Здравейте и от мен. Първоначално като прочетох новите идеи на
xevi ми харесаха (и двете).
След това, повлияна от коментара на
Aliana, погледнах нещата от друг ъгъл и смятам, че го е казала много точно ("зависи от рецептата и ситуацията", а аз ще добавя и от готвача).
Ще бъда по-подробна:
Като видях предложението за оценка само след приготвяне на дадената рецепта,
ДА съгласих се.
(Аз имах един злополучен опит с рецепта, която не одобрихме при дегустацията, но когато я прочетох
бях гладна!!!, прозвуча ми вкусно и импулсивно сложих оценка "много добра")
Но тук възниква въпросът: доказателството, че съм я приготвила обвързано ли е със снимка? Ако да - не е честно към някои потребители, ако не - може и да излъжа, че съм я правила, нали?
Второто предложение също е добро, но като цяло е по-крайно (
"Ще я приготвя пак" =
"много добра";
"Няма да я приготвя пак" =
"много лоша").
Няма я "златната среда" (да кажем "по-скоро бих я приготвила пак"="добра" и "по-скоро не бих я приготвила пак"="лоша"). А и тук оценката "ще я приготвя пак" ми звучи някак ангажиращо.
Т.е. аз лично съм пробвала много рецепти, които са ми харесали и то много, но още не съм ги повторила. Като видя оценка "Ще я приготвя пак" и може да сложа противоположната точно защото това
"Ще я приготвя пак" звучи като "Приготви я пак!".
В този ред на мисли оценяването с "много добра", "добра"...ми харесва повече. (Казано по друг начин: рецептата я оценявам примерно като "много добра", но дали "ще я приготвя пак" не се знае

)
Тук се сещам за един полу-несполучлив опит - захващам се с една рецепта, която е доста трудна за моите възможности (аз съм 9-ти или 10-ти клас, а рецептата е с козуначено тесто, крем и разбити на сняг белтъци).
Готвих "великата" рецепта цял ден и така се бях изморила, че не пожелах даже да пробвам произведението. Видът също се отдалечаваше от очаквания (това окончателно ме срина). Семейството ми одобри резултата (и до ден днешен си спомнят за този вкусен десерт), но ако трябваше тогава да дам оценка от рода дали ще приготвя рецептата пак или не, твърдо (без да се замисля) отговорът би бил НЕ. Но в действителност рецептата е много хубава. Това, че аз съм се надценила и "няма да я приготвя пак" не прави рецептата лоша.(За това горе добавих, че зависи и от готвача:))
Съгласна съм с Aliana, че има рецепти, които могат да се оценяват и без направа. И наистина това са рецептите, които са идея за декорация (оформяне на хляб, украса на торти, моделиране на захарни фигурки, декорация на салати и предястия и др.) Те може да се оценяват без да се изисква приготвяне.
Това е свързано и с предложението за оценка на снимки (независимо от оценката на рецептата), която също ми харесва . Като тук даже е хубаво да се включат и снимките, добавени в секция "без рецепта". Та точно тук, при оценка на снимките, ще може да покажем възхищението си от нечий труд. (Тук оценките може да са "харесва ми идеята и изработката", "харесва ми идеята,но не и изработката", "не ми харесва идеята, но оценявам труда", "лоша идея и лошо изпълнение" - не ги формулирах кратко, но дано е ясно)
Ако трябва да обобщя мнението си, то е следното:
Рецептите за ястия да могат да се оценяват след приготвяне на дадената рецепта, но доказателството за това да не е обвързано със снимка.
Оценките (остават си старите):
"Много добра"
"Добра"
"Средна"
"Лоша"
"Много лоша"
Снимките (ако изобщо се предвижда за в бъдеще такъв тип оценка) да могат да се оценяват независимо от рецептата (т.е. не е нужно да сме пробвали рецепта, за да дадем оценка на снимка).
Тук ми е по-трудно да определя как да звучат оценките, защото изхождам от това каква идея за аранжиране се предлага, оригиналност, качество на изработка, качество на самата снимка, цялостна композиция.
Оценките (примерно):
1. "Харесва ми идеята и изработката" (тук под "идея" визирам три неща - оригиналност, идея за декорация и цялостна композиция. Знам, че не е редно и трябва да е по-конкретно, но в момента не ми идва нищо на ум) - бих дала тази оценка на оригинална идея, изпълнена професионално, декорирана с усет, снимана качествено, сложена на ненатрапчив, но и НЕлипсващ фон.
2. "Не ми харесва идеята, но оценявам труда" - бих дала тази оценка на качествена снимка, с малки забележки в декорирането, но липса на цялостна (завършена) композиция.
3. "Харесва ми идеята,но не и изработката" - бих дала тази оценка на оригинална идея, добра декорация и цялостна композиция, но изпълнена "през пръсти" и снимана некачествено.
4. "Лоша идея и лошо изпълнение"
На позиция 2 и 3 се чудех дали така да е подредбата или обратно. Но след като говориме за оценка на снимка мисля, че качеството на самата снимка трябва да има превес над изработката.
Приятна вечер и ако ми хрумне друго ще пиша!