Провал в кухнята!

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Vida
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Мнениеот Vida » ср авг 04, 2010 7:29 pm

bibi написа:Здравейте весели готвачи,въпреки провалите :D ,ще се включа и аз тук.Подариха ми форма за мъфети,но вече два пъти ми залепват.Опитах и с хартия за печене-пак не стана,изваждам ги на половина,като втората половина я изстъргвам от дъното :D Ако някой може да ме посъветва щесъм му много благодарна,искам да стигна до успех.Благодаря предварително!

Това което ще те посъветвам е като ги извадиш да поставиш формата върху кърпа намокрена с студена вода.Това го знам от майка ми и винаги го правя.Вадила съм и много залепени кексове така.Но ги вадя след като изтинат добре.даже няколко пъти мокря кърпата.


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1609
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » чет авг 05, 2010 10:31 am

Това, което Здравчето казва, е вярно. Аз пълня мивката с малко студена вода и потапям дъното на формата или тенджерата, зависи какво ми се е захванало, да "изсъска" във водата. А се сетих и друго - вземи си просто тези хартиените чашки за мъфини - слагат се първо те във формичките, а тестото се слага в тях. После вадиш заедно с чашката, така ги и сервираш. Това е според мен най-лесният начин :)
Изображение

Изображение
www.facebook.com/artandhobby

aglaia_007
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 3
Регистриран на: нед авг 23, 2009 11:37 pm

Мнениеот aglaia_007 » чет авг 05, 2010 11:55 am

Aliana написа:Аз пълня мивката с малко студена вода и потапям дъното на формата или тенджерата, зависи какво ми се е захванало, да "изсъска" във водата.


Така има вероятност да се прецака съда от рязката смяна на температурата и в последствие се деформира.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1609
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » чет авг 05, 2010 12:18 pm

Да, много зависи от качеството на съда :thumup:
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
bibi
началник печка
началник печка
Мнения: 79
Регистриран на: чет сеп 17, 2009 7:55 pm
:: 69 снимки от bibi
Местоположение: Русе

Мнениеот bibi » вт авг 10, 2010 9:26 pm

Много благодаря за съветите,дано скоро ми остане време да се пробвам пак и ако станат хубави ще кача снимки.

aglaia_007
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 3
Регистриран на: нед авг 23, 2009 11:37 pm

Мнениеот aglaia_007 » ср авг 11, 2010 9:11 pm

Успех и за нищо :) ! За това сме тук,за да си помагаме кой със каквото може :)

Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнениеот vyra59 » съб авг 21, 2010 11:16 am

:? На мен някой път ми залепва кекса за формата,но аз не изчаквам да изтине хубаво,може би трябва да изчаквам.
Хубаво помазвам формата с олио и брашно :?
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 698 рецепти от tillia
:: 2523 снимки от tillia
Контакти:

Мнениеот tillia » пет авг 27, 2010 3:09 pm

При мен нещо започнаха да зачестяват провалите! :? :oops:
Вчера направих един чийзкейк с пъпеш, по рецепта на Иван Звездев - "Чийзкейк с диня". И днес отиде в кофата за буклук!!!
Понеже дъщерята не обича десерти с желатин, у дома такива не се правят. Но рецептата много ми хареса, имам и продуктите и реших да я направя. Ще се опитам да опиша по-подробно всичко, ако може някой да види къде съм сгрешила.
Основата е от бисквити и масло. Плънката - извара и захар /аз сложих подсладител/, пюриран пъпеш, желатин / и тук мисля, че е проблемът /. Пакетче от 10 г смесих с 6 с. л. вода. Като набъбна, сложих съда на водна баня в топла вода около 35 градуса и като се разтопи, смесих с пъпеша, след това и с изварата. Поставих сместа върху бисквитения блат и за 6 - 7 часа - в хладилника. Всичко това е точно по указанията на Иван Звездев.
Резултат - сместа не се стегна, потече, и имаше леко горчив вкус, а днес вече леко и накиселяваше, въпреки че е стоял непрекъснато в хладилника /не е вината в подсладителя - това количество ми е изпробвана марка!/
Моля, весели готвачи, помагайте - къде съм сгрешила?
/не съм от вярващите, но да отбележа -бутнах и разлях желатина още докато беше на прах. След това още на два пъти съда с разтвора изпадна от ръцете ми и си помислих - ще имам проблем с този желатин! :P :o
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums

Истината е въпрос на гледна точка !
Изображение Изображение

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнениеот ninka71 » пет авг 27, 2010 9:17 pm

Ина,аз също гледах този брой на предаването, преди няколко дни.Да не би да е,защото си разменила динята с пъпеш :? Но, не мисля,че в това точно е проблема.Аз тогава не си записах рецептата,и забравих,че участие има и изварата :oops:
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 158 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » съб авг 28, 2010 1:01 pm

Ина,проблемът може да идва от желатин с изтекъл срок на годност или от недостатъчно количество!
Преди време така бяха пробутали на сина ми стар желатин.Видях годността,но реших да пробвам.Набъбна и се разтвори нормално,но след това не стегна изобщо.
Аз почти винаги слагам малко повече желатин от указаното в рецептата,за да се подсигуря :wink:



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост