Торта "Павлова"

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 536
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Торта "Павлова"

Мнениеот vg » нед авг 05, 2007 12:52 pm

Торта "Павлова"

Как мислите дали тази рецепта е българска или руска? Всъщност спорът е дали е австралийска или новозеландска - тези две страни спорят вече близо 100 години за авторството на този фин десерт, но решение на този спор все още няма. Със сигурност се знае, обаче, че тортата е посветена на руската балерина Ана Павлова и се е появила след нейното турне в Австралия и Нова Зеландия през 20те години на миналия век.
Тортата представлява целувчена основа, която се приготвя от яйчени белтъци, пудра захар, царевично брашно и оцет, и след като се изпече традиционно се декорира със сметана и плодове - горски плодове, банани, киви и маракуя.

Торта "Павлова"
Торта "Павлова" - шоколадова


Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Мнениеот neli.mag » пон авг 06, 2007 12:41 pm

Четох в един руски форум вариант на торта "Павлова" с целувчени блатове и много ягоди.

Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 536
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнениеот vg » пон авг 06, 2007 3:52 pm

Звучи интересно. Представям си го като няколко целувчени блата с ягоди помежду им - така ли е?

В темата на тази седмица представихме австралийско-новозеландския вариант на тортата, но сигурно има и други интерпретации на рецептата - би било интересно някой ако знае да сподели.

Поздрави

Cheery_Pepi
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 43
Регистриран на: ср юли 22, 2009 10:35 am
:: 1 снимки от Cheery_Pepi
Контакти:

Мнениеот Cheery_Pepi » ср юли 22, 2009 5:57 pm

На мен ми допада сладоледения й вариант. Аз лично ползвам готов целувчен блат, а също така и готов сладолед, леко размекнал се, за да мога да го сприцовам върху целувчената подложка. Украсявам с подръчни материали - плодове, шоколадови пръчици, ядки... и слагам във фризера да се стегне. Малко преди сервирането/ това зависи от температурата в стаята и навън/ я вадя, за да е по-вкусна и режа с остър нож, потопен в топла вода.
Жалко, че точно на тази торта нямам и снимка, но това е повод да напрая скоро и да я пусна.


Потребителски аватар
Galya68
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 132
Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
:: 30 рецепти от Galya68
:: 45 снимки от Galya68

Мнениеот Galya68 » чет юли 23, 2009 12:29 am

Намерих информация в един испански сайт,където се казва,че най-вероятно родината на тази торта е Австралия.Създадена е от майстор-готвача на хотел "Еsplanade" в Perth-Bert Sachse,през 1926г.за да засвидетелства уважението си към примата.Публикувана е и рецептата,която се смята за оригинална/има и снимка/.Ако искате,ще я кача в "Нови рецепти". :chef:

Потребителски аватар
Galya68
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 132
Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
:: 30 рецепти от Galya68
:: 45 снимки от Galya68

Мнениеот Galya68 » чет юли 23, 2009 1:33 am

Павел,изпращам ти една страница от испански форум,за да видиш снимки,на които е показано как правят торта "Павлова" на два или три етажа.Базата е шприцована и даже са прибавени целувки.Много ми хареса тази декорация.Надявам се,че и на вас ще ви хареса. :thumup: :chef: И дано да успея да ти изпратя добре страницата,че какъвто съм специалист... :D http://www.mundorecetas.com/8/viewtopic ... &sk=t&sd=a

Потребителски аватар
eledra
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 217
Регистриран на: вт мар 31, 2009 10:22 pm
:: 343 рецепти от eledra
:: 760 снимки от eledra

Мнениеот eledra » чет юли 23, 2009 12:04 pm

И аз много се изкушавам :bliz: да направя тази торта.Дано се получи,защото не винаги успявам да изпека добре целувките. :cursing: Да видим,какво ще се получи. :)

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » чет юли 23, 2009 1:35 pm

Гале,като гледам тортичката на снимките...през монитора ще си я хапна цялата :D
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » вт авг 25, 2009 10:50 am

Аз пък току що намерих версията, че било доказано, че Херберт Захсе от хотел Esplanade НЕ е създателят. Неговата торта е от 1935, а една антроположка на име Helen Leach намерила намерила рецепти от 1929 година, където под същото име са се правили малки тортички (в Нова Зеландия).

Интересното е, че аз намерих изречението:

Особеното при безé-тестото на Павлова е, че само кората е хрупкава, докато вътрешността е мека. Това се постига чрез добавяне на оцет или лимонова киселина в белтъчния сняг, както и нишесте. СЛЕД опичането блатът се разрязва и се пълни с бита сметана и плодове, като за особено традиционнa се счита употребата на маракуя.

Аз мисля, че това е смислено, защото торти, чиито целувчени блатове са печени отделно, са познати от много отдавна (1600г.) и се наричат общо Meringue-торти или още Baiser-торти, от френското Baiser (целувка). За пъви път са правени в Мейринген, Швейцария, от императорския сладкар Гаспарини, а когато английската кралица ги пробвала, била възкликнала "О, това е като една целувка". Така започнали да ги наричат целувки.

На друго място, при обяснението за Целувчени торти, е писано следното:
Целувчените блатове се пълнят или със бита сметана и плодове, както е при торта Павлова, или пък със сладолед, плодове или крем.

От това се разбира, че целувчена торта пълнена със сладолед или крем, или само плодове НЕ Е торта Павлова.

Което мен лично би ме заитересувало - как се пече точно блатът за Павлова, за да може да бъде разрязан и напълнен :?



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта