как се приготвя ориз за гарнитура?

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате

как се приготвя ориз за гарнитура?

Мнениеот sladkatameri » 12 Октомври 2008, Неделя, 18:03

как се приготва ориз за гарнитура кам какви ястия варви и какъв дабъде огиза
Аватар
sladkatameri
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
 
Мнения: 12
Регистриран на: 17 Юни 2008, Вторник, 13:54

 

реклама
 

Мнениеот tillia » 13 Октомври 2008, Понеделник, 13:56

Най-обикновената и бърза рецепта - в 100 мл олио се задушава 1 голяма глава кромид лук ситно нарязан. Прибавя се 1 ч ч ориз \аз използвам "Бланширан", защото зърната си остават цели, не се разкашват\ , 3 чаши топла вода и сол на вкус \вместо сол може да се разтвори 1,5 кубче бульон по избор\. Ври на тих огън, докато оризът попие водата.
Виж в "Рецепти" - "Гарнитури" - има интересни предложения.
Желая ти успех!
Аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 486
Регистриран на: 20 Февруари 2008, Сряда, 20:23

Мнениеот sve_georgieva » 13 Октомври 2008, Понеделник, 15:50

Аз го приготвям по същия начи като tillia, като към лука добавям настърган морков, черен пипер и джоджен. Добавям водата, бульона и след като заври го прехвърлям във фурната, и печа там до готовност. Като го извадя завивам с хавлия или похлупвам с капак за 10 мин, за да се задуши. И аз използвам бланширан ориз. Много съм доволна от него обаче го правя така- 1 ч ч ориз/2,5 ч ч вода .Успех при приготвянето :!: :wink:
sve_georgieva
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 204
Регистриран на: 16 Юни 2008, Понеделник, 20:15

Мнениеот magi71 » 13 Октомври 2008, Понеделник, 18:06

Аз го запичам на фурна, но първо задушавам лука с морковите докато омекнат и после го сипвам в тава, слагам сол, чер пипер на зърна, мазнина /ориза "обича" блажничко/ и доливам вода. Запичам го около за 20 мин. По-принцип пропорцията е 4:1 в съотношение вода към ориз, но всеки си го прави според предпочитанията! Успех!
Аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 1508
Регистриран на: 16 Юли 2008, Сряда, 18:05
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот reni55 » 13 Октомври 2008, Понеделник, 21:17

Ето как го правя:
1 1/2 ч.ч. ориз се измива добре и се залива с 5-6 ч.ч. вода.
посолява се и се добавят 4 с.л. олио.
Когато заври котлона се намалява до минимум ( аз съм с газ).
Не се бърка и стои захлупено докато водата се поеме от
ориза.По този начин ориза си остава без да се слепват зърната.
Аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 1194
Регистриран на: 25 Юни 2008, Сряда, 18:49

Мнениеот george.t » 15 Ноември 2008, Събота, 0:52

Аз също го правя като Рени само че слагам и резен лимон за да се запази цвета на ориза.Без моркови,лук и др...не забравяте че това е ориз за гарнитура,сиреч бял!
george.t
чирак с черпак
чирак с черпак
 
Мнения: 6
Регистриран на: 1 Октомври 2008, Сряда, 13:22

Мнениеот desislawa » 11 Февруари 2009, Сряда, 23:30

По учебник пропорцията е 1 към 3 за българска гарнитура,за азиатски е 1 към 2 ,малко по-сух става.Въпрос на вкус е кой какво да сложи,дори само вегета го прави различен от класическата рецепта,която е само лук,чер.пипер на зърна,сол и мазнина.Задължително само се пече.Гарнитурата трябва да е по-лека от основното ястие.Запържва се когато е за плънка или с някакво месо или зеленчуци,тогава става по-вкусен.
Аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
 
Мнения: 89
Регистриран на: 28 Януари 2009, Сряда, 20:05


Назад към Как се прави...

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron
За реклама   |    За контакти   |    Правила и условия   |    Полезна информация
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.