Какво сготвих днес - [АРХИВ 6]

Дъра-бъра за всичко в кухнята
zuzkoto
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 225
Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
:: 138 рецепти от zuzkoto

Мнениеот zuzkoto » нед фев 22, 2009 11:49 am

На Сирни заговезни /тук в София казваме и Поклади/, когато бях дете се маскирахме и палехме големи огньове, които прескачахме. Баща ми връзваше яйце и бяла халва, качваше си на стол и ги въртеше, а децата се надпрварвахме, кой ще ги хапне пръв - това се казва ламкане. Голяма веселба падаше. Идваха ни на гости кумците и кръщелниците, като носеха пиле и баница. Жалко, че такива хубави традиции отмират.


korneliq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 101
Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
:: 744 рецепти от korneliq
:: 388 снимки от korneliq
Контакти:

Вземам си забележка!

Мнениеот korneliq » нед фев 22, 2009 11:53 am

Сирни заговезни (Неделя сиропустна, Сирни поклади, Сирница, Прошка или Прошка неделя) е християнски църковен празник, пряко обуславящ се от друг голям християнски празник — Великден. Празнува се 40 дена преди Великден - 1 март / следващата неделя/.
Празничната трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се). Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година.Сирни заговезни е нещо повече от църковен празник за християните. С него се обозначава границата между зимата и пролетта. Много от ритуалите и обичаите, съпътстващи празника, са с езически характер спрямо религията. Характерни такива са големите кукерски шествия, палене и прескачане на огньове. На този ден деца и възрастни се обличат в стари дрехи, маскират си лицата, чернят се, за да не бъдат разпознати, а някои дори си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. Ритуалът се нарича кукеруване, а участниците — кукери.

Най–съществен ритуал е искането на прошка. При срещата по–младите се навеждат и целуват ръка на по–възрастните и искат прошка, а те я дават и ги гощават. Вечерта цялото семейство се събира вкъщи.

Един от най-интересните ритуали е тъй нареченото хамкане ( амкане ). На бял конец в средата на стаята се закача парче бяла халва или едно сварено яйце, което се залюлява. Наредените в кръг около тази връв деца трябва да го захапят без помоща на ръцете. След като това приключи връвта на която е стояло яйцето ( халвата ) се запалва. Тогава възрастните членове на семейството започват да гадаят. Тези гадания са свързани с надеждите за по-добра селскостопанска година, здраве и евентуална бъдеща женитба на младите членове на семейството.


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта