Халал и Харам - Ислямът и неговите принципи на храненето

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Халал и Харам - Ислямът и неговите принципи на храненето

Мнение от Aliana » вт май 26, 2009 12:21 pm

:)

Според Ислямът Бог е създал вселената, човекът и животните, и не е оставял човекът без напътствие, през цялата му история на развитие. С достигане на нова степен на развитие на обществата, Бог е изпращал и нови напътствия. Коранът споменава 314 пророка, от Адам, първият, през Ной, Авраам, Буда, Мойсей, Исус, до Мохамед, последния. В този смисъл Коранът съдържа в себе си Юдаизма и Християнството. Никой пророк не е бил пратеник само за една единствена националност.

За всяка човешка общност важат напътствията, дадени от последният познат на дадената общност пророк.

Нормите за поведение в Исляма, а в това число и храненето, се формират на базата на Корана и Суната (Сунна , букв. ТРАДИЦИЯ - педантично описание на всяка дума, жест, действие, постъпка и изказване на Мохамед). Суната е допълнение към Корана и ориентация при спорни въпроси.

Халал и Харам в храненето

Халал означава чисто, разрешено, Харам означава забранено.

В Сура 5, Ая 3 е казано: "Забранено за вас е това, което е умряло самó (мърша), както и кръв, и месото на свинята, както и това, заклано в друго име, освен името Божие. И удушеното, пребитото, погиналото от падане или промушкване, и от което звяр е ял - това, което не сте заклали още живо според предписанието. И принесеното (от езичници) в жертва на идоли ....(..)"
Ая 4: "Питат те (о, Мохаммед), какво им е разрешено. Кажи: Разрешени са ви благата и онова, за което обучихте хищниците чрез дресировка, обучавайки ги на това, на което Бог ви научи. Яжте от това, което хващат за вас и споменавайте над него името Божие...(...)"
Ая 5:"Днес ви бяха разрешени благата и храната на дарените с Писанието преди вас (юдеи и християни), и вашата храна е разрешена за тях....(....)"

Следното изказване на Мохаммед допълва забраната: "Забранено е да ядем от диви животни, които набавят хараната си убивайки я с кучешките си зъби (т.е. хищници), както и месото на птици, набавящи си храна с ноктите си (т.е. хищни птици)"

Тези няколко изречения описват всичко, свързано с месото на топлокръвни животни, което е разрешено или забранено за ядене. Между тези две ясно определени групи има една сива зона, която се казва МАКРУХ.

Макрух е "нежелателно" и (може да) води до харам, така че е препоръчително да се отбягва. Тук се намесва Свободната Воля и степента на вярата на всеки отделен човек. Консумацията на макрух-храни НЕ е забранена и няма последствия в религиозен смисъл. Но отказът от тях бива награден. Така например при съмнение за чистотата на определена храна, тя се счита за макрух, тъй като Харам е само това, за което се ЗНАЕ, че е харам.

В Исляма има и една максима, според което всичко, което в големи количества и при липса на контрол е вредно, е забранено и в малки количества. Към тази група спада и алкохолът.

За рибата важи следното:

Коран, Сура 5, Ая 96: "Разрешен ви е уловът от морето и яденето дори на изхвърленото от него - за възползване от вас и от тези, които са на път....(...)"
Сура 16, Ая 14: "Той (Бог) е, който подчини морето, за да ядете от него прясно месо и да извличате от там украшения, които носите. (...)"

Т.е.: морските животни (без бозайниците) са разрешени, без да бъдат шахатирани и дори да са умрели във водата.


В ежедневието:

За мюсулманите са забранени продукти от забранени животни и продукти от разрешените, които не са шахатирани според правилата. Това означава забрана и на всички продукти, съдържащи месо и желатин, произведени от НЕмюсулмани, с изключение на евреите: плодови кисели млека, парфета, гумени мечета, ястия с ялкохол, сладки и десерти с алкохол и мн.др.

Освен това има списъци с Е-номера, от които се разбира, коя хранителна добавка е харам, коя макрух и коя халал.

Тъй като според Исляма тялото на човека не е негова собственост, а му е дадено от Бог за временно ползване (както и всичко останало от природата) и ще му бъде изисквана равносметка за отношението към него, харам са и всички продукти (и действия), които са вредни.
В момента, в който за определен продукт се докаже, че е вреден, за него важи автоматично, че е харам. Според Сунна и преяждането е харам.

В момента има кампания срещу сертифицираните като ХАЛАЛ продукти на турски фирми, съдържащи консерванти, глутамат, оцветители и мн.др., за които е доказано, че са вредни.



Може би е интересно да се спомене, че ХАЛАЛ, ХАРАМ и МАКРУХ не се отнасят само за храната, а за действията, постъпките, думите и мислите.


Поздрави!










:) :) :)
www.facebook.com/artandhobby


Отговори