Малко теория

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Малко теория

Мнениеот Aliana » пон мар 02, 2009 7:46 pm

Съкращения:

гр. ознава град , г без точка! ознава грам

Освен това:

само думи, завършващи на -нен, правят двойнон, например
съвременен става съвременно, съвременник

фин НЕ добива двойно н - фин, фина, фино, фино, а не фин, финна, финно, финни


Пред думи, започващи със С или З се пише СЪС. Пред всички останали само С.
Пред думи, започващи с В или Ф, се пише ВЪВ, пред всички останали само В.



0,1кг = 100г
0,100г = 0,1г = по-малко от един грам!


Подмазвам означава мажа нещо от долната му страна.
Намазвам означава мажа нещо от горната му страна.

Тавата не се подмазва, а се намазва, защото не мажем дъното й отдолу, а отгоре, където ще слагаме продуктите.

Баницата се налага, а не се пълни. Пълнят се неща, които са затворени от поне две страни, които имат дъно, како дюнери, фунийки, кошнички, канелони. Срязани нацяло хлебчета се налагат, а не се пълнят, също и филии, когато им се слага нещо на парче, а не намазано, лазаня се налага, а не се пълни.

сърма = лъскав конец за бродерия, напр. съмена везба.
сарма = ястие

не корабия, а курабия
не толумба, а тулумба
пилешко, а не пилишко
втасал, а не фтасал
мляко, а не млеко

звучна пред беззвучна съгласна губи звук само в изговора, не в писмеността: вторник, втасва, изтърква, изчезва, подпира,

Изключения са чуждици като ЮФКА, КЮФТЕ и др.



Моля, допълвайте!
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
ani_perla
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 146
Регистриран на: пет фев 06, 2009 1:21 pm
:: 67 рецепти от ani_perla
:: 114 снимки от ani_perla

Мнениеот ani_perla » пон мар 02, 2009 10:46 pm

Предполагам,че това са една малка част от правописните грешки ,които си открила в рецептите :P .Вярно,че има грешки от бързина,но и доста от незнание :read:.
Изображение

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 875
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » вт мар 03, 2009 1:24 pm

:clap: :clap: :clap:

Други често срещани:

ванилиЙ - правилното е ванилиИ, не говорим за Софроний :)

куПчета - правилното е куБчета, може да се упражнява със скоропоговорката "Кубчо купи купчинки от кубчета"...

смесТТа - правилното е смесТа, справка - учебника по български за някой клас

дума ,дума - правилното е дума, дума, поне мен така са ме учили в училище, че запетайката следва едната дума плътно, след това има интервал и тогава е другата дума... а май и общото мнение е такова, но има изключения :)
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср мар 04, 2009 11:24 am

Това със запетайката е правилно. За проверка може всеки да влезе в WORD и да пробва. Показва грешка, когато пред запетайката има интервал и когато след нея няма.


Това за смесТа май и аз го бъркам :oops: А проверката е лесна: една смеС. Край. Двойно Т само при думи от ЖЕНСКИ род, завършващи с Т, като например възрасТ - възрасТТа.
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 875
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » чет мар 05, 2009 12:19 pm

2 мнения към тази тема бяха изтрити, няма да "линчуваме" публично, но съдържанието не беше по темата.

Добре е да се споделят често срещани грешки - това ще помогне рецептите, които виждаме на сайта да са по-приятни за четене.
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
milniq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 125
Регистриран на: ср дек 03, 2008 11:29 am
:: 232 рецепти от milniq
:: 215 снимки от milniq

Мнениеот milniq » чет мар 05, 2009 3:04 pm

Като говорите за интервали: смятам, че 100 г, 100 мл, и т.н. е по пригледно отколкото 100г, 100мл, и т.н.
Друго което ми прави впечатление е: чаена чаша се пише чч, не е ли по добре ч.ч., к.ч., с.л., ч.л., бр. и т.н. "Ч" без точка = на час/време/
От българския знаме, че точка се слага само на съкращения като ст.-стотинки и лв.-левове и на думи които нямат отперделен начин за съкратено писане: 3 бр.- броя/количество/. На кг, г, км, см, на тези думи не се пише точка. Затова смятам че на ч.ч. е необходимо да се пише точка, а мл и л не се пишат с точка накрая.
Също така от бързане пишем и думите сляти т.е. липсват интервали: "захартасе разбива", захарта се разбива.
Пишем една дума с малки и големии букви едновременно. РАзбива.
Срещала съм и рецепти написани само с малки букви.
На кратко казано, нека си четем написаното преди да натиснем последния бутон. Нищо, че сме ги копирали някой от други сайтове. /т.е. готови написани, това незначи, че са написани безгрешно/ нека нашия Весел Готвач да е приятен за четене и да не се набиват на очи такива прости грешки.
:) :) :) Това е от мен. :) :)
Приятен ден!
Изображение

SweetyPie
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 51
Регистриран на: вт дек 04, 2007 8:46 pm
:: 12 рецепти от SweetyPie
:: 12 снимки от SweetyPie
Местоположение: някъде

Мнениеот SweetyPie » чет мар 05, 2009 6:52 pm

Когато добавяме рецепта и пишем името на рецептата се започва с главна буква.

Боб, а не боб. :)
И когато се започва изречение, също се започва с главна буква.



Върни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 1 гост