Индукционни котлони

Дъра-бъра за всичко в кухнята
NikB
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: пон фев 14, 2011 7:10 pm

Мнениеот NikB » пон фев 14, 2011 7:29 pm

mitachi написа:Тъй като, моето мнение е съпроводено с това, че познавам схемното решение на тия уреди, засега ще се въздържам от други коментари....


Е, надявам се, за изминалите години, освен "схемното решение" си научил и принципа на работа и си разбрал, че, има много голяма разлика между микровълновите фурни и индукционните котлони.

И, тъй като индукционните котлони стават все по-популярни и за да не се заблуждават останалите, които четат темата: няма никаква, нито теоретична, нито практическа разлика между процеса на загряване на храната от индукционен и от "обикновен" котлон.
И двата заграяват съда, в който е храната (за разлика от микровълновите фурни), а от съда, топлината се предава на храната.

Ефективността (спестяването на енергия) идва от това, че околната среда се загрява по-малко. При обикновенните котлони голяма част от енергията се отделя отстрани и отдолу на самия котлон, а не в съда с манджата :). При индукционните котлони енергията се отделя върху дъното на съда за готвене.
Обикновенните котлони имат много високи загуби, особено ако дъното на съда не е точно с размера на котлона (загубите може да са над 50% - т.е. да се ползва само половината енергия, т.е. електричеството ви става два пъти по-скъпо :))
Друг фактор за големите загуби е времето за загряване и за охлаждане на котлона след като се "свали" манджата - това време зависи от топлинния капацитет, а той при обикновенните котлони е много висок. Има съвременни обикновени котлони, които наистина намаляват загубите, но дори и не се доближават по ефективност до индукционните.


ПП
Естествено, боб в гърне, на огън от букови дърва е най-вкусен :)


Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Мнениеот akva7 » пет фев 18, 2011 11:19 pm

Да ,котлоните са мн.икономични и си заслужава да ги имаме,особено на ЦЕПТЕР,а не китайски ментета.
Изображение


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта