Още вчера исках да ти отговоря, но едва сега намирам време.
Нито при хартията за печене, нито при фолиото играе роля коя страна ще ползваш. Дори за хартията за печене не бях чувала, че има разлики - моята например е съвсем еднаква от двете страни.
При фолиото се получава гладка и матирана страна в последната работна стъпка от производството, когато две ленти фолио биват прекарвани едновременно между два валяка. Така се удвоява производството без да се увеличава ползваната техника. Тази страна на лентите, която е откъм валяка, става лъскава, а "вътрешната" страна остава матирана. Само по тази причина фолиото има две различни страни, а не защото това трябва да бъде така.
Съвсем педантично погледнато фолиото има следните физикални свойства: лъскавата страна отразява по-добре топлината, докато матовата е по-склонна да я превежда. Това би означавало, че ако искаш да запазиш нещо топло, би трябвало да го увиеш във фолио с лъскавата стана навътре. Ако искаш нещо студено да си остане студено - би трябвало да се увие с матовата страна навътре. Това е на теория. На практика при температури под 500 С това не игре роля.
Хората, защитаващи каквато и да е позиция за "правилна" страна на фолиото, не разполагат с някакви доказателства. Просто е въпрос на навик или защото са чули от някого, че така трябва
Поздрави
