Сметана

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Сметана

Мнениеот Aliana » чет май 07, 2009 1:02 am

Здравейте :)


Прави ми впечатление, че напоследък много често в коментарите има питания, за каква сметана става въпрос.

Като изключим, че разликата между сметана и квасена сметана е като разликата между мляко и кисело мляко, и едва ли някой ще забрави да го спомене, каква друга сметана се има пред вид във въпросите? :?

Аз познавам само един продукт, който се казва сметана. Млечен продукт, описан тук : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%BD%D0%B0 .

Аз използвам сметана за сладко и солено, разбивам я на пяна за сладкиши, правя сосове с нея, парфета... не съм срещала рецепта, в която да пише СМЕТАНА и да не може да се направи със сметана...

Ще се радвам много, ако някой ми обясни, за какви сметани става въпрос в уточненията и какви са разликите, особено по отношение на истинската сметана.


Поздрави!
www.facebook.com/artandhobby


janina
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 11
Регистриран на: съб май 02, 2009 4:58 pm

Мнениеот janina » съб май 16, 2009 8:06 pm

Не знам за коментарите, но в някои рецепти на чужд език съм срещала готвене с Crème fraîche, което не е като обикновената сметана и ако рецептата е с нея, няма да стане същото. Също често се нарича сметана и "течната сметана" или "битата сметана", която се продава във флакончета или в опаковки за сметана за кафе - това нещо изобщо не е млечен продукт, а въглехидратен на основата на картофи или зърнени продукти. Аз за такива видове се сещам в момента. :)

Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 158 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » пет авг 07, 2009 11:54 am

В много от рецептите тук пише само сметана.Аз също никак несъм наясно с тези сметани.От една страна живея в малък град и разнообразието не е особенно голямо.Струва ми се глупаво да питам постоянно за уточнение за вида сметана,затова направо отбягвам такива рецепти.
Ако може някой да изясни тези неща,дори ако може да подкрепи със снимки на такива продукти,предлагани на БГпазар.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пет авг 07, 2009 7:02 pm

Аз самата познавам два вида сметана - течна и квасена.

Течната може да се разбива на пяна, квасената е с консистенция на кисело мляко.

Когато количеството е дадено в г (грам) става въпрос за квасена сметана. Когато е в мл (милилитър) е течна. По този начин пиша и моите рецепти.

Срещала съм тук наименования от рода на Сладкарска, Готварска, Сладка сметана. За жалост още никой не е казал нещо по този въпрос.


Crème fraîche е квасена сметана, на френски, или най-точно - каймак, с масленост най- малко 30 %, с консистенция като гъсто кисело мляко.

Има и Crème double, който има двойна масленост в сравнение с Crème fraîche, и не е квасен, а сладък каймак.
www.facebook.com/artandhobby


donita
началник печка
началник печка
Мнения: 81
Регистриран на: пет юли 03, 2009 9:43 pm
Местоположение: Географският център на България

Мнениеот donita » пет авг 07, 2009 7:38 pm

Това е заквасена сметана която се използва за сладкиши,застройка на различни видове ястия.

Изображение


Това е течна готварска сметана,използва се само за готвене,в най различните варианти на различните ястия.Както така и за основата на различни сосове.Тя е гръцка и на нея пише,растителна сметана,която се използва само за готвене,но и в слрадкарството

Изображение


А това есладкарска сметана която се използва само в сладкарството,за направата на различни кремове,като пълнеж на различни сладкиши или на торти

Изображение
Последна промяна от donita на пет авг 07, 2009 9:34 pm, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » пет авг 07, 2009 8:50 pm

Дони, Хоплата която си показала е готварска и не става за сладкиши, защото има сол в нея. Има си Хопла сладкарска, като тази която си показала на Президент.
Аз често задавам въпроса каква сметана се слага в ястията - заквасена или течна готварска.Те имат различен вкус и да не би да се променя и рецептата ....
Аз също като Мимси вече не питам ( защото ми омръзна да задавам въпроса) и не се интересувам от такива рецепти в които има сметана....
Ще дам пример - правя парфе със заквасена сметана. Никога не съм правила с течна сладкарска и не знам какво ще се получи ако се използва..... Според мен който пуска такива рецепти трябва да пише за каква сметана иде реч! Преди 2-3 м. реших да направя една рецепта и сложих течна готварска сметана, но мъжете не я одобриха!
Дали не трябваше да сложа заквасена....? И така, рецептата беше отхвърлена, а ако аз съм сбъркала......Важно е какво е написал автора на рецептата!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пет авг 07, 2009 9:04 pm

Аз ви разбирам.....

Което не означава, че разбирам продуктите, за които става въпрос :shock:



Все едно да има Сладкарско прясно мляко, Готварско прясно мляко и т.н.
За какво ми е сол в сметаната? Че аз мога да си я соля сама, или със захар да си я разбия и да я шприцовам на тортата.......

Тези на снимката - сигурно имат някакви добавки..... я фиксатори, я нещо друго :x


Навремето имаше само една, истинска сметана, в зелени бутилки като газираната вода. С нея и се готвеше, и се разбиваше за ягодите....




А, горе забравих да кажа - за хора с непоносимост към лактоза има и растителни алтернативи, но в моите рецепти не споменавам такива, всеки алергик знае как да заменя.



Оля, Мими, поне за моите рецепти мога да кажа - където е само "сметана" е течна. Точно продуктът сметана, които се описва в енциклопедиите. Когато е квасена, съм писала "квасена".
www.facebook.com/artandhobby

donita
началник печка
началник печка
Мнения: 81
Регистриран на: пет юли 03, 2009 9:43 pm
Местоположение: Географският център на България

Мнениеот donita » пет авг 07, 2009 9:26 pm

Рени специално в тази гръцка Хопла няма сол.Тя става и за сладкарство и за готварство.9 години бях в Гърция,използвала съм я и бях много доволна от нея.И сега отвреме навреме ми изпращат от нея а също така и други продукти които тук ми липсват.

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » пет авг 07, 2009 9:34 pm

Дони, такава в БГ не се продава! Сега се загледах в долната картинка и видях ягодите..... В БГ се продават различни!

Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 158 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » съб авг 08, 2009 8:52 am

Благодаря за разсъжденията ,момичета!Ще огледам по - обстойно опаковките и описанията на тях и ще пробвам нещо.
Ааа,още един въпрос:Квасените сметани имат ли % на масленост като млеката?Предполагам,че е аналогично. :?



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Yahoo [Bot] и 0 госта