Похапвате ли рибка?...

Дъра-бъра за всичко в кухнята
apostol
готвач с точилка
готвач с точилка
Мнения: 37
Регистриран на: ср окт 10, 2007 6:11 pm
Местоположение: София
Контакти:

Похапвате ли рибка?...

Мнениеот apostol » пон дек 17, 2007 5:49 pm

ПОХАПВАТЕ ЛИ РИБКА ?


“Яжте поне един път седмично риба!”- това ни съветват в един глас всички диетолози. И не само те- такива препоръки даваше на своите пациенти и прочутият кардиолог и сърдечен хирург д-р Кристиян Барнард.

Да, трябва, трябва по- често да се яде риба, защото тя е един чудесен хранителен продукт, който доставя на тялото безценни белтъчини, минерали и витамини. Тя снабдява организма ни и с онези есенциални мазнини, без които той започва да се разрушава на клетъчно ниво!

Установено е, че белтъчините на рибата се възприемат най- лесно от организма. Освен това може да се смята за доказан факт, че хората, които консумират риба по няколко пъти седмично, далеч по- трудно и по- рядко заболяват от рак! Те нямат и никакви сърдечно- съдовите проблеми.
При японците например, които едва ли не ежедневно консумират риба, болести като инсулт, инфаркт и рак са много голяма рядкост.

Океанската риба е за предпочитане пред речната, защото тя съдържа по- малко наситени мастни киселини.

Ще започна с една класическа рецепта:


РИБА НА СКАРА


Мариноваме рибни филета за около 30 мин. с бял пипер, диетична калиева сол (намира се вече във всеки по- добър супермаркет), лимонов сок и зехтин. Изпичаме ги на измазана със зехтин скара (по 5 мин. от всяка страна).
Сервираме филетата със сос от пресни домати, изготвен както следва: настъргваме 4 месести домата, прибавяме към тях 2 скилидки нарязан чесън, лъжица оцет “Балсамико” ( и той се намира в по- добрите магазини), 3 лъжици студено пресован зехтин, малко пресен или сушен босилек и сол на вкус. Разбъркваме тази смес добре и заливаме рибата с нея.

Ако тази рецепта ви се струва сложна, опитайте една от най- простите- така приготвят пъстърва в Гърция.


ПЪСТЪРВА НА СКАРА

Прясната пъстърва само се осолява леко, след което се поставя на измазана със зехтин скара и се изпича и от двете страни (между 3 и 5 минути за всяка страна).

Рибните специалитети на скара много често се нуждаят от подходящи сосове към тях, затова сега ще ви запозная с четири различни соса за риба.


ПЪСТЪРВА НА ПАРА

Още една изключително здравословна рецепта...
Измиваме и почистваме рибите, отстраняваме главите. Разрязваме ги по средата и отстраняваме гръбнака и костиците с помощта на остър нож и ножица. Мариноваме за известно време филетата с лимонов сок и бял пипер, след което ги поставяме в решетката и ги сваряваме на пара. (Във водата поставяме дръжки от магданоз и копър, както и няколко зърна чер пипер. Тенджерата се държи захлюпена през цялото време!)
Сервираме филетата полети със сос, изготвен от връзка пресен и нарязан чесън, задушен за 2 мин. в зехтин. Към чесъна прибавяме 4- 6 обелени и нарязани на кубчета домати без семките. Задушаваме и подправяме с нарязан босилек, сол и бял пипер.


ЛАЗАНЯ С РИБА ТОН

Използват се 12 готови кори, които не се варят предварително. В 2 лъжици зехтин запържваме за 2 мин. стрък нарязан пресен лук и скилидка счукан чесън. Прибавяме 300 гр. нарязани печурки и ги запържваме до златисто на много силен огън (за 2 мин.).
Изготвяме бял сос от 50 гр. масло, 1 лъжица брашно и 2 ½ чаши студено прясно мляко. Осоляваме и подправяме с индийско орехче.
Измазваме дъното на четвъртита тавичка с белия сос, отгоре поставяме пласт кори. Върху тях разстиламе няколко лъжици варен грах, гъби и риба тон (необходими са общо 2 консерви). Най- отгоре настъргваме кашкавал и заливаме със соса.
Следва нов пласт кори и т.н. Завършваме с пласт кори, покриваме ги с много настърган кашкавал, заливаме с 250 гр. течна растителна сметана. Покриваме с фолио и печем при 200 градуса 40 мин. Снемаме фолиото и запичаме още 15 мин. Сервираме със салата.

РИБА С ГЪБИ НА ФУРНА

Измитите филета се измазват със сол, бял пипер, лимонов сок и зехтин. Поставяме ги в измазана с масло тавичка, поръсена с червен пипер. Върху тях разстиламе смес от нарязани печурки и лук. Поръсваме с галета и ги заливаме с изцедено кисело мляко. Поставяме тук- таме бучици масло. Изпичаме във фурната до златисто.


РИБА ТОН С ГРАХ

Нарязваме на ситно ½ глава лук, 1 скилидка чесън и ½ връзка магданоз. Задушаваме ги в зехтин в керамичен съд. Прибавяме към тях 500 гр. грах, бучка масло и 2 лъжици доматено пюре, размито с 3 лъжици бяло вино.
Оставяме ястието да къкри 15 мин. на слаб огън, като от време на време разбъркваме. Накрая прибавяме 300 гр. риба тон от консерва, разбъркваме и прибавяме 1 лъжица хладка вода. Оставяме на тих огън още 10 мин.


ОГРЕТЕН С РИБА

800 гр. рибно филе се почиства и залива със студена вода. Прибавяме 4- 5 лъжици бяло вино, корени от магданоз, 2 нарязани моркова и 1 глава нарязан лук. Варим около 10 мин. След това изваждаме рибата, обезкостяваме я, отстраняваме кожата и я накъсваме на парченца. Поставяме ги в намаслена тавичка за печене.
Нарязваме 200 гр. печурки на ивички и ги задушаваме за много кратко време с малко сол и бял пипер в масло. След това ги изсипваме и разстиламе върху рибата.
Запържваме 2 лъжици брашно в 30 гр. масло, доливаме 1 чаша прясно мляко и 1 чаша от бульона, в който е вряла рибата. Прибавяме така получения сос към рибата и гъбите. Отгоре настъргваме кашкавал и запичаме в умерена фурна до златисто.


СОЛЕНА ТОРТА С РИБА ТОН

На дъното на един кастрон настъргваме на едро ренде белтъците на 6 твърдо сварени яйца. Върху тях настъргваме 150 гр. сирене, с което покриваме долния пласт. Върху втория слой разпределяме 2 консерви риба тон. Подправяме ги със ситно счукан кимион и бял пипер.
Покриваме този пласт с настъргано сирене, а след това с настърган кашкавал. Притискаме всичко с лъжица и заливаме със сос, изготвен от малко майонеза за вкус, 4- 5 лъжици кисело мляко, ситно нарязани кисели краставички, лимонов сок и 1 лъжица горчица. Притискаме пак и украсяваме с черни и зелени маслини и.

РИБА С КАШКАВАЛ


В измазана тава се нарежда 1 кг. рибно филе. Поръсва се с бял пипер и сол, намазва се с горчица. Върху него разпределяме 1 нарязан лимон и 2 глави лук, нарязани на кръгчета. Поръсваме с настърган кашкавал, размесен с 3 лъжици галета. Заливаме със зехтин и доматен сок. Печем около 30 мин.


СПАГЕТИ С РИБА ТОН

Нарязваме глава лук на ситно и я запържваме в 3 лъжици зехтин. Прибавяме 3- 4 обелени и ситно нарязани домата. Подправяме с щипка захар и задушаваме.
След 15 мин. прибавяме и 2 консерви риба тон. Подправяме с бял пипер, задушаваме около 10 мин. Изсипваме в тенджерата и една малка консерва грах, разбъркваме добре, наливаме 1 чаша пилешки бульон и варим 5- 10 мин.
С този сос заливаме сварените и измити спагети.


ПЪЛНЕН ХЛЯБ

Нямам много добро мнение за руската кухня, но тази рецепта е наистина нещо много, много вкусно. Е, не е чак толкова здравословна, защото ще използваме консервирана риба, но един път всеки може да кривне от правия път. Освен това ястието става бързо и винаги предизвиква възхищение и у най- претенциозните гости.
Необходим е един ръжен хляб. Особено подходяща за целта е ръжената или пълнозърнестата франзела. Отрязваме двата края на хляба и издълбаваме средата. Получава се нещо като тръба.
Смесваме натрошената среда от хляба с една консерва риба тон в зехтин, като прибавяме и зехтина. Прибавяме ситно нарязан копър, 1 глава настърган на ситно ренде лук, 2 твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета и няколко кисели краставички, нарязани също така на кубчета. Подправяме с бял пипер на вкус. Омесваме добре тази смес и напълваме с нея плътно издълбания хляб.
Загъваме го в алуминиево фолио и го оставяме поне два часа в хладилник за да се стегне.
След като извадим хляба от хладилника, го нарязваме на филийки. Да ви е сладко!
Накрая само това: направете си услуга- похапвайте по- често рибка?

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com


Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта