Истинско или професионално?

Дъра-бъра за всичко в кухнята

Любителски или професионални снимки предпочитате?

любителски
34
81%
професионални
4
10%
нямам предпочитания
4
10%
 
Общо гласове: 42

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 392
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 106 рецепти от xevi
:: 698 снимки от xevi

Истинско или професионално?

Мнениеот xevi » пон фев 01, 2010 3:28 pm

И друг път сме обсъждали снимките на храна (тук) и как се правят професионални такива. Всеки път когато видя някоя такава нагласена снимка и се ядосвам - изглежда красиво, но ако приготвя рецептата резултата няма да е този. Усещам се, че и в сайтове в Интернет, и в кулинарни хартиени списания професионалните снимки не ме привличат, а напротив - имам чувството, че ме лъжат. :x

Искам сега да ви питам и вас какво мислите по този въпрос :?: Давайте отговорите си в анкетата и не се притеснявайте тя е анонимна :)

За да ви покажа какво имам предвид:
Професионални снимки
Изображение

Изображение

Любителски снимки
Изображение

Изображение

* Последните 2 снимки са от нашия сайт на eledra i tillia


Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 889
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » пон фев 01, 2010 3:57 pm

Според мен човек трябва да е наясно кое е истинско и кое не. Хващаш лъскаво кулинарно списание, виждаш нещо впечатляващо и опитваш да го приготвиш. Вкъщи. Без екип от фотографи, стилисти, професионални готвачи и т.н. Ами няма как да стане като това например:

Изображение

Иска ми се да ги питам авторите на това произведение - с какво го режат този блат, та трошичка не пада? А с каква магия шоколадовия крем в средата не е омацал и на грам светлия блат? А даже след разрязването се е показал съблазнително навън? :)

Важното е, когато резултата от труда ви не е точно като в списанието - не се отчайвайте, дори напротив - имате вкусна и красива храна, а не модел, който може да е направен и от пластмаса ;)

И не забравяйте да снимате и да го покажете тук :thumup:
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
ninka71
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 960
Регистриран на: нед май 10, 2009 1:56 pm
Местоположение: Sofia

Мнениеот ninka71 » пон фев 01, 2010 4:37 pm

Според мен,колкото красиво и привлекателно да изглеждат професионалните снимки,никой не може да ме убеди,че и вкусовите му качества са такива!Съвсем скоро,бях поръчала от един доста лъскав каталог торта.Нямаше нищо общо между вкуса на "произведението" и вида й!В ресторанти ми се е случвало същата красива измама!Така за пореден път се убедих,че не винаги красиво нагласената храна е и вкусна!Снимките,които са във нашия форум,не само изглеждат добре,но й са от изпитани рецепти.Е,понякога може резултата да не се получи в желаната форма/нали трябва да поддържаме страницата"провал в кухнята"/,но сьм убедена,че е направен с много ЛЮБОВ!!!
:clap: :cook:
Изображение

Животът е само един миг между две вечности
Платон

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пон фев 01, 2010 9:10 pm

Аз лично харесвам и двата вида снимки:

любителските като барометър на действителността, професионалните като естетика и богатство на хрумвания, най-често от тях черпя идеи за поднасяне, за декорация и т.н.

Но по-често ми се прияжда нещо видяно на домашна снимка, отколкото на професионална. Естествено говоря за естетична любителска снимка.

Просто нямам вече никакви илюзии за това, как се правят профи-снимки, само все се чудя и се мая, какви шашми има и как са им дошли на ума. Все пак и за това се иска хрумване :D
www.facebook.com/artandhobby


ianamail
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 10
Регистриран на: пон авг 06, 2007 7:38 pm
:: 1 рецепти от ianamail

Мнениеот ianamail » вт фев 02, 2010 10:50 am

Нямам предпочитания.
Обичам да гледам и двата вида снимки приложени към рецепти.
Но когато започна да готвя съм наясно какво мога да постигна.
Триковете са очеизвадни понякога :shock: , но не се дразня.
Мисля , че Алиана е права - и за такава стъкмистика се искат идеи и талант...

Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 158 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » ср фев 03, 2010 3:39 pm

Какво разбирате под "професионални" и "любителски" снимки?
В много сайтове виждам приготвени в домашни условия вкусотии,аранжирани с фантазия и вкус,снимани с професионален фотоапарат,бутнати малко с фотошоп и резултата е снимка,конкурентна на професионалните.(Аз такава както и да се опитвам немога да направя) Определено такава снимка ще привлече вниманието ми,както и съответната рецепта към нея.
Подминавам рецепти без снимки или с такива,за които е нужна много фантазия и абстрактно виждане ,за да познаеш "замисъла".
Тук виждам любителски снимки на различни кулинари към една и съща рецепта и няма два еднакви резултата.Това означава,че проблема не е снимката(професионална или не),а във възможностите и уменията на всеки.
Така че аз съм за професионалните снимки!

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1886
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 577 снимки от sladki64e

Мнениеот sladki64e » чет фев 04, 2010 5:03 pm

За мен и двата вида снимки (професионални и любителски) са интересни. От професионалните се усеща рекламата, която (това е ясно на всички) е доста украсена и пресилена, защото има за цел да привлече вниманието, а от любителските се вижда резултатът от изпълнението на дадена рецепта. С други думи, хората, които залагат на рекламата ще използват професионални снимки, а тези, които искат да покажат своите кулинарни умения и творения ще заложат на любителските снимки.
Лично в този сайт харесвам любителските снимки и е много хубаво, че всеки има възможността да публикува своите снимки.

Потребителски аватар
desi96
майстор с шприц
майстор с шприц
Мнения: 18
Регистриран на: чет мар 26, 2009 12:55 pm
:: 6 рецепти от desi96
:: 14 снимки от desi96

Мнениеот desi96 » пет фев 05, 2010 2:33 pm

Когато разглеждам за рецепти по принцип винаги избирам със снимки, за да мога нагледно да разбера дали рецептата е сполучлива.Не харевам рецепти с професионални снимки, защото в много от случаите професионалната снимка няма нищо общо със крайния вариант.Изисква се малко фантазия и разчупена гледна точка и дори торта ( или друго ястие) приготвена в домашни условия може да стане като "професионална" :chef:

Потребителски аватар
tillia
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 495
Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
:: 698 рецепти от tillia
:: 2527 снимки от tillia
Контакти:

Мнениеот tillia » чет фев 11, 2010 4:53 pm

На пръв поглед професионалните "хващат" окото. Ярко, красиво, чисто. Но за съжаление недостижимо. Харесвам и едните и другите, но с превес към любителските. Вярно, че не всеки има подходящ фотоапарат и умения, но във всяка снимка личи желанието на домакинята да направи нещо вкусно и красиво за близките си. И това е по-важното! :thumup:
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums

Истината е въпрос на гледна точка !
Изображение Изображение

Потребителски аватар
naxos
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 37
Регистриран на: ср яну 13, 2010 1:45 pm
:: 10 рецепти от naxos
:: 74 снимки от naxos
Местоположение: София

Мнениеот naxos » ср мар 10, 2010 2:38 pm

Професионалните снимки, за да бъдат публикувани в списание търпят корекции. Една програма за обработка на снимки, може не само да ти изчисти жълтите блатове от шоколадовия крем, да изллади ръбовете на блата и да изчисти трохите, а и да ти направи едноетажната торта триетажна. Може да подреди плодовете в/у тортата без дори да ги е пипал човек. Не е нужен екип от фотографи, дори готвачи. На нея можеш да си направиш сладкиш, без да му знаеш рецептата. Визуална измама. Това е.
" Който иска уважение - много не говори, който иска здраве - много не яде"



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта