Тиквата

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
vg
Администратор
Администратор
Мнения: 536
Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
:: 3362 рецепти от vg
:: 218 снимки от vg

Тиквата

Мнениеот vg » пон ное 12, 2007 12:37 am

Този оранжев плод, който може да се намери през есента в много селски дворове в България всъщност е донесен на нашия континент от Новия Свят, по-точно от Южна Америка. Още преди стотици години индианците са познавали вкусната тиква и са я приготвяли печена на огън, сушена, а пък от изсушени ивици тиква са правели постелки. След колонизирането белите заселници бързо включили тиквата в менюто си и я издигнали в традиционна храна за някои празници и дори открили, че могат да произвеждат бира от нея.

У нас тиквата най-често се използва в приготвянето на сладки десерти и баници, но тя е универсален плод, който се използва като съставка в пайове, супи, основни месни и вегетариански ястия, сосове и сладкиши. Когато избирате тиква за готвене, най-добре се спрете на малките тикви, защото са с по-добри вкусови качества. Семките на тиквата също могат да се опекат и са чудесна занимавка вечер пред телевизора - най-добре е да се измият предварително, по желание могат да се осолят и се пекат в тавичка, на тънък слой, в слаба фурна, като се разбъркват често.

Има много различни видове тикви - около 90 рода и над 700 вида, а към семейство тиквови спадат краставиците, пъпешите и дините. В България най-разпространени са кестенка (или цигулка), обикновена (фуражна) и готварска тиквичка.

Освен вкусна тиквата е и много полезна. Тя е богата на желязо, витамин С, по съдържание на каротин надминава морковите, минерални соли и е подходяща храна за хора на диета, поради ниската си калоричност, и за диабетици. Също така има лечебни качества, като в различен вид помага за бъбреци, черен дроб, проблеми със стомашно-чревния тракт, някои кожни възпаления и изгаряния.

В различните езици думите за "тиква" могат да имат и други значения - в Япония и Корея това е жаргонен израз за непривлекателна жена, а в англо-говорящите страни е умалително обръщение към любим човек. У нас - всеки знае на кои хора казваме тиквеници :)


Гигантски тикви

Ежегодно се провеждат състезания на фермери, отглеждащи тикви, за престижната титла "Най-голяма тиква". Явно, че този плод се поддава на култивиране и с подходящи условия и грижи може да достигне до учудващи размери. Рекордът за 2007 година, който е отчетен и записан в книгата на Гинес принадлежи на Джо Джутрас от САЩ. Тиквата победител тежи изумителните 766 кг, което е около 100 пъти повече от една средно голяма тиква.
Дори и в България има ентусиасти, които се занимават с отглеждането на гигантски тикви и имат резултати над 230 кг.


Рецепти с тиква

Рецепти с тиквички
Екипът на "Веселият Готвач"


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта