Торта НАПОЛЕОН
За тестото:
(1 чаша=175 мл.)
200 г студено масло, нарязано на парчета
4 чаши брашно
1 яйце
1 чаша заквасена сметана
За крема:
3 яйца
1 1 / 2 чаша захар
6 с.л. брашно или царевично нишесте
4 чаши пр. мляко
200 грама безсолно масло
Забележка: Кремът може да се приготви един ден предварително съхраняван в хладилник, докато е необходим.
Първо се приготвя крема.Разбват се яйцата със захарта, до бледо. Изсипва се сместа в средна по големина тенджера. Добавя се млякото и брашното. Разбърква се енергично с телена бъркалка за да се премахнат бучките. Включва се котлона от средна до висока температура и се разбърква непрекъснато, докато сместа се сгъсти, 6-7 минути. Маха се от огъня. Оставя се да изстине за 10 минути. Добавя се маслото и се разбива с миксер, докато съставките се смесят добре -до гладкост.Покрива се с фолио исе оставя в хладилника.

Междувременно се приготвя тестото.Брашното се слага в голяма купа. Добавя се маслото и, или с помощта на вилица или нож (или сладкарски миксер, ако има такъв), или с пръстите , нарязаното масло се втрива, докато се получат трохи( грахов размер)
.

В отделна купа се смесват яйцето и сметаната и се разбъркват добре.Направя се кладенче в брашнено-маслената смес и към нея се добавя яйчената.Разбърква се с ръка, докато тестото се съедини в една маса. Трябва да е нежно на допир. Ако тестото е все още лепкаво се добавя още малко брашно.
Тестото се разделя на 7 равни части (топка-диск). Увийте всяка в пластмасова обвивка(фолио) и охладете в хладилник за 2 часа.
Фурната се загрява на(200C).
Всяка топка се разточва на квадрат(може и на др.форма)ако при разточването се скъса се слепва с пръсти,надупчва се с вилица случайно на 3-4 места. Това ще предотврати образуването на мехури, въпреки че винаги се появяват,но са по малки ,но при сглобяването на тортата те се скриват:):):)
Всеки слой се пече в средата на фурната до златисто светло, 6-8 минути-до бяло и светло кафяво.Внимателно се отделя , да не се скъса - слоевете са крехки.
След като са готови всички слоеве, можете да се съберат на торта. . Ако има мехури по тях се мушкат леко с вилица да се счупят. Нанася се щедро количество крем върху тях (бъдете особено щедри със сметана по ръбовете на всеки слой, тъй като те са най-трудните за усвояване и омекотяване).
Поръсете на върха на тортата щедро с галета. Ако ръбовете на тортата не са съвършени .когато тортата се навлажни ,краищата се отрязват с нож.
