Антоновден 17 януари
СВ. АНТОНИЙ се представя като брат близнак на св. Атанас. Според различни поверия те били ножари, железари, налбанти (хора, които подковават коне). В митологията ковачите се смятат за творци на вселената, оформящи света чрез стихията на огъня. Магическа е силата на ковачите и на всичко, произлязло от техните ръце. Двойно по-магическа става силата, когато са двама близнаци ковачи като св. Антоний и св. Атанас. Ковачите и железарите и до днес празнуват деня на своите покровители. Антоновден се тачи и в чест на едрия рогат добитък. Според една легенда Антоний гледал спящо със свити лапи куче и бил озарен от прозрение техният инструмент (клещите) да изглежда така, като кучешки крачета. Затова му отредили празник един ден преди деня на брат му св. Атанас. Според друга легенда двата дни 17 и 18 януари са празник, посветен на един светец с две лица. На първия ден светецът влязъл в селската кръчма с бедняшки дрехи и никой не го поздравил, не го почерпил, не поискал да пие с него вино и ракия. На втория ден облякъл „знатни дрехи", влязъл с тях в кръчмата и както се очаква, всички скочили на крака да го посрещнат с почит и уважение. На много места жените раздават медени питки за здраве. Не се варят боб и царевица, за да не се разболяват децата от шарка.
На трапезата се слагат: прясна питка, баница, тутманик, пълнена кокошка.Не се яде свинско месо, „за да не се разсърдят" болестите.
Информацията е предоставена от Мария Проданова, авторка на книгата Български празници и традиции
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН !!!
