Кленов ? сироп

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Кленов ? сироп

Мнениеот Aliana » съб фев 21, 2009 9:17 am

Кленов сироп и неговият произход?


Явно никой не си задава въпроса, от кое растение се прави, и че българският език си има дума за него.

Тя е явор.

Сиропа се произвежда от Acer saccharum - захарен явор.

Явор на латински се казва Acer.
Клен се казва Acer campestre и не се използва за правене на сироп.

Явор на английски е Maple. Сиропа се прави от Sugar Maple.
Явор на немски е Ahorn. Сиропа е от Zucker-Ahorn.

Клен на английски е Field Maple, на немски Feld Ahorn, т.е. полски явор. Не е разпространен там, където се произвежда сиропа.

Откриване и производство:

В миналото.

Индианците от Северна Америка забелязали, че използвайки дървена посуда от явор, храната им добива специфичен аромат. От края на февруари до април, когато времето се затопля и дните стават по-дълги, дърветата започват да се разбуждат. От корените започват да се качват хранителни сокове към клоните. Точно този специален сок съдържа захар и е ароматен. За да могат да го добият, ирокезите започнали да цепват кората с томахавки и да събират изтеклия сок. После, за да го сгъстят, слагали нажежени камъни в него (така са и готвели), които карали сока да заври, което го сгъстявало.

Днес.

Днес дърветата приличат на тежко болни пациенти в болница - целите надупчени и с набучени маркучи, които отвеждат сока в големи контейнери, а от там автоматично се изпомпва в цистерни.


За един литър сироп са нужни 30 - 50 литра сок, които едно дърво отделя за около две седмици.

Сиропът има няколко качества, според това, колко е светъл или тъмен и каква е светлопропускваемостта му.





Изображение


Явор в двора - собствено производство

Изображение

Изображение


Индустриален добив


Изображение

Изображение

Изображение
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнениеот magi71 » ср фев 25, 2009 7:10 pm

Аз получих награда бутилка кленов сироп :clap: ! Много ни хареса вкусът му, направих бухтички и си ги хапнахме с него!!!
Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср фев 25, 2009 7:17 pm

И ние много го морим :D

Маги, знаеш ли защо се нарича в БГ кленов сироп, а не яворов?


Много са ми интересни тези неща.... :/
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнениеот magi71 » ср фев 25, 2009 7:23 pm

Рали, нямам и идея, но предполагам, че просто се използва оргиналното му име. :/


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср фев 25, 2009 7:27 pm

Оригиналното име е ЯВОР.


Клена не дава сладък сироп.


Но карай.
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнениеот magi71 » ср фев 25, 2009 7:30 pm

Интересно, но как ти звучи Яворов сироп ? :shock: По звучно е кленов.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср фев 25, 2009 7:38 pm

Като стихотворение на Яворов ми звучи.... :D

И брат ми се казва Явор, и сина на брат ми е Явор.... :D


Брат ми много се смя навремето, като му подарих Ahornsirup, помисли, че за шега съм му го занесла...но много го хареса де :D
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
neli1100
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 226
Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
:: 181 рецепти от neli1100
:: 613 снимки от neli1100

Мнениеот neli1100 » вт мар 02, 2010 9:46 pm

Рали и на мен ми беше много интересно.Както винаги си пълна с информация.Благодаря!

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1886
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 577 снимки от sladki64e

Мнениеот sladki64e » ср мар 03, 2010 9:25 pm

На английски е maple syrup. На български maple има две значения:
1. Явор (Acer pseudoplatanus)
2. Клен ((Acer campestre)
:eek:
Знам ли и аз защо в БГ предпочитат да го наричат кленов сироп?! Може би от невежество :oops:
И аз съм щяла да се казвам Явор, ако съм била момче :D. Добре, че не са решили да ме кръстят Явора, не съм срещала такова женско име, въпреки че звучи добре като си го повторих няколко пъти :) .

Потребителски аватар
Stedi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 56
Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
:: 29 рецепти от Stedi
:: 64 снимки от Stedi

Мнениеот Stedi » чет мар 04, 2010 12:14 pm

До колкото знам кленов сироп се произвежда от канадския захарен клен. И легендата, която разказва Aliana се отнася за точно това дърво.
Яворът и кленът са две различни дървета по вид, но принадлежат към едно семейство-Кленови. И може би от там идва недоразумението с името на сиропа. Това е мое мнение.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта