Торта Касата ала Сичилиана

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1609
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Торта Касата ала Сичилиана

Мнениеот Aliana » пет сеп 18, 2009 1:07 pm

:) :) :)

Касáта ала сичилиана ( Cassata alla siciliana, от арабски qas´ata - „кръгла купа“, оспорвано*) е известна сицилианска торта, която първоначално се е приготвяла само за Великден и за сватби.

Естествено има много варианти на тортата, като общото между тях е:

Редена в купа торта, при която крем от рикота, разбит със захар, се редува с пан ди Спаня ( Pan di Spagna, побългарено - пандишпан). Тортата се покрива със захарна глазура и се украсява с кандирани плодове и орнаменти от оцветена глазура. Най-характерни са украси с флорални мотиви. Според различните рецепти могат да се добавят чамфъстък, пиниеви ядки, парченца шоколад, вода от портокалов цвят, мараскино или други ликьори от портокал.

В миналото тортата е била приготвяна само в манастирите и господарските имения.
Според документ от 1575 година, касаещ Синода в Мацара дел Вало, Касáта е неотменна на Великден. След провестяването на това църковно решение, в Сицилия се разпространява народното мнение: Достоен за съжаление, който не яде касáта на Великден!

Според други исторически източници на монахините е била забранена направата и консумацията на Касата през Страстната седмица (седмицата преди Великден), защото насладата ги разсейвала и отвличала от молитвите :roll:

Касата ала Сицилиана във Веселият Готвач.

Лесна рецепта за Pan di Spagna:

10 яйца
10 с.л. захар
10 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия

Яйцата се разделят, белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват със захарта на пяна, смесват се брашното и бакпулвера и се прибавят лъжица по лъжица към жълтъчната пяна, като се бие постоянно. Белтъците се прибавят към тестото, обърква се внимателно, излива се във 28-сантиметрова форма и се пече 35-45 минути на 180 градуса.

Изображение


Изображение


Изображение
www.facebook.com/artandhobby


Vida
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Мнениеот Vida » съб сеп 19, 2009 8:40 am

Красота,отново поднесена от Рали,браво мила..!Когато имам време,ще я пробвам. :thumup:

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1609
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб сеп 19, 2009 10:46 am

Благодаря, че казваш хубави неща :love:

Рецептата в сайта е на Веси, аз бях тръгнала да слагам, но я видях.
Рецептата е много хубава, вярно, че е трудоемка, но ако човек намери време и хъс - струва си да се пробва!

:flow1: :flow1: :flow1:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
krisi
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 350
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:12 pm
:: 75 рецепти от krisi
:: 323 снимки от krisi
Местоположение: Sveti Vlas

Мнениеот krisi » съб сеп 19, 2009 11:54 pm

Браво Рали,пак изненада :D тортата е превъзходна :hungry:



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост