Сушене на плодове

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
z156
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 6
Регистриран на: ср авг 12, 2009 1:36 pm

Сушене на плодове

Мнениеот z156 » чет авг 13, 2009 11:25 am

Здравейте!
Някой знае ли как се сушят ябълки, круши и др. подобни плодове?
Благодаря Ви предварително!


Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Мнениеот neli.mag » чет авг 13, 2009 12:20 pm

Измити, почистени и нарязани на резенчета плодове се слагат на тънък пласт в разлати съдове - тави, табли и др. и на силно слънце на открито се сушат.

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 698 рецепти от tillia
:: 2523 снимки от tillia
Контакти:

Мнениеот tillia » чет авг 13, 2009 12:53 pm

Така, както пише Нели.
Желателно е да се покрият със ситна мрежа или марля, за да не ги кацат мухите.
Може да се сложат във много слаба фурна за продължително време и след това да се доизсушат на слънце. :love: :chef:

z156
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 6
Регистриран на: ср авг 12, 2009 1:36 pm

Мнениеот z156 » чет авг 13, 2009 1:30 pm

А след това правят ли се нещо-попарване само за минута в захарен сироп или отвара с орехови листа?


Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Мнениеот neli.mag » чет авг 13, 2009 1:41 pm

Години наред си приготвям сушени ябълки, круши, джaнки и сини сливи /ошаф/. Най-накрая, след исушаването, ги попарвам във вода с разтворени 2 лъжици сол. Оставям ги да изсъхнат и пълня торби от памучен плат. Ден преди това обаче, накисвам торбичките в солен разтвор. Така не се появяват буболечки из ошафа. Съхранявам го цяла година в един шкаф.
Последна промяна от neli.mag на чет авг 13, 2009 2:26 pm, променено общо 1 път.

z156
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 6
Регистриран на: ср авг 12, 2009 1:36 pm

Мнениеот z156 » чет авг 13, 2009 1:51 pm

Много благодаря. Бяхте ми много полезни със съветите. За първи път тази година си сушя плодове и ще направя така както сте ми писали.

Потребителски аватар
Galya68
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 132
Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
:: 30 рецепти от Galya68
:: 45 снимки от Galya68

Мнениеот Galya68 » пет авг 14, 2009 3:42 pm

Много полезна тема.Досега си мислех,че плодоветв се сушат на проветриво място и непряка слънчева светлина.Ще пробвам по описанието :thumup: :chef:
Радвай се на живота.По-късно е,отколкото си мислиш!

z156
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 6
Регистриран на: ср авг 12, 2009 1:36 pm

Мнениеот z156 » пон авг 17, 2009 9:51 am

На сянка се сушат билки и подправки. Плодовете се сушат на слънце.



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта