Относно стерилизирането

Дъра-бъра за всичко в кухнята
RIGOLETTO
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 48
Регистриран на: вт фев 17, 2009 9:07 pm
Местоположение: СЛОВЕНИЯ,ЛЮБЛЯНА

Относно стерилизирането

Мнениеот RIGOLETTO » вт сеп 08, 2009 3:07 pm

УВАЖАЕМИ ПО-ДОБРИ ГОТВАЧИ ОТ МЕНЕ,

За сладка и конфитиури знам,че може и да не се стерилизират след като се насипиат горешти в бурканите.Това правило може ли да се използва и за гореста лиутеница или кеополу?

БАГОДАРИА НА ВСИЧКИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!! :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » вт сеп 08, 2009 3:19 pm

При сладките неща доколкото ми е известно, се предотвратява развалянето не само чрез вакуума, получаващ се при изстиването, а и от чрез високото съдержание на захар. Това става ясно след отварянето на сладкото - сладка правени със захарин например се развалят за 10 дни в хладилника, а такива с много захар - с месеци не се развалят.

Моята майка никога не ВАРИ буркани с лютеница или кьопоолу.

Тя ги пълни с врялата смес, слага капачките, и ги слага с капачките надолу в тава с вряща вода, само 2 пръста дълбока. Остават така 5 минути, после изстиват на капачки.

Тази разлика се обуславя и от друго нещо - точката на кипене на водата е 100 градуса, а на гъстасладък сироп - около 150 градуса. Лютеницата ври на около 120 градуса.

Така че си представям, че конфитюра ври на около 180 градуса.

Като тръгне да изстива, се смалява много повече и прави много по-голям вакуум в буркана, в сравнение с лютеницата или компота.


Нядявам се това да е от помощ.


Поздрави!

Ралица
www.facebook.com/artandhobby

RIGOLETTO
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 48
Регистриран на: вт фев 17, 2009 9:07 pm
Местоположение: СЛОВЕНИЯ,ЛЮБЛЯНА

Мнениеот RIGOLETTO » вт сеп 08, 2009 4:52 pm

УВАЖАЕМА АЛИАНА,

НАИ-НИСАК ПОКЛОН ЗА ОТЛИЧНОТО РАЗИАСНЕНИЕ :clap: :clap: :clap:
БЛАГОДАРИА!!! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » вт сеп 08, 2009 10:58 pm

По добре не рискувай с лютеницата и кьополуто.За по бърз начин съм чувала-обръща се буркана с капачката надолу,слага се в съда,налива се вода един-два пръста над капачката и.. да заври.За 5-10 мин.Лично аз не съм правила така,но казват че ставало.За краставички и туршии може да се ползва пикантния фикс на д-р Йоткер.Супер е.
Последна промяна от BABY на чет сеп 10, 2009 10:38 pm, променено общо 1 път.
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » вт сеп 08, 2009 11:42 pm

:D Веси, ами аз какво съм писала? Нали същото :D :D :D :D

С капачката надолу в тава с 2 пръста ВРЯЩА вода, не вряла вода :D :D :D 5 минути. Водата ври, но бурканите не се варят, щото не са В нея, само капачките им са топнати, да се затегнат ....

Голям майтап...


:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :D
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 158 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » ср сеп 09, 2009 7:01 pm

Това с тавата е идеално!Несъм чувала досега за този метод!Така се спестява и времето по завиране на голямо количество вода,необходимо да покрие бурканите.Браво на вас!
Човек се учи докато е жив!

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 699 рецепти от tillia
:: 2529 снимки от tillia
Контакти:

Мнениеот tillia » чет сеп 10, 2009 12:23 pm

Интересен начин на стерилизация. :o Обезателно ще го пробвам и ако е удачен ... :clap:

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » чет сеп 10, 2009 5:13 pm

:D :D Рали,който чете в съня си е така :P .
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
krisi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 350
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
:: 75 рецепти от krisi
:: 323 снимки от krisi
Местоположение: Sveti Vlas

Мнениеот krisi » чет сеп 10, 2009 10:08 pm

Да и аз за първи път го чувам този метод за варене на буркани.
Трябвя да се изпробва.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб сеп 12, 2009 12:11 pm

Виждам, че заглавието на темата е поправено - сега човек не потръпва от внезапен страх, като го прочете :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Риголето, мерси! :wink:
www.facebook.com/artandhobby



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта