Питието си иска мезето!

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Vida
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Питието си иска мезето!

Мнениеот Vida » пон юни 15, 2009 2:05 pm

Попаднах на правилните начини за сервиране на питиетата,какво питие на каква храна подхожда и в каква чаша се поднася и реших да го споделя с вас.
(А)1 Ракиите се поднасят с всички видове салати и студени предястия.
2 Водките вървят с салати с маслинени съставки-руска салата,хайвери,кулинарни коктейли,както и с всички видове зеленчукови салати,студени предястия.
3 Сухите бели вина са подходящи за студени и топли предястия от млечни продукти,колбаси ордьоври,яйца и основни ястия от риби и птици.
4Десертните бели и розови вина се сервират с торти,пасти и сиропирани десерти.
5 Ликьорените вина се поднасят предимно с плодови десерти!
6 Сухите червени вина се поднасят с основните ястия от месо и мезета.
7 Шанпазираните вина се поднасят с леки десерти а най-подхождат на ягоди,защото подчертават вкуса на плода!
8Бирата се поднася с всички видове студени предястия,най-подхожда на риба,раци,стриди.
9 Високоалкохолните слабоподсладените напитки се поднасят по-всяко време,не е задължително да се свързват с обяда или вечерята!
10 джинът се сервира обикновено с резен лимон и газирана вода.
11 Уискито върви с ядки,солети,дребни сладки и солети.
12Конякът и ромът се поднасят с ядки,шоколад и бонбони.
13Ликьорите се поднасят с кафе,пасти,торти.
14Коктейлите се сервират самостоятелно,по всяко време на деня.
15Вермутът се поднася с ядки и дребни соленки,като самостоятелна напитка.
16Безалкохолните напитки подхождат на всички предястия,ястия и десерти,с изключение на супи и компотите.
(Б)Сервиране на бира и безалкохолни напитки:
Всички безалкохолни напитки се сервират в стъклена водна чаша от 200мл,която се поставя отдясно пред върха на ножа.Чашата се напълва до 2/3 от обема си.Бирата се поднася охладена от 4до 10градуса във високи чаши(регали)или халби,поставя се пред вурха на ножа,на мястото на водната чаша,и е добре да бъде на картонена подложка.
(В)Сервиране на високоалкохолни на питки:
1 Ракия и водка-в стъклени чаши от 50-100мл,сус или без столче.Поставят се по-диагонал на водната чаша,малко към ръба на масата.
2 Мастика-в чаша с двойно по-голям обем от предвиденото количество алкохол,защото тя може да се разреди с вода.
3 Уиски в високи стъклени цилиндрични чаши от 200-250мл,поставя се отдясно на водната чаша,а по средата на масата,се поставя купа за лед с щипка.
4Джин в висока стуклена чаша от 200-250мл с резен лимон и чаша с газирана вода,която се поставя пред върха на ножа,а чашата с джин е отдясно на нея.
5 Ликьор-в стъклена чаша от 25-50мл която се поставя отдясно на мисления връх на ножа.А ако се поднася с кафе,кафейната чаша се поднася пред госта.
(Г)Сервиране на вина:
1 Белите вина се сервират охладени до 12градуса в чаши от 100мл с столче.отдясно на водната чаша.
2 Червените вина-в стъклени чаши от 150 мл също с столче,по средата зад водната чаша и чашата за бяло вино.Червените вина трябва да са с стайна температура.
3 Шумяштите вина се поднасят винаги охладени до 10градуса,сервират се в специални чаши за шампанско,след като са вдигнали чашите за бяло и червено вино,отдясно на водните чаши.


mitachi
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 35
Регистриран на: нед дек 23, 2007 1:24 pm
:: 5 рецепти от mitachi
:: 13 снимки от mitachi
Местоположение: Дупница
Контакти:

Мнениеот mitachi » ср юни 17, 2009 9:07 pm

Изобщо не съм съгласен с определените температури за сервиране на вината! Какво е това понятие за червените вина-"стайна температура"? Та в стаята ако е 35градуса??? Аз лично ги харесвам по охладени. За червено вино, предпочитам да се каже, че е с температурата на избата. Бялото вино е хубаво да се сервира на 6-8градуса. Човек докато разлее, докато го опита и т.н. , вече е станало 12градуса.

Vida
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Мнениеот Vida » ср юни 17, 2009 9:11 pm

Митачи,това е по-етикет,а иначе всеки си го консумира както му харесва! :wink: И аз обичам по-охладено вино! :thumup:

mitachi
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 35
Регистриран на: нед дек 23, 2007 1:24 pm
:: 5 рецепти от mitachi
:: 13 снимки от mitachi
Местоположение: Дупница
Контакти:

Мнениеот mitachi » ср юни 17, 2009 9:19 pm

М....та му на етикета! Изображение


Vida
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Мнениеот Vida » ср юни 17, 2009 9:27 pm

Изображение



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта