Чийзкейк

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Чийзкейк

Мнениеот Aliana » съб апр 11, 2009 7:35 pm

Чийзкейк е печиво, в което първоначално не е имало сирене.

Името му е възникнало, понеже масата от извара и яйца след печенето има консистенция на сирене.

В европейските държави все още не се използва сирене в направата, но в Америка да.

Има два вида Чийзкейк - с дъно и без дъно.

За този с дъно в Америка се използват натрошени бисквити, стрити с мазнина. Това също е новост.

Оригиналното дъно е от тесто, което на английски се казва Shortcrust pastry, на немски Mürbeteig, на хърватски Prhko tijesto.
Прави се от 3 части брашно, 2 части масло, твърдо и на бучки, и 1 част захар. Размесва се с ръце, оставя се да се охлади и се разточва или притиска по формата. Не се издува при печене. Нарича се още 3-2-1- тесто. (Знае ли някой как се казва на български?)

За чийзкейк без дъно се смесват всички съставки и се пече.


Има един вид чийзкейк без дъно, Фиадоне, известен в целият свят, който се прави само в Корсика, с регионалното "сирене" Брочиу. Това е сладкиш, който си струва да бъде опитан. Тъй като брочиу не се намира извън Корсика, може да се замени почти успешно с Рикота. Brocciu бива наричано 'le roi des rois des fromages de la Corse', краля на кралете на сирената от Корсика.

Слагам в кавички, защото това, което е Рикота в Италия, Брочиу в Корсика, Реквесон в Испания, Кхоя в Индия или Requeijão в Бразилия, са млечни продукти от рода на изварата, нито с култури, нито ферментирали. Доста далеч от това, което българина разбира под думата Сирене. И са по-скоро сладки, отколкото солени.










:) :) :)
www.facebook.com/artandhobby


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта