Чери доматчета - какво приготвяте от тях?

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Чери доматчета - какво приготвяте от тях?

Мнениеот neli.mag » ср сеп 02, 2009 12:54 pm

Имам един спешен проблем и моля за помощ :) - какво може да се приготви от няколко килограма чери доматчетата. Моите са оранжеви - 3 - 4 корена на градината.
Последна промяна от neli.mag на ср сеп 02, 2009 12:58 pm, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
Mircheva90
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 24
Регистриран на: пон авг 24, 2009 1:47 pm
:: 3 рецепти от Mircheva90
:: 4 снимки от Mircheva90
Местоположение: Хасково, Велико Търново

Мнениеот Mircheva90 » ср сеп 02, 2009 12:56 pm

Ами те май главно за декор се използват. Лично аз ги ям просто така :D
Изображение

Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Мнениеот neli.mag » ср сеп 02, 2009 1:01 pm

Благодаря ти, Mircheva90! Аз миналата година направих мармалад от тях. С много нежна ципа са, имат много семенца, смлях ги с машинка с приспособление за отделяне на люспи. Получи се много вкусно сладко и никой не разбираше от какво е. Но все пак те са зеленчук и искам нещо по-различно.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср сеп 02, 2009 1:16 pm

Здравей, Нели!


Moжеш да ги изсушиш във фурната, на 90-100 градуса около 3 часа, цепнати или преполовени.
После ги разпределяш в чисти бурканчета, стагаш по клонка розмарин (пресен) и 2 скилидки чесън, доливаш със зехтин и ги затваряш. Не се стерилизира, трайност около 6 месеца, доматите трябва да са винаги покрити със зехтин.


Успех!

Ралица
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » ср сеп 02, 2009 1:17 pm

И на слънце можеш да ги изсушиш, покрити с тензух, да не ги кацат разни гладни гадинки :D
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнениеот magi71 » ср сеп 02, 2009 4:14 pm

Леля ми ги прави кисели като краствичките, имам и буркан такъв:
Изображение

tatiana
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 66
Регистриран на: нед окт 19, 2008 4:34 pm
:: 39 рецепти от tatiana
:: 14 снимки от tatiana

Мнениеот tatiana » ср сеп 02, 2009 5:51 pm

Маги досега не съм правила кисели домати като използвам чери доматчета аз използвам зелени домати рецептата дали е същата?

Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнениеот magi71 » ср сеп 02, 2009 7:07 pm

Танче, предполагам че се приготвят по същия начин. Като ходих до Ловеч, леля ми ми даде този буркан и ми каза, че ги е приготвила като киселите краставички.
Последна промяна от magi71 на пет сеп 04, 2009 9:15 am, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Galya68
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 132
Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
:: 30 рецепти от Galya68
:: 45 снимки от Galya68

Мнениеот Galya68 » пет сеп 04, 2009 12:37 am

Ще ти напиша една рецепта за мармалад от доматчета Чери,който може да се направи и с обикновени домати.След това ще я кача и в рецепти,за да сложа снимка.Продуктите са за 1кг.доматчета,а ти ще си ги увеличиш според количествто,с което разполагаш.
1кг.доматчета Чери
750г захар
кората на половин лимон
аромат по избор:ванилия,пръчица канела,карамфил...
В съд с вряща вода се потопяват доматчетата за около 30 сек.Изваждат се и се обелват.Разрязват се на две и се изчистват семките.Поръсват се със захарта и лимоновият сок и се оставят да престоят 12 часа в хладилника.Изсипват се в тенджера,прибавят се лимоновата кора и аромата и се слага да ври на несилен огън като се разбърква с дървена лъжица.Трябва да ври 1 час.Още топъл,мармаладът се насипва в бурканчета,които се обръщат и престояват така 24 часа.Ако направиш много и ще се съхраняват по-дълго време,стерилизирай за 20 минути.В продуктите съм пропуснала сока от един лимон.Когато вариш мармалада следи гъстотата,защото като изстине,ще се сгъсти повече.Така че,ако ти се вижда,че е готов преди да е минал 1 час,можеш да го махнеш от котлона.Дано да ти хареса.Ако решиш да го пробваш,после ще ни разкажеш. :chef:Не съм написала,че преди да го насипеш в бурканчетата,се изваждат лимоновата кора и канелата или карамфила.
Радвай се на живота.По-късно е,отколкото си мислиш!

Потребителски аватар
Galya68
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 132
Регистриран на: вт май 05, 2009 8:05 pm
:: 30 рецепти от Galya68
:: 45 снимки от Galya68

Мнениеот Galya68 » нед сеп 06, 2009 12:56 am

http://www.snimki.receptite.com/index.p ... hoto=11451 Така изглежда мармаладът от Чери доматчета.
Радвай се на живота.По-късно е,отколкото си мислиш!



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост