Телешки ребра-идеи за приготвяне
-
- готвач с точилка
- Мнения: 4
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 10:22 am
Телешки ребра-идеи за приготвяне
Здравейте! Кажете ми някоя идея за приготвяне на телешки ребра. Свински и агнешки знам че стават хубави във фурната, но телешки никога не съм готвила.
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Нямам опит с такива неща, а и като чуя "телешки ребра" си представям някакви огромни порции ))
Ето какво намерих, дано да ти е полезно:
Задушени ребра в гърне
Продукти: 1 кг свински или телешки ребра, 4 глави кромид лук, 2-3 моркова, 3 стръка праз лук, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 чаша бяло вино, 1 глава чесън, 5-6 зърна черен пипер, 1 чаена лъжичка мащерка
Начин на приготвяне: Запържваме в тиган ребрата от двете страни, изваждаме ги от мазнината и ги слагаме в гърнето (глинено). В мазнината запържваме едро нарязаният лук до омекване. След това слагаме морковите и праза, нарязани на кръгчета. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко топла вода. Наливаме и виното. Оставяме малко да поври, след това изсипваме ястието в гърнето при ребрата и наливаме вода, колкото да се покрият продуктите. Прибавяме подправките и оставяме гърнето да къкри на слаб огън.
--------
Задушени телешки ребра в гърне
1 1/2 кг телешки ребра
200-300 г гъби
1 стрък праз
2-3 моркова
2-3 глави кромид лук
500-750 мл телешки бульон
1 в. ч. червено вино
2 с. л. доматено пюре
30-40 г краве масло
3 скилидки чесън
4-5 стръка магданоз
1 ч. л. мащерка
олио за пържене
черен пипер и сол на вкус
1. В тиган се сгорещяват няколко лъжици олио и ребрата се запържват до златисто. След това се прехвърлят в глинено гърне, а мазнината се запазва.
2. Лукът се нарязва на четвъртинки, морковите и празът – на кръгчета и се запържват в мазнината от ребрата.
3. Наливат се виното, бульонът и доматеното пюре, слагат се скилидките чесън, мащерката и черният пипер и се вари 2-3 минути. След това се прехвърля в гърнето, добавя се магданозът, захлупва се и се задушава в предваритерно загрята на 180 градуса фурна 2-3 часа.
4. Преди гърнето да се извади от фурната, гъбите се нарязват и се запържат в тиган с нагорещено масло до зачервяване. Поднасят се като гарнитура към основното ястие.
от: http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php? ... en&id=2452
--------
телешките ребра 5-6 бр. всяко се връзва с памучен/готварски/ конец ,за да не се разпадне при готвенето
2 стръка розмарин
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 стебло целина, разрязано на две
2 ч.л млян черен пипер
3 с.л олио
3 моркова,на парчета по около 3 см
3 средно големи глави лук
5 слилидки чесън
3 с.л доматена паста
3 с.л брашно
1/2 чаша порто
4 чаши вино
6 чаши пилешки или телешки больон
ребрата се осоляват с сол и пипер. Слага се олиото в голяма тенжера/ по възможност чугунена/ и ребрата се запържват по 3 мин от всяка страна. Изваждат се от тенжерата.Огъня се намалява. В тенж. се слагат морковите,нарязания лук и чесъна и се задушават за 5 мин. Добавя се доматената паста и се готви още 5 мин. После се сипва и брашното и се разбърква. Налива се портото,виното и преджарително заедно вързаните целина,розмари,мащерка и дафинов лист. Огъня се увеличава и всичко ври още 20 мин. докъто течноста се намали с 1/3. Ребрата се връщат в тенж.,добавя се больона и 1 л сол. Завира отново и след това тенжерата се поставя в загрята фурна за 3 часа. Често се отваря фурната и се разбърква. Готово е когато месото се отделя лесно от реброто.
Ребрата се слагат в голяма чиния и се маха от тях памучния конец. Каквото е останало от морковите,лука,връзката целина се изваждат от соса. Соса на свой ред бавно ври още около 1 час на котлона докъто остане на половина . После ребрата пак се връщат в тенжерата и още 10 мин на огъня.....последни Smile
Сервира се със задушени моркови, парченца цвекло, картофи,карамелизиран лук или каквото друго ви дойде на ум
от: http://forum.bg-mamma.com/index.php?top ... msg5048132
------------
Кажи как се е получило, ако пробваш някоя идея
Ето какво намерих, дано да ти е полезно:
Задушени ребра в гърне
Продукти: 1 кг свински или телешки ребра, 4 глави кромид лук, 2-3 моркова, 3 стръка праз лук, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 чаша бяло вино, 1 глава чесън, 5-6 зърна черен пипер, 1 чаена лъжичка мащерка
Начин на приготвяне: Запържваме в тиган ребрата от двете страни, изваждаме ги от мазнината и ги слагаме в гърнето (глинено). В мазнината запържваме едро нарязаният лук до омекване. След това слагаме морковите и праза, нарязани на кръгчета. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко топла вода. Наливаме и виното. Оставяме малко да поври, след това изсипваме ястието в гърнето при ребрата и наливаме вода, колкото да се покрият продуктите. Прибавяме подправките и оставяме гърнето да къкри на слаб огън.
--------
Задушени телешки ребра в гърне
1 1/2 кг телешки ребра
200-300 г гъби
1 стрък праз
2-3 моркова
2-3 глави кромид лук
500-750 мл телешки бульон
1 в. ч. червено вино
2 с. л. доматено пюре
30-40 г краве масло
3 скилидки чесън
4-5 стръка магданоз
1 ч. л. мащерка
олио за пържене
черен пипер и сол на вкус
1. В тиган се сгорещяват няколко лъжици олио и ребрата се запържват до златисто. След това се прехвърлят в глинено гърне, а мазнината се запазва.
2. Лукът се нарязва на четвъртинки, морковите и празът – на кръгчета и се запържват в мазнината от ребрата.
3. Наливат се виното, бульонът и доматеното пюре, слагат се скилидките чесън, мащерката и черният пипер и се вари 2-3 минути. След това се прехвърля в гърнето, добавя се магданозът, захлупва се и се задушава в предваритерно загрята на 180 градуса фурна 2-3 часа.
4. Преди гърнето да се извади от фурната, гъбите се нарязват и се запържат в тиган с нагорещено масло до зачервяване. Поднасят се като гарнитура към основното ястие.
от: http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php? ... en&id=2452
--------
телешките ребра 5-6 бр. всяко се връзва с памучен/готварски/ конец ,за да не се разпадне при готвенето
2 стръка розмарин
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 стебло целина, разрязано на две
2 ч.л млян черен пипер
3 с.л олио
3 моркова,на парчета по около 3 см
3 средно големи глави лук
5 слилидки чесън
3 с.л доматена паста
3 с.л брашно
1/2 чаша порто
4 чаши вино
6 чаши пилешки или телешки больон
ребрата се осоляват с сол и пипер. Слага се олиото в голяма тенжера/ по възможност чугунена/ и ребрата се запържват по 3 мин от всяка страна. Изваждат се от тенжерата.Огъня се намалява. В тенж. се слагат морковите,нарязания лук и чесъна и се задушават за 5 мин. Добавя се доматената паста и се готви още 5 мин. После се сипва и брашното и се разбърква. Налива се портото,виното и преджарително заедно вързаните целина,розмари,мащерка и дафинов лист. Огъня се увеличава и всичко ври още 20 мин. докъто течноста се намали с 1/3. Ребрата се връщат в тенж.,добавя се больона и 1 л сол. Завира отново и след това тенжерата се поставя в загрята фурна за 3 часа. Често се отваря фурната и се разбърква. Готово е когато месото се отделя лесно от реброто.
Ребрата се слагат в голяма чиния и се маха от тях памучния конец. Каквото е останало от морковите,лука,връзката целина се изваждат от соса. Соса на свой ред бавно ври още около 1 час на котлона докъто остане на половина . После ребрата пак се връщат в тенжерата и още 10 мин на огъня.....последни Smile
Сервира се със задушени моркови, парченца цвекло, картофи,карамелизиран лук или каквото друго ви дойде на ум
от: http://forum.bg-mamma.com/index.php?top ... msg5048132
------------
Кажи как се е получило, ако пробваш някоя идея