Някои факти за пастата

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Някои факти за пастата

Мнениеот Aliana » чет сеп 17, 2009 1:44 pm

:-) :-) :-)

Легенда Номер 1

Водата завира по-бързо без сол

Изображение



Сол се слага винаги във водата за варене на паста. Но кога? Преди или след като е завряла? Действително е така, че солена вода има по-висока точка на кипене - 101-102°C. Но при количествата, нужни в едно домакинство, разликата във времето за завиране или в нужната за това енергия е нищожно, преимуществото е на практика 0. Важното е да не бъде пропуснaтa!


Легенда Номер 2

Няколко капки олио във водата за варене предотвратяват залепването на пастата

Изображение

Не е вярно! Олиото има по-малка плътност от водата, плува на повърхността и няма допир с пастата по време на варенето. При отливането на водата изтича в канала. За да не залепва пастата не е нужно олио. Разбъркването от време на време предотвратява залепването за тенджерата или една за друга. Ако ще се сервира пастата отделно от соса, може след отцеждането да се капне олио и да се разбърка. Но: мазната паста не само не залепва помежду си, а и сосът не се захваща за нея, той изтича на дъното на чинията.



Легенда Номер 3

Паста се вари без капак

Изображение

Няма значение. Дали пастата ще бъде варена с открехнат капак или съвсем без, не се отразява на вкуса и консистенцията й. Но докато водата заври, тенджерата се държи затворена - така се пести енергия.



Легенда Номер 4

Пастата трябва да се облее със студена вода след варенето

Изображение


Абсолютно погрешно! Много хора обливат пастата след варенето със студена вода, за да спрат варенето или за да не залепва. Ефектът е минимален, но щетите са големи - пастата изстива и губи вкусови качества. Освен това бива отмито лепкавото нишесте, което е нужно, за да полепле сосът по пастата. Той изтича на дъното на чинията.


Легенда Номер 5

Пастата трябва да бъде ал-денте

Изображение


Ал-денте означава мека отвън, а стегната в сърцевината. Колко дълго трябва да ври пастата, за да е ал-денте, зависи от фирмата и формата. Указанията на опаковката показват точно това. Но за много хора паста ал-денте е все още много твърда. В интерес на истината - и много италианци не консумират пастата ал-денте. Особено домашно приготвена паста или паста фреска (прясна паста) не могат изобщо да бъдат сварени ал-денте, защото не са сухи и твърди. Изразът и понятието ал-денте са изобретение на епохата на индустриално произвежданата паста.



Легенда Номер 6

Пастата прави щастлив

Изображение

Това е вярно. Пастата съдържа много сложни въглехидрати. Те се разграждат по-бавно от простите. По тази причина пастата доставя енергия за много по-дълго време, отколкото например захарта. Освен това по време на храносмилането на пастата се образуват големи количества от аминокиселината трипотофан. Трипотофан попада чрез кръвообращението в мозъка, където се преобразува в хормона на щастието серотонин. Настроението се подобрява, ние се чувстваме по-щастливи.


Легенда Номер 7

Марко Поло е дoнесъл пастата в Италия

Изображение

Историци-лаици приписват на Марко Поло една голяма заслуга: през 13 век, по време на едно многогодишно пътуване из Азия, той научил изкуството на правене на паста и го донесъл в Италия/Европа. Според тази информация Марко Поло би бил основоположникът, бащата на италианската паста-кухня. Но наистина ли Марко Поло е първият ял паста европеец?
Факт е: Пастата е изобретена в Азия. Доказателство за това бе доставено през 2005 години, когато археолози откриват по поречието на Меконг глинена делва с 4000-годишна паста - най-старата в света! Сензационно откритие! И все пак - Марко Поло не е този, които я е пренесъл в Италия. При разкопки на етруски селища от 400-ната година пр.н.е. са намерени стенописи, показващи направата на паста. А и съществуват кулинарни рецепти с паста от римско време. Значи италианците са ядяли паста много преди Марко Поло.
Последна промяна от Aliana на пет сеп 18, 2009 12:13 am, променено общо 1 път.
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » чет сеп 17, 2009 11:26 pm

Рали,
Както винаги си перфектна - напълно изчерпателна.
Благодаря, за мен беше интересно да прочета статията ти :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пет сеп 18, 2009 12:14 am

:hug: Благодаря!
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
eledra
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 217
Регистриран на: вт мар 31, 2009 10:22 pm
:: 343 рецепти от eledra
:: 760 снимки от eledra

Мнениеот eledra » пет сеп 18, 2009 8:58 am

Рали,както винаги си на висота. :clap: :clap: :clap: Много,ти благодаря за поясненията. :love: Ще се възползвам от тях. :chef:


Vida
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Мнениеот Vida » пет сеп 18, 2009 9:50 am

Aliana написа::hug: Благодаря!
:thumup: :thumup: :thumup: ящуешсше д;е кшие ;е яе зидфуьш



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта