Полезни кулиарни съвети

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Полезни кулиарни съвети

Мнениеот desislawa » пет мар 13, 2009 9:25 am

Предлагам в тази тема да споделяме малките тайни за кулинарията.Не намерих такава тема тук,надявам се да не се повтаря.

Зеленчуци

Замразените зеленчуци се слагат в яденето, без да се размраазяват.
Зеленчуците увират по-бързо и запазват в по-голяма степен хранителната си стойност, ако се варят в подсолена вода.
Зеленчуци се слагат в яденето веднага след мато се измият и обелят, за да не загубят своята витаминозност и хранителност.
Изчистените сурови картофи се държат в студена вода до слагането им в ястиети, в противен случай те потъмняват и губят от вкуса си.
Използвайте белите картофи за пюре, жълтите- за готвене, а розовите- за пържене.
За да не се разварят картофите, освен сол прибавете и няколко капки оцет или лимонов сок.
За да се избегнете напукването на картофите при варене, предварително ги набоцкайте на няколко места с вилица.
Преди пържене подсушете нарязаните картофи и сгорещете мазнината. Пържете картофите в повече мазнина, за да запазите витамините.
Пресолените супи и зеленчукови ястия стават годни за консумация, ако се сложат в тях да врат няколко сърови картофа.
Сварените картофи се обелват по-лесно, ако веднага след свалянето им от огъня се залеят със студена вода.
Варените картофи стават по-вкусни, ако във водата, в която се варят, се прибавят 2-3 скилидки чесън, един дафинов лист или стръгче чубрица.
Печените чушки се белят по-лесно, ако се задушат и се поръсят с малко сол. Ръцете да се потапят переодично във вода, за да не остават по тях люспи.
За да се съхраняват в хладилник, пресни зеленчуци за салата, то те се измиват добре и се поставят в найлонови пликове.
Свежеста на зеленчуците се въстановява след потапяне за 1 час в 1ч.ч. студена вода и 2 с.л. оцет.
Салатата от пресни зеленчуци се подсолява непосредствено преди косумация.
Ако сте прекалили с мазнината, сложете за 10 мин. в ястието един лист марулю, която ще поеме излишната мазнина.
Аромтът на пресните подправки ще засилите ако ги измиете, не със стъдена вода, а с топла.
Лукът няма да прегори и ще получи златист цвят, ако се оваля в брашно и се изпържи в сгорещена мазнина.
За да не люти толкова много, лукът се поставя за 1/2-1 час. в студена вода или в хладилника.
Чесънът се счуква по-лесно, ако се поръси предварително със сол.
Зеленият грах ще запази цвета си при варене, ако във водата сложите малко захар.
Зеленият фасул ще запази цвета си, ако във водата предварително се сложи малко сол.
Спанакът се измива непосредствено преди готвене, измит той бързо се разваля.
Грах, фасул и леща се солят, когато са почти сварени.
Зеленият фасул при варене се долива с вряла вода. Ако е стар и увира бавно, може да се сложи малко сода бикарбонат.
За да стане супата по-ароматна и по-вкусна, зеленчуците се задушават най-напред в мазнина, а след товасе заливат с вряла вода.
Доматите се белят по-лесно, ако се потопят за 1 мин. във вряла вода.
Оризът трябва да се измие със студена вода преди употреба.
Оризът се запазвабял и цял, ако се вари в солена вода, без да се захлупва.
За да не загаря по време на варене, оризът не трябва да се разбърква с лъжица, а съдът да се повдига от огъня и да се разтърсва.
За да е по-бял, към ориза се прибавят няколко капки лимонов сок.
За да не се развари и да стой тестен, оризът предварителносе запържва няколко минути.
Оризът става по-вкусен, ако му се прибави повече мазнина.
Цветът на гъбите не се променя, ако ги поръсите с лимонов сок.
За да не почернеят, измитите и изчистени гъби се слагат в съд със студена, леко подсолена вода.
Пресните гъби стават сочни, ако ги посолите едва след сваляне от огъня.
За да не стават жилави, гъбите трябва да се задушат и след това да се варят

Месо

Месото се съхранява на студено, но никога върху лед, защото губи голяма част от вкусовите си качества.
Месото се запазва свежо, ако го намажете с лимонов сок.
Замразеното месо и птици се размразява при стайна температура, поставен в съд под наклон, за да се оттича кръвта и водата.
Солта втвърдява месото до голяма степен, затова тя се слага, когато месото е полусварено.
Оставете пържолите за 1-2 часа в марината от оцет и олио, а след това ги изпържете. Така оставт крехки.
Ако накиснете месото в прясно мляко за няколо часа, то то става крехко и по-вкусно.
Птиците не се варят с подправки защото губят от вкуса си.
Отстранявайте пяната, образувана при варенето на месо и птици, за да може да използвате булона.
Рибата се размразява в студена вода с малко сол.
Люспите на рибата се почистват по-лесно, ако се пусне за миг във вряла вода и оцет.
Неприятната блатна миризма от рибата изчезва, ако след измиване я оставите за няколко часа в марината от оцет, 2-3 дафинови листа, черен пипер и стръкче мащерка.

Яйца

Яйцата се съхраняват в хладилника с върха надолу, без да са измити.
Прясното яйце може да се познае, ако бъде пуснато в чаша солена вода ( 1ч.л. сол на 1ч.ч. вода) и то потъне. Старото изплува.
Разваленото яйце се познава, като се насочи срещу светлината- в него се виждат тъмни петна.
Жълтъкът отделен от белтъка се запазва, ако се постави в чаша студена вода и се постави в хладилник.
Яйцата не бива да се съхраняват заедно с продукти, които имат остра миризма, тъй като я поглъщат и задържат.
Ако яйцата се варят по-бързо, белтъкът им става твърд, а жълтъкът- по-мек. При по бавно варене жълтъкът добива по-голяма твърдост, а белтъкът остава рохкав.


zuzkoto
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 225
Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
:: 138 рецепти от zuzkoto

Re: Полезни кулиарни съвети

Мнениеот zuzkoto » пет мар 13, 2009 9:07 pm

Гъбите и спанакът се измиват по-лесно, като предварително се посипват с брашно и след това се изплакнат.

Потребителски аватар
ani_perla
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 146
Регистриран на: пет фев 06, 2009 1:21 pm
:: 67 рецепти от ani_perla
:: 114 снимки от ani_perla

Мнениеот ani_perla » съб мар 14, 2009 8:00 am

1.За да се обелят бързо младите картофи,се накисват предварително за 10-15минути в студена вода,в която е разтворена 1с.л.оцет.2.Когато домашно приготвената майонеза се пресече и не се сгъсти достатъчно,трябва много бързо да се прехвърли в нов съд,като малко количество от -развалената-се оставя в стария.Добавя се още един жълтък и се разбива,като вместо олио към нея се добавя лужичка по лъжичка по малко от пресечената майонеза.След като се сгъсти,към нея с постоянно бъркане се прибавя и необходимото количество олио.

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » съб мар 14, 2009 8:23 am

- за да не поемат много мазнина пържените тестени изделия слагам в тестото 1с.л. ракия.
- потъмняла мазнинна от пърженето подобрявам като изпържа в нея 2-3 филики от ябълка.
- когато ми трябва малко лимонов сок,потапям лимона в топла вода,продупчвам го и изстисквам необходимото количество и прибирам лимона в хладилника.
- когато пържа риба винаги смесвам брашно с галета или брашно с царевично - така рибата става по-хрупкава.
- за да стане картофеното пюре пухкаво винаги нарязвам обелените картофи на кубчета,слагам във водата малко пр.мляко,сол и кр.масло и така ги варя.
- за да не мия тави винаги гледам да използвам хартия за печене.
- сложила съм си в солница пудра захар - така по-лесно поръсвам изпечените сладкиши.По същият начин съм сложила и брашно за поръсване на формите за кекс.
- рендето периодично напръсквам с Мегльо и става като НОВО - блести....
- с белина Аче почиствам теракота без да се нуждае от търкане.Само напръсквам и после с мопа попивам и измивам (фугите са ми светло зелени и бързо почерняват особено в кухнята).Сега спрях да търкам като малоумна с четка......Така си почиствам и банята.
- с ароматизиран амоняк си почиствам пластмасовата част на ТВ и компа - стават като новички!


За сега толкова - като се сетя за друго ще пиша пак.


Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 536
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Мнениеот vg » съб мар 14, 2009 10:20 am

В Енциклопедия преди време пуснахме колекция с Кулинарни съвети (линк), към нея има и тема във форума (линк), където предложихме всеки да сподели каквото смята за подходящо :)
Екипът на "Веселият Готвач"

zuzkoto
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 225
Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
:: 138 рецепти от zuzkoto

Мнениеот zuzkoto » съб мар 14, 2009 11:34 am

Морковите лесно се почистват с домакинска тел.
Изпечените сладкиши поръсвам с пудра захар с помощта на цедката за чай.
Неупотребените жълтъци замразявам във фризера.

len4e
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: пон май 04, 2009 6:44 pm

Мнениеот len4e » ср май 06, 2009 4:42 pm

:P :P :P :oops: :oops: :lol: :lol: :lol:

len4e
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: пон май 04, 2009 6:44 pm

Re: Полезни кулиарни съвети

Мнениеот len4e » ср май 06, 2009 4:45 pm

zuzkoto написа:Гъбите и спанакът се измиват по-лесно, като предварително се посипват с брашно и след това се изплакнат.


И със сол става :D :thumup: :thumup: :wink:

Потребителски аватар
quick_v
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 337
Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
:: 22 рецепти от quick_v
:: 96 снимки от quick_v
Местоположение: Гърция

Мнениеот quick_v » съб май 09, 2009 5:31 pm

Много хубава тема!Ето и моите съвети които знам :D Разредено ли е млякото с вода-това може да се познае,като се потопи кука за плетене исе извади веднага.Ако млякото не е разредено,на края и' остава капка мляко, ако е разредено-куката остава чиста.
Изкипяването на млякото може да се избегне ако предварително горния ръб се намаве с олио.
Прибавянето на 1ч.л. захар и щипка сода бикарбонат предпазва млякото от прокисване.

venivsh
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 21
Регистриран на: вт ное 04, 2008 9:05 pm
:: 20 рецепти от venivsh
:: 66 снимки от venivsh

Мнениеот venivsh » нед май 10, 2009 8:08 am

Здравейте! Искам да попитам за Стиймопа. Който има да сподели може ли да се мие с него ламиниран паркет. Някой сподели че парата била силна и надувала паркета. Моля да споделите.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 гост