Гръцката кухня

Дъра-бъра за всичко в кухнята
apostol
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

Гръцката кухня

Мнениеот apostol » чет окт 11, 2007 11:15 am

Гръцката кухня е много, много добра, но ние, кой знае защо, знаем твърде малко за нея.
Точно затова ви предлагам няколко избрани гръцки рецепти.

АГНЕШКО С ЛИМОНОВ СОК

Наливаме в една широка тенджера зехтин и след като се загрее, поставяме нарязаното на хапки месо в мазнината. Обръщаме парчетата месо често, докато станат златисти и отвсякъде. Посоляваме и прибавяме към месото 2 глави лук, нарязан на полумесеци и няколко скилидки нарязан чесън. Покриваме с капак и задушаваме няколко минути. След това наливаме в тенджерата сока на 1 лимон, а след време и 1 чаша сухо бяло вино. Покриваме отново с капака, намаляваме огъня и задушаваме още половин час.


СВИНСКО ИЛИ ПИЛЕШКО СЪС СУШЕНИ СЛИВИ

В голяма тенджера загряваме зехтин. След това пускаме в него нарязан на хапки свински врат. Бъркаме около 4 мин., след което подправяме с целина и сол. Наливаме малко вода или вино, след което намаляваме огъня и покриваме тенджерата с капак. Оставяме месото да къкри ½ час. След това го изваждаме с решетеста лъжица, но оставяме соса в тенджерата. Нарязваме няколко стръка праз на по- едри парчета и ги пускаме в соса. Покриваме с капака и оставяме праза да къкри, докато омекне. След това към праза добавяме още целина, обезкостени сушени сини сливи и 1 лъжица доматено пюре. Отново покриваме с капака и оставяме ястието на тих огън до пълното омекване на продуктите. Едва тогава връщаме месото в тенджерата. Подправяме със сол и чер пипер на вкус. Разбъркваме ястието добре и го оставяме на огъня за още няколко минути.



ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ДОМАТИ

Нарязваме пилешките гърди на ивици и ги запържваме за 2 мин. в зехтин. Доливаме малко бяло вино и продължаваме да бъркаме. Подправяме с бял пипер и сол, прибавяме лъжици салца, а след това и 2- 3 лъжици доматен сос (настъргани домати). Прибавяме малко босилек и ситно нарязан магданоз. Накрая и лъжица- две пилешки бульон. Разбъркваме, задушаваме още 2- 3 мин. и сервираме със зелена салата.




ЗАДУШЕНО ГОВЕЖДО ФИЛЕ

Нарязваме няколко големи скилидки чесън на едро и подправяме парчетата със сол и чер пипер. Разбъркваме добре и шпиковаме едно парче говеждо филе с тях.
Загряваме зехтин в една голяма и дълбока тенджера и запържваме филето от всички страни в него. Доливаме 1, 5 чаши бяло (червено) сухо вино, а след малко и няколко чаши вода, в които сме размили няколко лъжици салца. Покриваме с капак и варим на слаб огън 45 мин.

ТЕЛЕШКО ЗАДУШЕНО

Загряваме няколко лъжици зехтин в голяма и дълбока тенджера. В него запържваме по- големи късове телешко месо за около 10 мин. След като парчетата са се запържили от всички страни, ги изваждаме в чиния и ги оставяме настрана.
В същата мазнина запържваме 1 ситно нарязана глава червен лук, а след това и 3- 4 нарязани скилидки чесън. Наливаме 2 чаши пресен сок от домати и разбъркваме добре. След няколко минути връщаме месото в соса. Подправяме със сол, чер пипер, канела, карамфил, 2 дафинови листа и 2- 3 лъжици разтворена във вода салца. Разбъркваме добре и прибавяме нарязани на четвъртинки картофи.
Наливаме 2- 3 чаши вода, покриваме с капак и варим под капак 45 мин. на слаб огън.

ФРИКАСЕ

Настъргваме една глава лук, прибавяме към нея 2- 3 скилидки счукан чесън и шепа ситно нарязан копър. Запържваме тази смес в зехтин, подправяме със сол, бял пипер, риган и още малко копър. Разбъркваме добре и прибавяме нарязаното на хапки месо (агнешко, телешко или пилешко). Разбъркваме отново. Наливаме 1 чаша сухо бяло вино и вода, докато продуктите се покрият с течност.
Варим 1 час. След това разбиваме 3 белтъка на сняг, прибавяме към тях един по един жълтъците и чаша от бульона на ястието. Разбъркваме много добре и изливаме тази смес в тенджерата. Варим още няколко минути и сервираме.


ПИЛЕШКИ ГЪРДИ НА СКАРА

Разрязваме пилешките гърди по средата. Подправяме ги отвътре с бял пипер и сол и ги напълваме със смес от обезкостени черни маслини, ситно нарязан червен лук и нарязан магданоз. “Защипваме” прореза с клечка за зъби. Изпичаме гърдите от двете страни на скарата.
Поставяме ги в чиния и ги сервираме, залети със следния сос: загряваме малко зехтин и запържваме в него ситно нарязан лук, обелени и ситно нарязани домати, обезкостени, нарязани черни маслини, ситно нарязан магданоз и малко зелен лук. Подправяме със сол, бял пипер и риган. Оставяме да покъкри.
Към пилешките гърди поднасяме и варени картофи, нарязани на кръгчета, които подправяме с малко оцет, сол и бял пипер.


АГНЕШКО ИЛИ ПИЛЕШКО С КАРТОФИ

В една тенджера загряваме зехтин. Прибавяме малко вода. Поставяме в тенджерата едро нарязана глава лук. След време прибавяме нарязаното на едри парчета месо и нарязани на четвъртинки картофи. След това няколко настъргани домата, лъжица салца, сол и бял пипер на вкус. Доливаме още малко вода и разбъркваме. Покриваме съда с капак и задушаваме на тих огън около час, като от време на време разбъркваме ястието.


ТЕЛЕШКО ВАРЕНО ОТ ЛЕСБОС

В една тенджера загряваме вода, след което пускаме в нея нарязаното на хапки телешко. След време прибавяме една нарязана чушка, 1 едро нарязана глава червен лук и 3 нарязани скилидки чесън. Доливаме вода и малко зехтин. Варим на слаб огън 1, 5 часа. Накрая подправяме на вкус със сол и бял пипер.


ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ЮФКА

Поставяме нарязаните на хапки пилешки гърди в тенджера. Към тях прибавяме и 2 глави нарязан червен лук. Настъргваме 3 домата, подправяме със сол и бял пипер. Наливаме вода, докато покрие продуктите. Варим 30 мин., след което доливаме малко зехтин.
Прехвърляме всичко в подходяща тавичка и прибавяме предварително сварена юфка, като гледаме тя да бъде покрита от соса. Поставяме във фурната и печем още 30 минути.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост