Беника, Баника и Бениза

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 838
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнениеот gigi.2000 » чет ное 12, 2009 9:18 am

Напълно сте прави във всичко горенаписано и мисля,че моята историйка ще потвърди казаното в един малко...по-друг аспект.Когато сервирах на децата си задушени зеленчуци(между които и царевица),ме погледнаха сърдито в стил ''и ти очакваш да ядем това?!''Но след като ги информирах,че това са ''зеленчуци а ла Мексикана'',си облизаха чиниите.Същото се случи и със омлета,изрязан във формата на самолет,на който се мръщеха преди това,
но друго си е да ядеш Омлет-самолет :D .Е,това не потвърждава ли,че името продава, а не автентичността?
Последна промяна от gigi.2000 на чет ное 12, 2009 1:46 pm, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » чет ное 12, 2009 11:39 am

:D :D :D


Ох, много се смях на омлет-самолет! Супер идея! Детето на една приятелка е много злоядо, непременно ще й разкажа :thumup:

Каквото е писала Галя също е вярно. Затова аз почти престанах да ходя по ресторанти :(

Чрез моята работа имам шанса да познавам хора от цял свят и да бъда канена често на гости. Тук гостуването най-често се изразява във вечеря, а след това уютна вечер заедно. Аз винаги се предлагам за помощник в кухнята, преди да са дошли останалите гости. В началото на познанствата хората от любезност приготвяха неутрални ястия - пиле кордон бльо, шницели, варени картофи, зелени салати. Аз съм много любитна и винаги се противя. "Нали ще дойдеш пак?" - "Само ако сготвиш вашенска манджа!" Така се стига до почти автентична кухня. Хората приготвят тогава това, което се счита за най-традиционно ястие на тяхната държава, разказват легенди, обясняват разлики, горди са да могат да ти позволят поглед в тяхната култура.
Естествено имало е много случаи, когато съм мислела че просто немога да преглътна храната - толкова чужд и отвратителен ми се е струвал вкусът :oops: Имах и случай, при който мислех, че не мога даже да я лапна - толкова отблъскващ вид имаше една супа, че приличаше на втора ръка. Затова пък вкусът беше неповторим :)
Синът ми беше по-откровен - винаги ме излагаше и казваше директно: уууу, много гадно ядене, мама, недей да го ядеш! или пък даваше подробни описания на какво му прилича :oops: :oops: :oops:
И досега има неща, които определено не харесвам - еритрейски хляб например. В етиопските ресторанти изобщо не се предлага. Но една от най-добрите ми приятелки е от Еритреа и колкото пъти съм там - толкова пъти го ям. И съм много щастлива, че ме канят на домашната си трапеза, а не ме считат за чужд човек, за когото да готвят отделно.

Обратният ефект също го има. Най-честият проблем навремето беше съдържанието на мазнина в нашенските ястия.
За първият рожден ден на сина ми бях поканила поне 30 човека, някои от тях мои колеги. Имаше топъл бюфет и студен, всичко традиционни български ястия, приготвени от мен с много труд - почти 48 часа в кухнята. Накрая топлия бюфет остана почти непокътнат. А украсата на тортите беше от пудра захар с масло, и беше изплюта по салфетките. На другия ден чух, как тихо говореха за мазнините в ориенталската кухня, как били признак на състоятелност, на уважение към госта (явно много хора са чели "Не без дъщеря ми" на Бети Махмуди). И че винаги било приключение да идеш на гости на чужденци...
Случвало ми се е и гостите ми да се вторачат в супата (телешка) и да не започват да ядат. Слава Богу, някои бяха откровени и ми казаха, че се гнусят от плуващите мазнини. Една приятелка ми помогна да изляза от ситуацията - парче лед, увито в чиста кърпа се потапя в тенджерата и се движи по повърхността - всички животински мазнини се втърдяват от леда и полепват по кърпата. А олиото го изгребахме...Така спасихме вечерта и никой не остана гладен :wink: Сега това е редовна процедура в къщи, защото и ние вече не можем да ги ядем.

Диалогът между културите е труден и зависи от добрата воля на всички. Ако хората се канят на по чаша бира и чипс - никога няма да научат колко е пъстра световната кухня...
www.facebook.com/artandhobby


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Yahoo [Bot] и 0 госта