

Неви, пробвах, но не става. Вече е в боклука. Жалко :(
www.facebook.com/artandhobby



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта