
Всичко това, което ще прочете тук, се приготвя за около половин час. Тук не броим предварителното сваряване на картофите (в една от рецептите). Няма да има точни мерки, защото всичко се прави на око и на вкус. Езикът на рецептите е умишлено разговорно-диалектен, за да се предаде максимална близост до евентуалния читател, както и да се избегне елитарния изказ на майстор-готвача (като например онзи пръдльо, дето е 1,50... абе по БТВ дето готви).

Пица
БрАшнуту съ фърга в иднъ гулямъ купъ. Пляскъми вътри кисилу мляку, ама аку нямъ можи и вудъ. Взимами сода каустик... таковъ беее, бикарбонат (дет гу пийм за кисилини и махмурлук) и рътвами една дозъ. Посли бърками с вилицътъ (можи и с шпатулътъ). Кат замязъ на разтвор за шпакловкъ - тутову йе! Взимами празну шише от биръ, шпакловкътъ я млатвами в тъвътъ и разточвъми. Ей, дъ ни забраа - тъвътъ я мажим с оливу и посли поръсвами брАшну. Кат разточим шпакловкатъ е лесну - взимами сирини, къшкавал, салам, маслини, гъби (аку има де), чушки, думати, лютиницъ (ама думашна... ама можи и купешка). Мажим всичку тува връз шпакловкътъ, бийм идин шут на тъвът във фурната и чаками петнайс минути. Посли йе готову!
Салата (картофена)
Картофите се варят докът се нацвъкат. Посли им съ маща кафявуту, дет съ бели. Взима съ идин млат и съ млати, докът станът на нищу! Кат станът на нищу им съ рътва: май... мъюнезъ (цялуту чуду, или квот е останълу), лук (ама не цялата глъвъ), зеленийки и тревуляци (тва магданоз, тва чубрица, тва квот има) И посли съ гледа кво ощи има в хладилника. Аку има мляку - дубре. Мириши съ и аку нийе развалену - ръгва съ и то в бъркоча. Да йе около два пръста, да ни йе повичи, щот шъ стани на чорбъ. Пак дзяпами кво има в хладилникъ. Кво има тук, бе да му ... маматъ? Аааа! Сиринье! Можи! Ръгва съ и то! Посли бръквами в пакетъ със султа и взимами две големи щипки (между палицъ и пукъзалицъ). Кат ръгним и султа - гутоу! Посли саму бърками с вилицъта, ама можи и с отверткъ, и тва е!
Жина! Дай ся бира!
Омлет с картофи (май няма друго име)
Бръквами в турбътъ и вадим един гулям къртоф. Белим го внимателну, да остани повече от негу. Кат гу убелим гу режим на филии (да мяза на пържини къртофи, дет ги праат по кръчмити). Пържим гу с оливу. Кат ни хареса как изглежда - фъргами яйца (три броя) в тиганя. Ама първу сме ги разбили, та да стани нещу кат жълта помия. Те таз помия фъргами смелу и безотгуворну в тиганя. Палим цигара и кат я допушим - готову йе! Ръсим със соль, ама можи и с магданозец... Аку съ ви малки чиниити - сгъвъти кръглото от яйца и картофи в тиганя на две. То заприличва на полукръг. Тогава влиза в чинията. Ама аку ви е многу малка - сгъвати още веднъж.
Тва е! Посли пак!