Провал в кухнята!

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пет яну 14, 2011 9:46 pm

Христо, да, прав си, не е провал вече :) поръчаха ми за неделя да го направя пак :thumup: Ако пробваш - кажи как ти е харесал на тебе.

Миленка, незнам и аз на какво може да се дължи. Скоро една приятелка германка ми донесе картофени кюфтета, правени от нея. Бяха с много фина структура и доста вкусни (рецептата я имаше от мен, имаше чубрица и т.н.). Но тя ги направила с картофено пуре на прах! Като разбрах чак ми стана неприятно (ние не се храним с полуготови храни). Обаче истина е, че бяха много добри. Ако ти нямаш нищо против пюре на прах, можеш да пробваш с него - тя е сложила само половината от течността, а като е изстинало, тогава вече яйце, настърган лук и т.н.

Хайде успех за следващия път! :)
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 188 рецепти от mamcheto61
:: 999 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнениеот mamcheto61 » съб яну 15, 2011 1:51 am

Aliana написа:Мариянка, неволно си си направила фойерверк :D :D :D


И аз да ви кажа, какво ми се случи сега.

Купих един боб, на който отдавна му се канех да го пробвам.

Сложих го аз да се вари - без накисване. За 40-50 минути се свари. Обачее....
Обаче още докато се вареше, нещо ми се стори странно. Едва дочаках да омекне да го кусам. Ок, нямаше сол. Сложих сол, но нещо пак е странно. Реших, че понеже нали в момента след боледуването имам слабо обоняние, това ще да е. Обаче сипах на сина ми да хапне и той каза: това е леща! Чак тогава се светнах, че този боб всъщност няма вкус на боб. Не е и точно на леща, но е нещо, което не съм яла досега! Не е лош всъщност, но като гледа човек боб, очаква боб. А то е нещо съвсем непознато. Изядохме по една купичка де, сега ще видя като мине време, дали поне малко ще ни напомни на фасул :wink:

Това е той (цъкнете за увеличаване):

Суров
Изображение

Сварен
Изображение
:D :D :D хахаха,рали да ти кажа ли какво сте яли ,това е бебруджа,нещо кото леща и боб но не съвсем,тука на село си го сеем по дворовете и си го берем като боба,но се готви като лещата,с чесънче и чубричка..........просто не си знаела......другият път го сготви като лещата :thumup: :thumup: :thumup:

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 188 рецепти от mamcheto61
:: 999 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Мнениеот mamcheto61 » съб яну 15, 2011 2:01 am

milena75 написа:Благодаря, Рали! Знам, че доста е писано в сайта за картофени кюфтета, уж ги направих по всички правила и пак не станаха. Като знам преди една-две години, че нямах никакъв проблем с приготвянето им, почвам да си мисля, че напоследък картофите не са хубави.


:D :D миленче,аз като сложа да варя картофи за кюфтета още при сваряването разбирам ще се пилеят ли или не.Аз ги варя хубаво измити и в тенджерата под налягане ,като слагам 1с.л.сол и 2-3 скилидки необелен чесън и ги варя 10-12 мин.като поизстинат изхвърлям водата и вече преценявам ,ако са само леко пукнати и се белят без да се троши картофа ,трябва да е твърд правя картофени кюфтета,ако обаче са разварени и се трошат при белени значи ще ядем картофена салата.това е така защото има картофи за варене и готвене и други за пържене,последните се разваряват.
вече в големите търговски вериги картофите са обозначени за какво да се използват,но пак нее сигурно,та пробвай моя метод и ти желая успех. :thumup: :thumup: :thumup:

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1676
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнениеот milena75 » съб яну 15, 2011 4:22 pm

Благодаря за съвета, Мариянка! И аз знам, че има различни сортове картофи, но до сега не съм забелязвала да е обозначено на етикетите. Вече ще гледам.


Потребителски аватар
vyra59
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: пон авг 16, 2010 8:22 am
:: 25 рецепти от vyra59
:: 43 снимки от vyra59
Местоположение: Плевен

Мнениеот vyra59 » нед яну 16, 2011 1:24 pm

Днес и аз направих малък провал. Майка ми ми подари нова форма за кекс и тя нито е от големите, нито от малките. Реших да правя кекс, но се почудих с колко яйца и реших, че ще го направя с 5 яйца. Направих го, идеално се разбиха(по рецептата на пухкав кекс), сложих и лимонова кора. Но като започна да се пече - започна да се излива във фурната. Е не толкова много, но достатъчно да замирише на изгоряло и да чистя после фурната. Кекса стана хубав на вкус, но аз разбрах, че трябва да правя с 4 яйца(а те бяха големи).Фурната изчистих, остана миризмата на изгоряло, но проветрих и сега чакам децата за кафе и кекс разбира се. Приятен ден :thumup: :P
Не е важно какви обувки носиш, важно е какви крачки правиш!
Изображение

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » нед яну 16, 2011 10:29 pm

mamcheto61 :) ,мисля че това е беберже/вид дребен фасул/бебриджа...в различните краища на страната има различни имена.Вкуса му е между леща и фасул :) .Свекървата си сее всяка година,а и често смесва беберже с традиционния фасул.Вкусно става,но все пак....вкусове различни :)
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пон яну 17, 2011 12:24 am

Бебруджа, бебриджа - на нас много ни харесва! Днес отново го готвих и като се върнах - я има останала една порция - я няма. Много ни харесва! :thumup:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
quick_v
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 337
Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
:: 22 рецепти от quick_v
:: 96 снимки от quick_v
Местоположение: Гърция

Мнениеот quick_v » пет яну 21, 2011 9:35 am

Рали а тук този "боб" го ползват за салата,сварява се и като истине се нарясва наситно лук и се овкусява със зехтин и лимонов сок(оцет) :) На мен лично много ми харесва на салата,но ще го приготвя и на гозба може и на нас да хареса:)
Глупаво е да правиш планове за цял живот, когато не си господар дори на утрешния ден!
Сенека



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта