Канела за по-добро здраве

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнениеот desislawa » чет мар 05, 2009 8:27 am

Кумарин
от Уикипедия, свободната енциклопедия


КумаринКумаринът е бяло кристално вещество с аромат подобен на ванилията. Химичната му формула е C9H6O2.

Използва се в състава на парфюми, а навремето и като ароматизатор на цигари и хранителни продукти. Днес е забранен за вътрешна употреба, тъй като в големи количества може да предизвика левкемия.

Кумаринът се съдържа в изсушените листа на жълтата комунига, като се получава в резултат на хидролиза от глюкозид на орто-кумаровата киселина, която присъства в растението в неговото свежо състояние. Други източници на кумарин са женското биле, канелата, лавандулата, кайсиите, черешите, ягодите.

Кумаринът е най-простият представител на групата на кумарините - лактони на орто-хидрокси-канелени киселини. Кумарини най-често се срещат в семената и плодовете на растенията от семейство Сенникоцветни. Често от кумарините имат диуретично и спазмолитично действие, други разширяват коронарните съдове на сърцето,а трети улесняват пигментацията на кожата, поради което влизат в състава на продукти от слънцезащитната козметика. Кумарините също така могат да действат подтискащо на централната нервна система.

Не се стряскайте толкова много.Просто си купете канела на пръчици а не на пакетчета.В магазини за подправи не може да я няма.В азиатските магазини има със сигурност.


kanela
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: пет май 08, 2009 12:38 am

кумарин и канелата

Мнениеот kanela » пет май 08, 2009 12:59 am

Изчел съм доста... включително това, което казват Aliana и desislawa.

Дори е имало идея да се забрани използването на канелата в сладкишите в страните от ЕС. Представете си немските и другите коледни сладки без канела ...

Някаква част от Европейска комисия (не си спомням точно ... но четох документа от официалния сайт ) се е занимавала с това и най-накрая е решила, че количеството кумарин, което се съдържа в канелата (дори и в cassia-та) са толкова малко, че не могат да навредят на здравето... и може да се слага в промишлено приготвените сладкиши ...

Между другото, цената на оригиналната цейлонска канела е много висока. Мисля, че никой в България не би си купил на такава цена.. дори и да се кълне по форумите, че ще даде мило и драго за цейлонска ...

Дори, ако сте забелязали на рекламата на едно лекарство с канела за диабетици (няма да казваме кое е) казват, че е е истинска цейлонска канела.. а като чукне пръчицата си мисля, че това е cassia....

Така, че може да пиете едно кафе с пръчица канела


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 гост