Пържен ориз - как?

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 889
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Пържен ориз - как?

Мнениеот Pavel » пон дек 03, 2007 11:43 pm

От опит разбрах, че когато първо го свариш след това не става за пържене... :)

Сериозно, моля да ме просветлите в тайните на пържения ориз - как става, с колко мазнина и такива неща - ще съм много мерси, защото напоследък наблягаме на китайски/японски/тайландски манджи и варен вече ми омръзва...
Aut viam inveniam aut faciam


pepolina
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 49
Регистриран на: пет сеп 14, 2007 4:51 pm
:: 134 рецепти от pepolina
:: 104 снимки от pepolina
Контакти:

Мнениеот pepolina » вт дек 04, 2007 11:43 am

Аз първо го запържвам, докато стане стъклен и тогава му наливам вода. Така не ми се слепват и зрънцата ориз.

SweetyPie
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 51
Регистриран на: вт дек 04, 2007 8:46 pm
:: 12 рецепти от SweetyPie
:: 12 снимки от SweetyPie
Местоположение: някъде

Мнениеот SweetyPie » вт дек 04, 2007 9:05 pm

По принцип като се прави пържен ориза се вари предварително.
Ориза се измива много добре и се сварява.Предварително се пържи яйце като омлет ,но много тънко.Нарязва се на ивички.Тиган или уок се загряват с малко мазнина и се изсипва ориза ,яйцето на ивички,зеленчуци,кълнове и месо(предварително сварено или запъжено) или скариди.Добавя се малко соев сос и щипка захар.Всичко това се бърка непрекъснато.Готовия ориз се гарнира с зелен лук и пресен кориандър. :D

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 889
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » ср дек 05, 2007 7:38 am

Мерси за идеите, скоро ще пробвам пак.

Досегашните ми опити бяха 2:
- варен да го запържа, но стана малко на каша... може би е бил много омекнал

- пробвах и първо да го запържа, но пое много мазнина и стана тежък..

Но с вашата помощ съм сигурен, че следващия път ще стане :)
Aut viam inveniam aut faciam


Потребителски аватар
georgi_mirchev
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 4
Регистриран на: пет дек 28, 2007 8:52 pm
:: 2 рецепти от georgi_mirchev

личен опит

Мнениеот georgi_mirchev » пет дек 28, 2007 9:04 pm

Аз първо го запържвам, докато стане прозрачен и тогава му наливам вода. Така 1 во не ми се слепват зрънцата ориз. и 2 ро става малко по лесен за сахранение

george.t
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 6
Регистриран на: ср окт 01, 2008 2:22 pm

Мнениеот george.t » съб ное 15, 2008 1:47 am

Здравей Павел,пробвай рецептата на Sweet Pai,но със бланширан ориз.Няма начин да не стане.Забележка:виж във форума темата:как се вари ориз!

Потребителски аватар
tsura_78
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 616
Регистриран на: пет окт 24, 2008 10:59 pm
:: 50 рецепти от tsura_78
:: 77 снимки от tsura_78
Местоположение: MADRID и Плевен

Мнениеот tsura_78 » съб ное 15, 2008 12:30 pm

Аз правя пържен ориз като гарнитура,но използвам дългият ориз защото той не се слепва.Правя го по следния начин:
В малко зехтин запържвам 2/3 скилидки чесън/нарязан на ситно/.Това за около по малко от 1 мин.Като усетиш специфичната миризма на запърженият чесън прибавяш ориза/без да си го мил/Запържваш го докато стане като прозрачен,но трябва да го бъркаш постоянно за да не ти загори.След това наливаш по малко вода като бъркаш постоянно.Когато започне да ври го разбъркваш,слагаш му капака и не го пипаш повече.Остави го да си ври така докато му се поизпари водата.Махаш го от огъня,и малкото вода която му е останала ще си я поеме ориза.Става много хубав,надявам се да ти хареса ако решиш да го правиш. :wink:
Изображение

"Осъзнай, че ти си отговорен за собственото си щастие, затова прави неща, които те правят щастлив!"

zuzkoto
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 225
Регистриран на: ср окт 15, 2008 1:20 pm
:: 138 рецепти от zuzkoto

Мнениеот zuzkoto » ср ное 19, 2008 10:46 am

За да не се слепва оризът най-напред трябва да се накисне във вода за около десетина минути, да се изплакне хубаво, за да падне нишестето и след това го запържвам.

Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнениеот desislawa » ср фев 11, 2009 11:19 pm

Sweetuy Pie дава най точно как се прави пържен ориз .Единствено пропуска натриевия глутамат(ако ще е по азиатски)и къри,ако обичате.Трябва да има леко розов цвят.В китайският ориз не се слага къри и се готви с много мазнина,по-принцип китайската кухня е много мазна.За предпочитане е виетнамска и японска.За съжаление истинските рецепти не се казват и внаги има нещо скрито.При азиатската кухня винаги се готви на много висока температура и всичко се приготвя за около 10 мин.



Върни се в “Как се прави...”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта