Метод за точене на кори

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Метод за точене на кори

Мнениеот Aliana » вт апр 28, 2009 3:36 pm

Как се точи и какво се прави, за да се получат много, много, тънки кори?
Имали някакви тайни, има ли значение точилката...


Благодаря предварително! :D
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » вт апр 28, 2009 9:21 pm

Рали ,точилката няма значение каква е,стига да е гладка.По важно е как е приготвено тестото.Лично аз рядко точа,но чак толкова тънко не мога :D Също така зависи и от брашното.Свекървата понякога вика като почне да точи-това брашно не е хубаво :D ,къса се.А тя е майстор :thumup:
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
vasseto
ентусиаст с миксер
ентусиаст с миксер
Мнения: 17
Регистриран на: чет сеп 25, 2008 9:28 pm

Мнениеот vasseto » чет апр 30, 2009 12:19 pm

BABY написа:Рали ,точилката няма значение каква е,стига да е гладка.По важно е как е приготвено тестото.Лично аз рядко точа,но чак толкова тънко не мога :D Също така зависи и от брашното.Свекървата понякога вика като почне да точи-това брашно не е хубаво :D ,къса се.А тя е майстор :thumup:


оо има огромно значение точилката, това го знам от баба ми, която точeше прекрасно, та точилката трябва да бъде тънка, иначе тестото също е много важно.
А аз от личен опит съшо мога да потвърдя че с дебела точилка не става :P

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » чет апр 30, 2009 10:21 pm

Васе,като говорим за точилки имам в предвид,нормални,стандартни точилки :),а не такива дето хората си правят сами по селата-само и само да има в къщи :)
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!


Потребителски аватар
milniq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 125
Регистриран на: ср дек 03, 2008 11:29 am
:: 232 рецепти от milniq
:: 215 снимки от milniq

Мнениеот milniq » съб май 02, 2009 9:28 pm

Точно с тези точилки се точи тай тънко и най добре - според мен. Тези купените за нищо нестават. Важното е точилката да е тънка и гладка. :thumup:
Изображение

Потребителски аватар
milniq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 125
Регистриран на: ср дек 03, 2008 11:29 am
:: 232 рецепти от milniq
:: 215 снимки от milniq

Мнениеот milniq » съб май 02, 2009 9:31 pm

Васе,като говорим за точилки имам в предвид,нормални,стандартни точилки ,а не такива дето хората си правят сами по селата-само и само да има в къщи



Точно с тези точилки се точи най тънко и най добре - според мен. Тези купените за нищо нестават. Важното е точилката да е тънка и гладка.
Изображение

Потребителски аватар
milniq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 125
Регистриран на: ср дек 03, 2008 11:29 am
:: 232 рецепти от milniq
:: 215 снимки от milniq

Мнениеот milniq » съб май 02, 2009 9:33 pm

Васе,като говорим за точилки имам в предвид,нормални,стандартни точилки ,а не такива дето хората си правят сами по селата-само и само да има в къщи .




Точно с тези точилки се точи най тънко и най добре - според мен. Тези купените за нищо нестават. Важното е точилката да е тънка и гладка. :thumup:
Изображение

Потребителски аватар
vesi_rn
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 24
Регистриран на: чет яну 08, 2009 6:13 pm
:: 253 рецепти от vesi_rn
:: 153 снимки от vesi_rn

Мнениеот vesi_rn » съб май 02, 2009 11:54 pm

Рали,за да разточиш много тънка кора,първо късаш малко топче от тестото което ще разтокваш поръсваш с брашно и разтокваш с точилката на кръг,след като е достатъчно разтокан посипваш хубаво с брашно и започваш да навиваш тестото на точилката и леко сръцете от средата на точилката ги плъзгаш към края.И така няколко пъти докато стане тънка кора!А точилката трябва да е тънка,а не тези дебелите отстрани дето са с дръжки.Незнам дали си ме разбрала,все пак трябва да се види как става.

Потребителски аватар
kqmrosen
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 133
Регистриран на: съб ное 15, 2008 5:22 pm
:: 73 рецепти от kqmrosen
:: 54 снимки от kqmrosen
Местоположение: Карнобат
Контакти:

Мнениеот kqmrosen » нед май 03, 2009 11:01 pm

vesi_rn написа:Рали,за да разточиш много тънка кора,първо късаш малко топче от тестото което ще разтокваш поръсваш с брашно и разтокваш с точилката на кръг,след като е достатъчно разтокан посипваш хубаво с брашно и започваш да навиваш тестото на точилката и леко сръцете от средата на точилката ги плъзгаш към края.И така няколко пъти докато стане тънка кора!А точилката трябва да е тънка,а не тези дебелите отстрани дето са с дръжки.Незнам дали си ме разбрала,все пак трябва да се види как става.
Съгласна съм,че се точи отвътре на вън,но не няколко пъти,а доста пъти на един лист,докато стане тънък.Баба ми ме учи да точа(за което съм й много благодарна,но като нея немога все още)така,че не си мисли,че от първия път ще ги направиш толкова тънки корите.Когато точиш трябва да не натискаш точилката и постоянно да са ти набрашнени точилката и листа.Не съм голяма майсторка,но майстор ме е учил. :roll:
Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » нед май 03, 2009 11:52 pm

Момичета, има една рецепта, която моята бивша свекърва, италианката, я правеше. Преди седмица ги показаха нещата в едно предаване и на мен ми се е дояло, ама мноооого.
Значи по принцип тестото се минава през преса за паста, а после се разтяга с ръце, голям майсторлък се иска. Преса нямам, значи трябва да търся друг начин, тук ви слагам снимка, МОЛЯ ви, дайте идея за това разточване:



Изображение


Накрая трябва да е така:





Изображение



Изображение
www.facebook.com/artandhobby



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта