Катми=Палачинки?

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Катми=Палачинки?

Мнениеот Aliana » вт яну 06, 2009 4:29 pm

Здравейте!


Както вече разказах, нямам големи знания за българската кухня. Така че може би ще ви е странно, но аз незнам дали има разлика между катми и палачинки, и ако да - каква.

Може ли някой да ми обясни :oops: ?


Благодаря ви и приятен ден на всички!


Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3731
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 170 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Мнениеот Sirena » вт яну 06, 2009 6:07 pm

Здравейте.
Има разлика, в катмте не се слага / не е задължително/ яйце и прясно мляко, а само брашно и вода, но се слага мая и се оставят да втасат, пекат се на пръстен сач или плоча. Аз лично слагам и яйце и мляко, така стават по-вкусни. Сача мажа с жалтък и вода, загрява се и се пече на слаб котлон. Катмите не се пържат като палачинките, след като се изпекат докато са горещи се намазват с масло, мас или маргарин. По-здравословни за стомаха са. Рецептата я знам от покойната си баба.
Дано ти харесат, у дома са на почит.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » вт яну 06, 2009 8:19 pm

Сега съм още по-объркана... :/

Значи ние в къщи правим един вид катмопалачинки...Защото са с яйца, кис.мляко, сода и на сач. Татко им викаше катми, той им беше майстор, а майка вечно протестираше, че били палачинки.

Аз още си ги правя така- хем на сач, хем без мая.

Като френските Crêpes.

Благодаря ти, Сирена, за отговора. Дай ми рецептата си за тези с маята.
Ще се пробвам с нещо ново.

Поздрави!

Ралица

Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3731
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 170 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Мнениеот Sirena » ср яну 07, 2009 5:35 pm

Ще дам рецептата, разбира се.
Но първо трябва да ги направя и да меря продуктите, защото ги правя на око, а и общо взето всичко е относително, когато е по-гъсто добавям мляко или вода, ако е редичко-брашно и т.н.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта