Купих от Гърция уж кисело мляко а се оказа сметана с 8% масл

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Lili111
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 4
Регистриран на: пет сеп 04, 2009 10:38 pm

Здравей:)

Мнениеот Lili111 » нед сеп 06, 2009 4:26 pm

Лили, здравей!


"Аз правя една торта с 1,2 кг квасена сметана, рецептата е тук - Торта Алиана. Ако ви се прияде сладичко - можеш да я направиш. Но недей да я цедиш, а сложи не само 1 пакет крем, а поне 1,5 или 2 пакета - щом сметаната е само 8% ще е по-течна и по-постна. Мисля, че така ще се доближи до първоначално замисленият крем от рецептата.


Що се отнася до тонът на писането - каквото повикало, такова се обадило.
Коментар от рода "който се е объркал - сам си е крив" вместо някакъв съвет - води до подобен отговор - това е човешката природа. "

Aliana,здравей и ти благодаря за разбирането :).Тортата изглежда лесна и вкусна :clap: ,утре имаме семеен повод и ще се постарая да я направя на моите хора :chef: ,че със толкова много сметана нямам и голям избор.Ако имаш и някоя друга рецепта,солена или сладка

:) пусни я да я изразходя всичката сметана :D .Поздрави.


Lili111
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 4
Регистриран на: пет сеп 04, 2009 10:38 pm

Za Donka

Мнениеот Lili111 » нед сеп 06, 2009 5:04 pm

"В отговор на поста на госпожа Лили.Ще Ви бъде ли удобно ако може разбира се,да направите снимки на тази прословута сметана,та да видим и ние за какво става дума.Чак тогава ще мога да Ви отговора подобаващо."


Благодаря Ви г-жо Донке за вниманието,направих снимки,но не мога да ги кача във форума,защото не съм качвала снимки тук и не знам как става,но ако искате може да пуснете имейл и да ги пусна там,за да се уверите сама че няма и дума на английски :) .

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » нед сеп 06, 2009 9:11 pm

Лили, подай квасена сметана в търсенето и някаква категория - ще излязат много неща.

За което се сещам в момента - предполагам, че сметаната не е стегната, сигурно е с консистенция на кисело мляко. Можеш да я направиш на парфе, като я желираш с желатин или агартин. Рецепти за парфета има много тук в сайта. Ако добавяш от нея към сосове - квасена сметана се прибавя в горещ сос едва след свалянето от огъня. Незнам, дали можеш да я отцедиш - тогава можеш да й добавиш пресни подправки, чесън и зехтин (или олио), и е идеална добавка към печени във фолио картофи.
Друго не се сещам в момента.. :/

А що се отнася до надписите: днес говорих с моя приятелка, българка, която е живяла 7 години в Гърция, омъжена е за грък и в момента е моя съседка тук в Германия. На въпроса ми за надписи на английски, реагира много ясно - нееееее! Цитирам: "Абе те са такива националисти, къде ти такива неща при тях!" Даже ми разказа за някакво брашно - когато е била нова в Гърция и не е знаела езика, купила някакво брашно, с което направила мекици, с мая. Станали много странни. Мъжа й казал: трябва да четеш какво пише на пакета. Да, но тя не разбирала гръцки още. (конкретно за Донита - алеври на фирмата Фарина) Та той й обяснил, че в това брашно има добавен бакпулвер и гърците го ползват за правене на кекс. После с годините се научила да чете и да разбира де :P


Чао от мен!
www.facebook.com/artandhobby

donita
началник печка
началник печка
Мнения: 81
Регистриран на: пет юли 03, 2009 9:43 pm
Местоположение: Географският център на България

Мнениеот donita » нед сеп 06, 2009 9:29 pm

Aliana написа: (конкретно за Донита - алеври на фирмата Фарина)


С риск да оспамя темата ще отговоря и на Вас.Да това е брашно със специални набухватели /Фарин-ап пу фускони моно ту/.В превод брашно което набухва от само себе си.Това не е производство на фирма Фарина а на различни мелнични комбинати в Гърция./Фарина е вид брашно/Но вече и в България има от този вид брашно на"София-мел" и не се използва само за кексове а за направата на всякакъв вид сладкиши.Смятам темата за приключена вече.

Изображение


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » нед сеп 06, 2009 10:58 pm

Ох, Донита, не ставаше въпрос за брашното само по себе си, а за това, че освен на гръцки, не е пишело на никакъв друг език... затова моята приятелка не е разбрала.

И аз считам темата за приключена.

Поздрави на всички!


Ралица
www.facebook.com/artandhobby



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 0 госта