Колбас

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Колбас

Мнениеот Aliana » пет дек 19, 2008 5:19 pm

Здравейте!


Когато българина каже Колбас, има предвид варени или сушени месни произведения от смляно или кълцано месо.
Откога използва българинът тази дума? Нашите баби и дядовци са наричали сушените меса на себе си :D , или са им давали отделни имена.

Колбас "Kolbas" е вид унгарски сушен салам.
През 1883 един унгарец на име Марк Пик от Сегед на Тиса решава да започне производството на дотогава само от Италия познатият вид сушен салам. Много скоро, чрез използването на типични за Унгария подправки, се обособява вида "Колбас", който е известен в целия свят.

Дали нашите предци са били толкова очаровани, че са решили да нарекат всичко месно колбас?

Факт е, че думата се е вкоренила в нашият език и е запълнила празнината, която явно е съществувала.

За сравнение > дали ще ни дразни или поласкае, ако например сърбите наричат всичко " луканка" ?




Поздрави!


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта