Charlotte - Шарлота

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Charlotte - Шарлота

Мнениеот Aliana » чет окт 01, 2009 11:35 am

Шарлот е наименованието на две различни сладки ястия, едното топло, другото студено. Общото между тях е, че биват приготвяни като формата бива облицована с бишкоти (в миналото първоначално с резени бял сладникав хляб), а в нея се излива основната смес. Днес по-известна е студената шарлота.


Топла Шарлота

Топлата шарлота се счита в нейната родина Англия за вариант на един вид пудинг. Тя е предходника на студената шарлота. Най-известна е ябълковата шарлота. В оригинал тя се приготвя, като формата бива облицована с намазнени филии хляб. В тях се изсипват сварени ябълки и се покриват отново с филии или трохи. Пече се, обръща се в поднос и се сервира топла.

Кръстница на Шарлотата е съпругата на английския крал Джордж III, Софи Шарлот фон Мекленбург-Щрелиц (1744 г.-1818 г.). В английски готварски книги понятието Шарлот се появява в края на XVIII век, във френските само няколко години по-късно.

Студена Шарлота

Студената Шарлота е изобретение на Мари-Антоан Карем (1784-1833), един от най-извесните френски кулинари, служил и на английският крал Джордж IV, на руския цар Александър I и на австрийският кайзер Франц I. Той е и организаторът на сватбения банкет по повод сватбата на Наполеон с Мари-Луиз Австрийска.
Той е наименувал своят десерт Шарлот а ла паризиен, по-късно десертът става интернационално известен под името Шарлот рус.
Той се приготвя, като форма бива облицована с бишкоти и напълнена със смес от бита сметана и Баварски крем . Оставя се да се изстуди и да се стегне и бива обръщана преди сервиране.

Междувременно има много варианти на Шарлот, като пълнежите са много разнообразни - желе, плодове, сладолед. Някои от тях също добиват голяма известност като самостоятелни десерти, например Шарлот Малакоф с или без шоколадова глазура ( Charlotte Malakoff ).

До днешно време се е установила дефиницията, че един сладкиш или десерт могат да бъдат наречени Шарлот, ако са изсипани в облицована с нещо форма - най-често бишкоти или резени плод.

**************************




Предполагам, че и тук в сайта има рецепти за Шарлоти, не съм гледала целенасочено.

Една рецепта за Шарлота съм сложила преди време, тази тук: Ябълков крем Шарлота


Поздрави!



Изображение


Изображение


Изображение


Изображение



Изображение


Изображение
www.facebook.com/artandhobby


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост