Маслини-Малки, вкусни и полезни

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Маслини-Малки, вкусни и полезни

Мнение от desislawa » вт мар 03, 2009 4:03 pm

Маслините са род бавнорастящи , но дълголетни дървета от семейство Маслинови. Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Най-напред маслините са култивирани в Африка, след това финикийците ги разпространяват в Мароко, Алжир и Тунис.

Първо са били култивирани в Крит и Сирия преди повече от 5 000 години. В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наречен на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.

От историческа гледна точка маслината е играла важна роля в религията, храненето и изкуството. Позната е като символ на мира, мъдростта и победата. По време на първите олимпийски игри победителите били короновани с венци от маслинови клонки. Свети хора били помазвани със зехтин, а Мозес освобождавал от военна служба мъже, които отглеждат маслини.

Автор: Траяна Димова

Не е известно със сигурност кой е ботаническият предшественик на съвременната маслина, но се вярва, че това е диворастящият Oleaster olea sylvestris в Северна Африка, Португалия, Южна Франция, Италия и районите около Черно и Каспийско море. Някои ботаници смятат, че маслината произхожда от дърво, което е покривало пустинята Сахара преди ледниковия период.

Къде и как се отглеждат маслините?

Маслината се нуждае от определен климат - горещ през лятото, мека зима и много, много слънце. Подходящи места за отглеждане на маслини са Средиземноморието, както и щатите Тексас, Аризона и Калифорния в Америка. Маслиновите дървета могат да растат и в бедна почва. Но температури под 15° са пагубни. Тя е вечнозелено дърво със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец.

Младото маслиново дърво има гладка сива кора, която с годините става все по-грапава. Съществуват и хилядогодишни дървета. За да оцелее при горещия и сух климат, маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие. Клоните са тънки, но гъсто разположени. С цел да дава повече плод, дървото се подкастря добре. Плодовете узряват през есента и зимата. При увеличаване на съдържанието на мазнини, последните променят цвета си от зелено към виолетово, почти черно.

Видове маслини
Испански зелени маслини, пълнени с бадеми - Идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара или печено пиле. Бадемите им придават неповторим вкус;
Зелени испански, пълнени с аншоа - С тях се овкусяват пилешкото ризото, рибата или паелята;
Гръцка натурална, пълнена с Пименто - Тези "олимпийски маслини" се отглеждат от векове в Гърция и се пълнят с червени чушки (Пименто), които им придават сладък вкус. Поднасят се с охладено бяло вино. За приготвяне към хапки и пица;
Испански пълнени маслини - сортът Мандзила е много популярен като мезе за студени напитки. Пълнят се с бадеми, каперси, лешници и лук;
Испански черни маслини - имат наситен вкус. Сами по себе си са деликатес. Вървят добре с изстудено бяло вино, козе сирене и препечена багета;
Гръцки маслини "Каламата" - тези маслини растат в Южна Гърция, в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем. Използват се при приготвянето на традиционната гръцка салата. Когато са с костилките, придават на готвеното непофторим вкус.
Изображение
Здравословни ползи
Маслината е не само вкусна храна, но и представлява важен източник на полезни съставки. Като допълнение на самата маслина маслиненото масло (зехтинът) също е важен хранителен източник.

Ползи за сърдечното и артериално здраве - по-голямата част от мастните киселини в маслините и зехтинът са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини не съдържат холестерол и при това положение зехтинът не повишава нивото му, напротив - поддържа го под контрол. Зехтинът също така съдържа линолеевата киселина омега-6 (EFA: основна мастна киселина), която е крайно необходима за човешкото тяло.
Предпазване от рак - Консумацията на големи количества мононенаситени мазнини са носител на по-малък риск от формиране на рак на гърдата. б-ситостеролът - мазнина, която се намира в растителните масла като зехтина - помага в предотвратяване формирането на ракови клетки в простатата, укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.
Предпазване от артрит - хората, които консумират големи количества зехтин и готвят зеленчуци, са носители на по-малък риск от ревматичен артрит.
Подпомагат костното развитие - Витамините E, A, D и K, които съдържа зехтинът, са особено важни от гледна точка на подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и на укрепването на костите чрез фиксиране на калция. Също така се препоръчва на възрастните, тъй като е лесно смилаем и посредством минералите си подпомага използването на витамините в тялото. Предотвратява загубата на калций като стимулира минерализацията на костите.
Намаляване на кръвното налягане - зехтинът има полезното въздействие върху високото кръвно налягане. Освен това от листата на маслиновото дърво се изработват и лекарства за намаляването му.
Ползи за вътрешните органи - независимо дали се консумира топлъл или студен, зехтинът предпазва стомаха от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. В допълнение на това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Той регулира секретирането на жлъчния мехур и намалява риска от образуването на жлъчен камък. Благодарение на хлорида, който съдържа, подпомага функционирането на черния дроб и по този начин помага на тялото да отдели отпадъчните продукти.
Принос в развитието на децата - благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящи деца. Недостигът на линолеева киселина води до появата на забавяне в развитието по време на най-ранното детство и до множество кожни заболявания.
Mаслините съдържат нисък процент въглехидрати, което ги нарежда сред т.нар. "свободни храни", т.е. храни, които практически нямат влияние върху инсулина.
Маслините в кухнята
Маслините вървят добре с постни бели риби, с извара, моцарела, бели твърди сирена и кашкавал. Зехтинът е добър в комбинация с риба, яйца, извара и нискомаслени сирена.

Как да съхраним маслините?
в зехтин;
в солена вода;
в зехтина се слагат и подправки - розмарин, мащерка, салвия и други;
Вакумирани марина могат да се съхраняват до една година.


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср мар 04, 2009 12:06 pm

За жалост по-голямата част от предлаганите маслини са съхранени по нездравословен начин.

Направете си труда да погледнете на етикета, за какви съставки в маринатата става въпрос. Най-често срещани са консерванти, при маслините от Турция - консервиращо вещество Е202, Е211, оцветител/стабизатор на цвета Е585.
Друг оцветител е Е579.

Е585 е железен лактат, водещ до окисляване и промяна на цвета. Допуснат е за консервирането на маслини, като от недоузрели ги прави черни. Няма доказани вредни свойства, но пренасищането на организма с желязо води до по-лесното разпространяване на болестотворни организми.
Е202 e калиев сорбат. Освен в маслини се използва в майонези, тютюн, вино, леден чай, и даже в минералната вода бива добавян. За здрави хора досега няма доказани вреди, съмнения във връзка с него не задълбочено проучени.
Е211 е натриев бензоат. Един от най-успорваните консерванти. Спира развитието на бактерии и гъбички. Натоварва силно черния дроб, причинява астма и уртикария, обриви с неясен характер, ADHS-синдром при децата.
Е579 е прост захарен кульор(железен II-глуконат). Използва се само при маслини. Потъмнява изходният цвят. Сложен в маслините, ги кара да изглеждат по-зрели, отколкото са. Вреден са алергици, добива се и от генно манипулирани изходни продукти. В големи количества действа разхлабващо.
www.facebook.com/artandhobby

Отговори