Ризи е бизи (risi e bisi)

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Ризи е бизи (risi e bisi)

Мнениеот Aliana » ср ное 18, 2009 5:52 pm

Редакция от модератор:
Темата е преместена в Кулинарен Навигатор: Ризи и бизи (Risi e Bisi)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Жителите на крайбрежните региони имат определена слабост към зеленчуците.
Обяснявало с това, че по време на дългите си плавания по море, мъжете били принудени да се хранят със суха и консервирана храна.
При завръщането си в къщи, били луди по пресни зеленчуци.
В средновековието обаче, а и по-късно, лекарите твърдяли, че пресни зеленчуци били причината за редица болести и за "лошия вятър" - донасящ епидемиите.
Може би поради тази причина в тези региони има безбройни рецепти с варени зеленчуци. Една от тях е ризи е бизи - ориз с грах, ризото по венециански ( risotto veneto ).

В република Венеция празничната трапеза в чест на Св.Марко била откривана винаги с ризи е бизи. Денят е на 25 април. Ако по това време все още не е имало пресен грах, то той бивал набавян от по-далеч, понякога дори от Генуа. Макар че венецианците и генуезците били по море върли врагове, на сушата се спогаждали и се наслаждавали заедно на ризи е бизи.

Оризът така или иначе е много разпространен в италианската кухня, като някои записки са много стари.

В една ботаническа книга от 16-ти век се споменава, че оризът е годен за много ястия, като засища глада и помага на бедните да пестят хляба.

Изображение

Изображение

Изображение
www.facebook.com/artandhobby


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта