Българска кухня?

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 875
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Българска кухня?

Мнениеот Pavel » ср окт 31, 2007 9:47 am

Какво според вас е характерно за българската кухня?

Т.е. как бихте я обяснили на човек от съвсем различна култура - например индиец или азиатец?

Кои ястия са типични български? Според мен в списъка влизат баница, шопска салата и ...? Има ли ястия, които са си само наши?

Би ми било интересно (и полезно - имам приятел пакистанец, на който искам да му разкажа за БГ кухня, но не знам какво точно...) да видя какво мислите по въпроса - с повишена трудност е :)
Aut viam inveniam aut faciam


vanesa
ентусиаст с миксер
ентусиаст с миксер
Мнения: 21
Регистриран на: вт авг 14, 2007 9:56 am
:: 1 рецепти от vanesa
:: 1 снимки от vanesa

Мнениеот vanesa » ср окт 31, 2007 11:58 am

Извесни сме с киселото мляко.
Типични български ястия са кавърмата, лютеницата,боб чорба,чеверме, пълнени чушки с боб,дроб -сърма,тутманик.

От мен толкоз.Нека и другите да кажат!:)

pepolina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 49
Регистриран на: пет сеп 14, 2007 4:51 pm
:: 134 рецепти от pepolina
:: 104 снимки от pepolina
Контакти:

Мнениеот pepolina » ср окт 31, 2007 6:54 pm

Аз се сещам за лютите чушки и най - вече за шкембе чорба. Мисля, че безспорно си остават наши си български гозби.

vanesa
ентусиаст с миксер
ентусиаст с миксер
Мнения: 21
Регистриран на: вт авг 14, 2007 9:56 am
:: 1 рецепти от vanesa
:: 1 снимки от vanesa

Мнениеот vanesa » ср окт 31, 2007 11:25 pm

Шкембе-чорбата не е типична за нашата кухня само.Нейни варианти готви половин Европа.

Като се замисля и бозата май си е най-вече българска.


Потребителски аватар
jeni
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 41
Регистриран на: ср сеп 05, 2007 5:49 pm
:: 184 рецепти от jeni
:: 5 снимки от jeni

Мнениеот jeni » чет ное 01, 2007 7:51 am

А каква е била кухнята преди от Америка да се внесат чушките,доматите,картофите,царевицата и др?Според мен,българска е пастърмата.

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 875
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » чет ное 01, 2007 7:52 am

Супер сте, мерси за мненията :)

Малко след като пуснах темата се сетих за лютеницата, че май си е съвсем българска, обаче пълнените чушки въобще не ми бяха дошли на ум.

Май наистина голяма част от нещата, които се готвят традиционно в България си имат друг произход - баклавата например - причините за това са подробно описани в учебниците по история...
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 875
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » чет ное 01, 2007 7:55 am

jeni написа:А каква е била кухнята преди от Америка да се внесат чушките,доматите,картофите,царевицата и др?Според мен,българска е пастърмата.


Това вече е интересен въпрос :!: :?:
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
Lilito
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 9
Регистриран на: нед ное 11, 2007 1:55 pm

Мнениеот Lilito » нед ное 11, 2007 2:44 pm

Много е трудно да обясняваш на хора от друга нация за качествата на бг.кухня,освен ако самите те не са заинтерисувани.Каквото и да казваш за тях си остава мнението ,че тяхното е най-хубаво.Асега по-темата:
Можеш да предложиш пълнени чушки с боб,тиквеник,катък,гювечета,айрян,баница,печена тиква,боб с ребра,сърми с кисело зеле(само като ги пиша и се усещам ,че ми липсват много),капама,,кебап,кебапчета,супа от агнешки дреболии,таратор, бюрек и още много други неща с които би го впечатлил(стига да оцени всичко това). :lol:

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 875
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » пон ное 12, 2007 11:01 am

Lilito - Гозбите както си ги наредила направо ми се прияде всичко :)

Иначе си права, наистина зависи от човека и това колко е настроен да приема нови неща, но който си иска само познатото според мен губи.


Относно пакистанската кухня - накратко каквото ми обясни е, че прилича на индийската (с къритата, аз им казвам манджички - с мноооого подправки), иначе специалитет в района от където е моя познат били пълнени кози - цели естествено с ориз, подправки и т.н. В друг район пък пилешкото не го смятали за месо, признавали само говеждо (от старо говедо). Когато ме попита при нас кози или овци се гледат повече се усетих, че за свинско въобще не мисли (мюсюлманин) :)
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
Lilito
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 9
Регистриран на: нед ное 11, 2007 1:55 pm

Мнениеот Lilito » пон ное 12, 2007 5:13 pm

Така е Pavel,аз отдавна съм спряла да обяснявам, аз също живея в чужбина и в началото като ме попитат нещо казвам,но не че се приема много добре,все ще се намери на нещо да се зачудят,затова дотук с обясненията,на който не му харесва да си сготви сам. Ина нас има неща които не ни харесват но възпитанието ни е такова ,че въпреки всичко пак казваме ,че ни харесва,с цел да не обидим човека.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост