Какво сготвих днес - [АРХИВ 6]

Дъра-бъра за всичко в кухнята
RIGOLETTO
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 48
Регистриран на: вт фев 17, 2009 9:07 pm
Местоположение: СЛОВЕНИЯ,ЛЮБЛЯНА

СУПА ПО СУХИНДОЛСКИ

Мнениеот RIGOLETTO » съб фев 21, 2009 9:26 pm

Уважаема РЕНИ55,

Бихте ли написали рецептата на супа по сухиндолски.
Предварително благодаря :clap: !!!


Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » съб фев 21, 2009 10:22 pm

Риголето, ДОБРЕ ДОШЪЛ в редиците на веселите готвачи!!!
Младежи,имате ново попълнение -ЧЕСТИТО!!!
В рецепти има градинарска супа,но моята е по-различна - знам я от баба ми (това беше и един от специалитетите на баща ми).В Сухиндол я правят от жълтият зелен фасул.
Почистеният и измит зелен фасул се вари в подсолена вода заедно с 1 гл.лук нарязан на ситно и 1 морков нарязан на кубчета.Когато омекне фасулът се слагат 2 средни картофа,нарязани на кубчета.След десетина мин. се добавят домати (може и от консерва).Когато омекнат доматите се слага 1 шепа фиде и накрая се слага 2 с.л. нарязан магданоз.
Баба ми слагаше и джанки заедно с картофите - така супичката става много киселичка и приятна.Аз си слагам във фризера,но тази година ги изпуснах.... затова накрая слагам лимонов сок или лимонтозу.Много е вкусна ако към самата порция се натроши сиренце!
Ще се радвам ако я харесаш и сготвиш!

zuzkoto
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 225
Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
:: 138 рецепти от zuzkoto

Мнениеот zuzkoto » съб фев 21, 2009 10:38 pm

Рени, това за джанките е страхотна идея. Никога не съм се сещала да замразя джанки, а толкова са ми липсвали когато готвя прясно зеле. Тази пролет обезателно ще си сложа във фризера.

RIGOLETTO
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 48
Регистриран на: вт фев 17, 2009 9:07 pm
Местоположение: СЛОВЕНИЯ,ЛЮБЛЯНА

Мнениеот RIGOLETTO » съб фев 21, 2009 10:47 pm

РЕНИ55,

Благодаря!В понеделник ще я направя. :clap:


Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнениеот MANI » нед фев 22, 2009 9:29 am

Добро утро Весели готвачи!За днес мисля да правя пиле с топено сирене и пресни картофки,тараторче и имам трицветен кекс Чоли от снощи.Хубав ден на всички!
http://www.radikal.ru]Изображение

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » нед фев 22, 2009 10:45 am

Здравейте момичета и момчета!
За днес само зелеви сарми с кайма и ориз.
Весел неделен ден!

korneliq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 101
Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
:: 744 рецепти от korneliq
:: 388 снимки от korneliq
Контакти:

Месни Заговезни

Мнениеот korneliq » нед фев 22, 2009 10:55 am

Днес са Месни Заговезни

ВИНАГИ са 8 седмици преди Великден. Името се определя от традиционната вечеря с месо, след която се заговява (пости) до следващата неделя, наричана Сирни Заговезни. През цялата седмица между Месни и Сирни Заговезни времето е отредено за гости и веселие, защото с началото на строгия пост не се прави вече нищо (няма хора, сватби и веселби/. Това е времето, което църквата нарича Преддверие на божественото покаяние. Това е времето, в което човек, постейки и отказвайки се от греховете си, се „очиства", превръщайки се от физически в духовен човек. Вечерта на Месни Заговезни цялото семейство се събира на празничната трапеза.
Характерни за Празника са: супа от кокошка, свинско с булгур, свински пържоли на скара, баница с фини точени кори, крем пита.
Информацията е предоставена от Мария Проданова, авторка на книгата Български празници и традиции

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » нед фев 22, 2009 11:08 am

Браво Корнелия!
Винаги ни даваш изчерпателна информация!
Ако го знаех това днешното меню щеше да е друго....
Моге ли да ни подаваш инфото един ден по-рано за да се подготвим.

Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнениеот MANI » нед фев 22, 2009 11:11 am

Това какво означава,че Сирни заговезни са другата неделя,на 01.03март? :?
http://www.radikal.ru]Изображение

Потребителски аватар
desislava76
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 420
Регистриран на: ср яну 07, 2009 10:55 am
:: 92 рецепти от desislava76
:: 29 снимки от desislava76
Местоположение: Географски център на България

Мнениеот desislava76 » нед фев 22, 2009 11:26 am

Весели готвачи здравейте!
Да на 1. 03. март са Сирни заговезни.Ходи се на кръстник.
:clap: :flow1: Така за днес пилешка супичка,
свинско месо с кисело зеле,
за десерт портокалов кекс.
Приятен ден на всички. :thumup:
Изображение



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта