Бухти

Дъра-бъра за всичко в кухнята
ivka
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 17
Регистриран на: пет авг 24, 2007 10:41 am
:: 69 рецепти от ivka
:: 32 снимки от ivka
Контакти:

Мнениеот ivka » вт яну 12, 2010 1:58 pm

И на мен тоя тип бухти по ми харесват,но много е важно да се оцели точното количество брашно.Ако тестото е по рядко бухтите/аз им викам тиганички/стават мазни.Ако е прекалено гъсто отвътре остават сурови. :)


avi_sisi
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 22
Регистриран на: пет окт 16, 2009 10:21 pm
:: 1 рецепти от avi_sisi
:: 1 снимки от avi_sisi

Мнениеот avi_sisi » ср яну 13, 2010 7:43 pm

Много хубави бухти стават само от кисело мляко и хлябна сода,една кофичка кисело мляко и една лъжичка хл. сода.Замесва се средно меко тесто,разточва се и се пържи във сгорещено олио.Това са традиционните бухти на баба.Няма никакво обременяване със други продукти.Могат да се консумират както Ви харесва.Да ви е сладко :clap:

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнениеот ninka71 » ср яну 13, 2010 9:59 pm

Аз ги правя ето така: 4 броя яйца, 5-6 с.л.захар, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л.сода, брашно като за кексово тесто, ванилия-по желание С лъжица се гребва от сместа и се пържат в много мазнина.Стават топчести и дори се обръщат сами :) След това ги редя върху салфетки,за да се отцеди мазното от тях.Гарнират се по желание-с пудра захар,с топинг и т.н.Ако искате солени,вместо захар се слага натрошено сиренце.Тази рецепта я знам от моята баба,само че тук им казваха туртенца :) ,а сега са с по-модерното име бухтички.
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
MUNA
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 394
Регистриран на: нед ное 29, 2009 12:45 pm
:: 63 рецепти от MUNA

Мнениеот MUNA » съб яну 16, 2010 6:21 pm

И аз знам рецептата от моята баба
3яйца, 3с.л.захар,1кофичка кисело мляко мляко,1ч.л.сода за хляб.Брашно колкото поеме.Става като кексово тесто.Знам,че се пържеше в много мазнина и отгоре ги ръсеше с пудра захар и ванилия.Сега се сетих че на моето пиленце не съм правила и ще му забъркам.аз мразя мазни неща но ще пробвам на кухненска салфетка.Въпреки че като малка ги обожавах с айран.Но сега се замислям.Но много скоро ще ги направя и ще се отчета.


avi_sisi
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 22
Регистриран на: пет окт 16, 2009 10:21 pm
:: 1 рецепти от avi_sisi
:: 1 снимки от avi_sisi

Мнениеот avi_sisi » съб яну 16, 2010 7:17 pm

Не казвам,че се взема с лъжица от сместа и се изсипва в олиото да се пражи,това е тесто,което се точи и реже на ромбоиди,след това се пражат.А тези,за който ми казваш наистина не са хубави,много олио попиват. :wink:

avi_sisi
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 22
Регистриран на: пет окт 16, 2009 10:21 pm
:: 1 рецепти от avi_sisi
:: 1 снимки от avi_sisi

Мнениеот avi_sisi » съб яну 16, 2010 7:24 pm

Навсякъде има най-различно обяснение за бухти,във всеки край се правят и наричат по раличен начин.За мен бухтите се приготвят от мляко и хлябна сода,а мекиците се приготвят със мая,по нашият край е така,но аз също съм чувала и други обяснения.Нали сме тук да обменяме опит, а не да спорим за глупости.Това,което имаш мила на снимката си е вид бухти ,но те не се месят,а се правят на по-гъста консистенция,за да могат да се вземат със лъжица и да се поставят във горещото олио. :thumup:

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1609
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » нед яну 17, 2010 3:09 pm

С удоволсвие прочетох обясненията ви! :)

И рецептите.


На avi_sisi : не мисля, че спорим за глупости :) Както ти си писала - по единият начин стават много мазни, а другая начин аз не го знаех.

Скоро една приятелка ме пита, дали да направи бухти. Аз веднага отказах - много са мазни, като сюнгер попиват олио, от едно време не ги харесвам. А сега се оказва, че тя може да е имала нещо съвсем друго пред вид......

Човек се учи, докато е жив. :)

Поздрави!
www.facebook.com/artandhobby

khk
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 3
Регистриран на: ср сеп 24, 2008 10:14 pm

Мнениеот khk » чет мар 11, 2010 5:30 pm

Ето още една рецепта за най-обикновени бухтичики:
1 яйце
500 мл. хладка вода
650 г. брашно
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
Разбива се яйцето, след това се прибавя разтворената в малко топла вода мая, водата и постепенно с бъркане се прибавя и брашното. Аз бъркам с миксер / с бъркалките за тесто /. Тестото втасва за около 30 мин. После взимам с мокра лъжица и пускам в загрято олио да се пържи.

Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 186 рецепти от mamcheto61
:: 990 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Бyхти

Мнениеот mamcheto61 » пон сеп 20, 2010 10:15 pm

:roll: Cкъпa Aлиaнa,aз от cкоро cъм в ceмeйcтвото нa Вeceлият готвaч и поeтaпно рaзглeждaм тeмитe от форyмa.Тaкa попaднaх и нa твоятa зa бyхтитe и рeших дa cподeля и моя опит.Първо дa cи кaжa,чe използвaм зa пържeнe фритюрнa мaзнинa,нeзaвиcимо кaкво пържa,продyктитe нe ce нaпоявaт c мaзнинa,кaкто при олиото.Aз приготвям бyхти от:200гр извaрa,3 яйцa,1ч.ч.брaшно,1ч.л.cодa бикaрбонaт,щипкa cол.Cлaгaм в извaрaтa cодaтa,cолтa,яйцaтa и брaшното.Хyбaво рaзбърквaм.В дълбок cъд cгорeщявaм много мaзнинa и c мaлкa лъжичкa(кaфянa)потопeнa в горeщaтa мaзнинa зaгрeбвaм от тecтото и пycкaм в мaзнинaтa.Внимaниe!нe пycкaйтe много топчeтa зaщото yвeличaвaт обeмa cи 3 пъти.По врeмe нa пържeнeто тe ce обръщaт caми,e можe и дa им помогнeш.Ceрвирaм ги cъc cлaдко или поляти c топинг пожeлaниe.Aко ce рeшиш дa ги пробвaш ce нaдявaм дa ти хaрecaт. :love:

Потребителски аватар
milena75
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1676
Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
:: 64 рецепти от milena75
:: 279 снимки от milena75

Мнениеот milena75 » пет ное 19, 2010 10:52 pm

За мен истинските бухти, които помня от баба ми са тези, които се правят от течно тесто и се пускат с лъжица в горещо олио. Когато тесото е уцелено на гъстота сами се обръщат. Това ми беше любимата закуска, но за съжаление докато беше жива баба ми така й не запомних рецептата и не се научих да ги направя. На вкус много ми напомнят на т.нар. казанлъшки понички, които сега продават на всеки ъгъл, навремето ние във Варна им викахме гевречета, спомням си много добре от къде ги купувахме и как ги ядяхме топли, поръсени с пудра захар. Наистина са много мазни, но може би ако се отцедят върху хартия ще се подобри вкусът им. Благодаря за информацията, че от фритюрната мазнина не поемат толкова много, съпругът ми работи във фирма-разпространител на такива мазнини, използвам ги непрекъснато във фритюрника, но не съм се сещала да пържа бухти.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост