Тарт Татин /Tarte Tatin/

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
eledra
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 217
Регистриран на: вт мар 31, 2009 10:22 pm
:: 343 рецепти от eledra
:: 760 снимки от eledra

Тарт Татин /Tarte Tatin/

Мнениеот eledra » пон дек 14, 2009 9:08 am

Редакция от Павел:
Първоначално eledra публикува тук историята на този интересен десерт, но с нейно съгласие темата е публикувана и в Кулинарен Навигатор - новото попълнение в кухнята на Веселият Готвач.
Статията и рецепти за Тарт Татен можете да намерите тук:
http://navigator.receptite.com/десерти/тарт-татен

Оригинален текст:
Това е един от най-популярните френски десерти.Тарт Татин /Tart Tatin/ се е появил през 1898 год.,благодарение разсеяността на една от сестрите от фамилията,както не е трудно да се досетите е Татин/Тatin/.
Стефани и Каролина са живеели в малкото френско градче Ламонт - Беврон.След смърта на баща им,сестрите получили в наследство неголям хотел.Младата сестра Каролина,станала управител на хотела,а по-възрастната Стефани,която не се славила с голям ум - готвачка.Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани,особено много нейният ябълков сладкиш.
Но веднъж той се превърнал в :shock: .....Тарт Татин.Естествено,това станало съвсем случайно :roll: .Един сезон в разгара на лова в хотела имало много гости,а Стефани,която работила сама в кухнята :chef: ,чудовищно много работа.Бедничката оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа.Сетила :eek: се готвачката за нея когато подушила миризма на печени ябълки.Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто :cook: и ги опекла.След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите.
След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела*Татин* за да опитат :hungry: новия фирмен сладкиш.Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин.
След няколко години в Ламонт - Беврон,пристигнал прочут столичен ресторантъор.Толкова много харесал сладкиша,че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню.Пак съвършенно случайно този човек бил Луи Водабл - собственик на известния парижки ресторант *Максим*.Така и Тарт Татин станал световно известен,защото ресторантът се посещавал от много чужденци.
Хотел *Татин* приема гости и до днес.На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт Татин.Днес в различните френски ресторанти се приготва с ябълки,круши,праскови,кайсии,тиква и др.
Момичета,пускам рецептата за този толкова лесен,популярен и вкусен сладкиш. :chef:


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5401
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 64 рецепти от Makaweli
:: 896 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » пон дек 14, 2009 8:55 pm

Много вкусно звучи рецептата, а историята е супер интересна. Понякога така се раждат невероятни неща - от една неволна грешка :thumup:
Ще опитам по Коледа да направя десерта :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 889
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » вт дек 15, 2009 7:40 am

Първоначално eledra публикува тук историята на този интересен десерт, но с нейно съгласие темата е публикувана и в Кулинарен Навигатор - новото попълнение в кухнята на Веселият Готвач.
Статията и рецепти за Тарт Татен можете да намерите тук:
http://navigator.receptite.com/десерти/тарт-татен

Наистина си заслужава да се прочете, поздравления :clap:
Aut viam inveniam aut faciam



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Yahoo [Bot] и 0 госта