Полезни Съвети!

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Re: Полезни Съвети!

Мнениеот ninka71 » нед авг 25, 2013 7:23 pm

Съществуват много разновидности на оцета - балсамов, газиран, оризов, винен, ябълков. За домакински нужди се предпочита дестилираният бял винен оцет, а ябълковият, освен приложението си в кулинарията, се използва и като лечебно средство. Всички останали видове оцет трябва да се използват само за приготвяне на храна.
Всъщност оцет може да се приготви практически от всичко, от което се получава алкохол, дори от ябълки, мед, ечемичен малц, меласа, ориз, захарна тръстика и други.
Старото вино рядко става на оцет - поради окисляването напитката просто се разваля. За да се получи оцет, е нужна бактерията Acetobacter. Истинският балсамов оцет се произвежда само в град Модена в Северна Италия и се прави от грозде сорт Требиано - особено сладко бяло грозде. Оцетът трябва да отлежи в дървени бъчви от кестен, черница или дъб.
Съществуват само две разновидности балсамов оцет - традиционале векио, който е поне дванадесетгодишен и традиционале ексравекио, който е отлежавал най-малко 25 години. Има и балсамов оцет, който е престоял в бъчвите повече от столетие.
Оцетът всъщност има неограничен срок на годност. Заради киселинността си той се самоконсервира и дори не е нужно да се съхранява в хладилник. Вкусовите качества на оцета не се променят дори тогава, когато леко промени цвета си или потъмнее и се утаи.
Приложението на оцета в кулинарията не е нужно да се обяснява, но по-любопитното е, че той се използва изключително много в дома, в гаража, в кухнята, в домашната аптечка, в банята, при пране, за отстраняване на петна, в градината.
Ето някои малки хитрини, които ще ви спестят време, а и пари, които отиват за закупуване на скъпи препарати. Сега можете да работите само с добрия стар бял винен оцет!
За да почистите компютърната техника просто смесете равни части бял винен оцет и вода, а после бършете клавиатурата, монитора с чиста памучна кърпа, леко натопена в сместа. Внимавайте все пак да не намокрите много уредите.
Щорите на прозорците винаги са били предизвикателство за добрите домакини. Те се почистват трудно и бавно. Какво ще кажете да се въоръжите с бяла памучна ръкавица, да я намокрите с разтвор от равни части бял винен оцет и гореща вода и просто да плъзнете пръстите си всяко ребро на щората. Ефектът е поразителен, а вие често плакнете ръкавицата в съд с чиста вода, за да почиствате по-добре.
Ако, не дай Боже, сте загорили яденето във фурната, не се притеснявайте. Две-три плитки купички с бял винен или ябълков оцет ще изсмучат миризмата за по-малко от ден. По този начин се отстранява и цигарен дим.
Големи петна от плесен се отстраняват много успешно с неразреден бял винен оцет, ако са малки оцетът може и да се разреди, освен това няма да се задушите от миризмата на хлор, която присъства във всички други препарати срещу плесен.
Водата и снегът повреждат кожените обувки и оставят грозни и неприятни петна по тях. За да ги почистите, просто избършете пресните петна с кърпа, натопена в неразреден бял винен оцет.
За да направите препарат против петна, който да използвате с пулверизатор, напълнете бутилката с 5 части вода и 1 част оцет. Напръскайте петното и изтрийте добре със суха кърпа. След това напръскайте с разтвор от вода и амоняк (5:1) и попийте. Може да редувате препаратите, докато петното изчезне.
За да почистите микровълновата фурна, сложете в нея купа с разтвор от 50 мл оцет и 200 мл вода и топлете сместа 5 минути на най-голямата мощност. Щом изстине купата, избършете с гъба петната от храна и пръските от вътрешната страна на фурната.
Направете си каша за почистване на петна и загоряло по съдовете - към равни части сол и брашно прибавете толкова оцет, че да се получи каша, с която съдът се маже отвътре и отвън, плакне се с топла вода и се подсушава добре.
Нашествието от молци ще се отстрани като напълните купа с 300 мл ябълков оцет и капнете малко препарат за миене на съдове. Оставете купата в шкафа или килера поне една седмица - тя ще привлече насекомите, които ще падна в нея и ще се удавят.
Оцетът лекува! За да се отървете от пърхота просто изплаквайте косата си с разтвор от 400 мл ябълков оцет и 400 мл студена вода. Можете и да натриете корените на косата си с 3 лъжици оцет преди да използвате шампоана.
Вече има много видове дезодоранти, но не е излишно да знаете, че ако мажете подмишниците си сутрин с бял винен оцет, няма да се изпотявате, няма да миришете на пот и няма да имате бели петна по дрехите си.
Изгорялата от слънцето кожа ще се успокои ако я намажете с бял винен или ябълков оцет. По същия начин ще успокоите и сърбежа от ухапванията на насекоми.
Тъмните петна по кожата, появили се от слънце или от напредване на възрастта, можете да премахнете като ги мажете в продължение на 10 минути поне два пъти дневно с неразреден ябълков оцет. След няколко седмици петната ще изсветлеят или ще изчезнат.
Избавете се от гъбичките по краката и сърбежите - просто няколко дни, 3-4 пъти дневно, плакнете краката си с неразреден ябълков оцет. Освен това можете да накиснете чорапите в смес от една част оцет и 4 части вода, преди да ги изперете.
Ако фугите между плочките са замърсени просто потопете четка за зъби в неразреден бял винен оцет и почистете. Резултатът е удивителен!
Сипете в пералнята 100 мл бял винен оцет, за да освежите цвета на дрехите.
Ако искате да възстановите размера на свилите се вълнени дрехи просто ги варете 25 минути в разтвор от 1 част оцет и 2 части вода. След това оставете дрехата да изсъхне.
Всички тези съвети, а и разбира се още много други, улесняват живота на всяка жена. Трябва обаче да се знае и какво не бива да се прави с оцет:
- Не почиствайте с оцет бижута, които имат перли или скъпоценни камъни, защото може да ги повредите - оцетът все пак е киселина.
- Не се опитвайте да почистите петната по старинни вещи, защото така ще намалите стойността им.
- Не почиствайте с оцет мраморни плотове, маси - оцетът ще ги матира, а може и да повреди камъка.
- Не смесвайте оцет с белина или друг химикал - може да се отделят отровни изпарения.
- При пране не използвайте ябълков оцет - може да се появят нови петна от него. За пране използвайте само дестилиран бял винен оцет.
Толкова за оцета, а когато посегнете да приготвите пролетната салата, си припомнете един-два от горните съвети.
За www.framar.bg от: Информационна агенция „Фрог Нюз”
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5399
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Как да си направим репелент срещу комари

Мнениеот Makaweli » съб окт 19, 2013 10:24 pm

Ефикасно и само с натурални средства

Необходими продукти:

1/2 л чист спирт
100 г карамфилови зърна
100 мл бебешко олио (или масло от бадем, сусам, лайка, лавандула, копър и др.)

Начин на приготвяне:
Накиснете зърната от карамфил да се се мариноват в спирта четири дни. Разбърквайте сместа всяка сутрин и вечер. На четвъртия ден добавете маслото и лосионът е вече готов за употреба.

Внимателно разтъркайте няколко капки в кожата на ръцете и краката и само наблюдавайте как комарите ще избягат от стаята и от вас.

Също така лосионът отблъсква бълхите от домашните любимци.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Re: Полезни Съвети!

Мнениеот akva7 » вт окт 22, 2013 7:22 pm

Срещу комари се пие витамин В-комплекс.
Бони,ще си препиша рецептата за следващото лято,но да попитам този лосион така ли си стои с карамфила или се прецежда ?
Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5399
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Re: Полезни Съвети!

Мнениеот Makaweli » ср окт 23, 2013 6:41 am

Не пишеше, но дори и да не се прецеди, според мен нищо няма да му стане. Карамфила ще е напоен, но какво от това - останалите съставки са течни.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
akva7
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 403
Регистриран на: нед фев 21, 2010 10:14 pm
:: 15 рецепти от akva7
:: 107 снимки от akva7
Местоположение: София

Re: Полезни Съвети!

Мнениеот akva7 » ср окт 23, 2013 11:13 pm

Бони,благодаря ти :giflo2:
Изображение

Slavina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 17
Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
:: 28 рецепти от Slavina
:: 22 снимки от Slavina

Re: Полезни Съвети!

Мнениеот Slavina » пон дек 16, 2013 9:24 pm

Наистина видях добри съвети за солта. Но аз я използвам и за найлонови пердета. Изпраните пердета накисвам в солена вода. Престояват половин час, дори и повече и ги слагам да съхнат. Стоят като колосани, но солта ги предпазва от прах. Дори пердетата да не са прани дълго време, въобще не си личи. Колкото по-солена е водата, толкова повече колосва.
Друго нещо, ако искате да разберете колко е чист зехтина и добър, оставете го на хладно място или в хладилника. Ако на дъното се появи бяла утайка, като мас, това означава, че е хубав.

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5399
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Преди да изхвърлите кора от банан ще се изненадате какво мож

Мнениеот Makaweli » съб мар 15, 2014 10:09 am

1. Полиране на обувки

Само втрийте в обувката вътрешната страна на кората, а след това повърхността избършете с мека кърпа.

2. Тонизирайте месото.

Добавете кора от банан, докато печете месото, за да остане меко и сочно.

3. Храна за рози

Кората от банан е богата на калций и магнезий ,а цветята обичат точно тях. Затова, заровете кората при корените.

4. Намалете зачервяването и сърбежа

Втрийте вътрешната страна на кората на мястото, което ви е ухапано от насекомо или кожата ви е изсъхнала, това ще намали сърбежа и зачервяването, а изсъхналата кожа ще има блясък.

5. Цветя с блясък

Листата на цветята забършете от прах с вътрешната страна на кората.

6. Полиране на сребро

Измийте кора от банан с вода, сместа се поставя върху мека кърпа и полирайте среброто.

7. Срещу въшки по листата на цветята

Заровете кори от банани в цялата градина и бихме могли да изгоните нежелани вредители.

8. Полиране на кожа

Разтривайте кожени мебели или дрехите с вътрешната страна на кората, а след това избършете с мека кърпа.

9. Избелване на зъби

Търкайте зъбите с вътрешната страна на кората около две минути, после измийте зъбите. Манганът, магнезият и калият благоприятно ще се отразят на белотата на зъбите ви.

10. Грижи за синини и драскотини

Когато се втрие в раната, калият от кората помага при заздравяването.

11. Премахване на брадавици

Парче от вътрешната страна на кората поставете на брадавицата и застопорете с тиксо. Оставете да действа през нощта. Калият ще премахне брадавицата и ще попречи на повторната и поява.

12. Извадете трън

С тиксо закрепете парче от кората от вътрешната страна на мястото, където имате трън. Естествените ензими ще улеснят отстраняването.

13. Подобряване на водата за поливане на растенията

Потопете кора от банан в по-голям съд с вода и оставете да престои.

После поливайте растенията с течността.

14. Лечение на акне

Втрийте в акнето с вътрешната страна на кората около 10 минути. Остатъците на лицето оставете възможно най-дълго, идеално би било да се измие дори преди сън. Повторете процедурата, докато лицето не се почисти.

http://www.zajenata.bg/%D0%BF%D1%80%D0% ... 16125.html
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5399
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Как да проверите дали е истински медът

Мнениеот Makaweli » нед авг 17, 2014 9:59 am

Изображение

Този метод за проверка на качеството на меда ще ви изуми със своята простота и достъпност. Толкова е лесно да проверите сами дали продуктът наистина е натурален, че едва ли някога ще се случи отново да консумирате фалшификат. А всички знаем колко е важно медът да е истински. Само тогава може да разчитаме на неговите изключително полезни качества за организма.

За теста ще ви трябва голяма капка от меда, който искате да проверите, както и парче тоалетна хартия. Просто сложете част от меда (не е необходимо да е повече от 1 кафена лъжичка) върху хартията. Изчакайте така от 10 до 30 минути и наблюдавайте ефекта.

Ако около капката мед започне да се образува мокра ивица, значи той определено не е абсолютно натурален. В него има захар, глюкоза или други добавки, които се втечняват и отделят вода, попиваща в хартията. Мократа следа става видима с просто око.

От друга страна, ако медът остане непокътнат и около него не се вижда влажна ивица, колко и време да стои върху хартията, значи на трапезата си имате чист натурален мед.

http://mall359.com/%D0%B5%D1%82%D0%BE-% ... biavi.html
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5399
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Супер трик за затваряне на найлонови пликчета с капачки

Мнениеот Makaweli » нед яну 03, 2016 9:19 am

Ако имате найлоново пликче, което не искате да пресипвате или нямате възможност да го направите, можете много лесно и ефектно да се справите, като просто изрежете гърлото на непотребна пластмасова бутилка, заедно с капачката и я поставите на отвора на пликчето, така както е показано на картинките:

Изображение

http://www.zajenata.bg/%D1%81%D1%83%D0% ... 25002.html
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
steffanell
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 48
Регистриран на: нед ное 15, 2009 9:47 pm
:: 77 рецепти от steffanell
:: 559 снимки от steffanell

Re: Полезни Съвети!

Мнениеот steffanell » нед яну 03, 2016 1:01 pm

Аз ползвам това
10579973_997502363627072_4576530817915079476_n.jpg



Върни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта