Стелка,аз слагам супена лъжица закваска на 0,500л прясно мляко.Подквасвам го,когато е мааалко по-малко топло от това,което са ми казвали,а именно пробата с пръста.Правя това,защото не обичам да ми е кисело.Освен това не го държа завито 4 часа.Ако е само 1 буркан-3 часа.Ако са повече-около 2 часа и половина,защото повечето буркани задържат топлината,топлят се взаимно :P .И по-точно на 2,5 часа проверявам,ако не ми хареса,го оставям още половин час.Пробвай някой ден с едно малко бурканче по моя начин,може и да ти хареса.И да пишеш после.
Баба ми,например,кваси млякото веднага след като го подвари.Става адски кисело и стои на дупки,като сирене.
Още един тарикатлък се сетих.От свекъра,лека му пръст,го знам.Той беше овчар и ги разбираше тези работи

.Квасиш,както си знаеш.Преди да затвориш буркана,топваш връхчето на клечка за зъби в мая за сирене.Ама така,че да НЕ остане капка на клечката,само да се навлажни.После разбъркваш млякото в 1 бурканче с тая клечка и продължаваш процедурата,пак както си знаеш.За всеки буркан навлажняваш клечката с мая и разбъркваш,и така...Пробвала съм,не се променя вкуса на млякото.Само дето си е гъсто,дори и малко по-хладно да го квасиш,както аз правя.Квасила съм в глинен,стъклен,пластмасов съд,в метална тенджера,и имам 2-3 провала в началото,докато си налучкам оптималните условия.
Успех!