janova от кои капсикови пластири си купуваш

ще имат ли ефект при възрастни хора.....

Буренът тученица - вкусна храна и лекарство
Тученицатата в България се води за бурен, а по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и продава и то на висока цена. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите.
Допреди няколко десетилетия този зеленчук се е оценявал по достойнство. Днес обаче е напълно забравен, макар че е разпространен като бурен из цялата страна. За широкото му използуване в миналото говори фактът, че се е култивирал въпреки изобилието му в диворастящ вид.
Тученицата помага за подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Богат е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има лечебен ефект при диабет, инфаркт и дори рак, доказаха преди време учени от САЩ. Много от механизмите на това действие още не са изяснени. Установено е, обаче, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3 в рибеното масло. Вероятно те пазят съдовете от склероза и така предпазват и от инфаркт. Тези ненаситени мастни киселини почистват кръвоносните съдове както топлата вода и сапунът мият мазнините.
Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Листата й са сочни и вкусни, целулозата й е нежна. Появява се късно напролет, когато повечето листни зеленчуци вече вретенят и не са годни за консумация. Може да се бере до появата на първите слани.
За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре.
http://www.monitor.bg/article?id=47841
Тученицата - важна билка и храна
Подробна информация за тученицата
ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":
http://anipesheva.blogspot.com/2011/07/36.html
А ето и още информация за билката:
Тученицата , още позната като тлъстига, е много полезна билка. Използва се в китайската медицина от хилядолетия. На китайски се нарича ма чъ сиен 马齿苋.
В Китай се знае още като "билка на дълголетието".
Научно название: Portulaca oleracea
Енергия: студена (Ин)
Вкус: леко кисел
Влиза в меридианите на дебелото черво, черния дроб и далака.
Основни свойства:
- прочиства отровите
- прочиства патогенната горещина
- противовъзпалително действие
- регулира кръвообращението
- спира кръвоизливите
- премахва отоци в тялото
- стимулира уринирането
- смазва червата
- премахва паразити
- регулира обмяната на веществата
Лекува:
отравяния
възпаления
грип
висока температура
зачервени очи, сухота в очите
кератомалация
нощна слепота
високо кръвно
остра екзема
силикоза
коклюш (магарешка кашлица)
хепатит
диабет
аритмия
диария (включително и детска диария)
дизинтерия
абцеси
цистит
простатит
апендицит
хемороиди
левкорея
гъбична инфекция
отоци на половите органи
маточен кръвоизлив
кисти
тумори
затлъстяване
висок холестерол
Богата на витамин С, хлорофил и омега-3 мастни киселини.
Вкусна е на салата, а също и като пълнеж за пелмени, баници, чушки и т.н.
Не се съчетава с черен пипер.
http://anipesheva.blogspot.co.uk/2010/09/blog-post.html

Защо са полезни глухарчетата?
Те са природна банка от витамини и микроелементи. В тях се съдържа магнезий, калий, мед, желязо, калций, а също витамини от групите В, А и С.
В древността жълтото цвете е било наричано елексирът на живота - то оказвало тонизиращо, противовъзпалително и болкоуспокояващо въздействие.
Глухарчето способства за извеждането на токсините от организма. Салата от него повишава настроението и жизнения тонус, укрепва имунитета и стимулира сърдечно-съдовата система.
Глухарчето също така е богато на антиоксиданти, които предотвратяват захарен диабет. Те са препоръчителни за употреба и след инсулт. Помагат за по-бързото възстановяване.
Салата от глухарчета можете да ядете при различни заболявания - проблеми с предстомашната жлеза, възпаление на лимфни възли, кожни обриви и др. Растението предотвратява затлъстяване и цироза, подобрява храносмилането.
- съдържащо най-добрата половина от химичните елементи - калий, натрий, магнезий, желязо, мед, калций. В неговия състав са включени и витамините А, С, Р, както и всички витамини от групата В.
ЗА КЪРМАЧКИТЕ
Всички части на глухарчето имат целебни свойства за младите майки: корените, листата, цветовете. Корените на глухарчето съдържат природни заместители на захарта (като диетичен продукт се усвоява прекрасно при диабетиците и страдащите от проблеми с бъбреците и жлъчния мехур).
Благод рение на глухарчето организмът изхвърля токсините и стимулира дейността на сърдечно-съдовата система.
Повдигайки тонуса, целебното растение повишава настроението.
За кърмещите жени глухарчето е най-ефективният помощник за стимулиране на кърмата.
Още Авицена е лекувал с млечния сок на глухарчето сърдечни и бъбречни отоци, препоръчвал го е при венозни съсиреци.
НЕ ЛЕКАР, А ЗЛАТО!
Глухарчето е богато на антиоксиданти, предпазващи от диабет и рак. Влияе благотворно на обмяната на веществата и ускорява възстановителните процеси след инсулт.
В народната медицина при различни заболявания се използват екстракти, отвари и настойки от корените на глухарчето при различни заболявания: на задстомашната и щитовидната жлези, при повишена киселинност и възпаление на лимфните възли.
Слънчевите цветове на вълшебната билка лекуват изгаряния, цироза; разрушават камъните в жлъчния мехур. Еликсир са за черния дроб, гастритите, авитаминозите. Подобряват апетита и храносмилането.
Прахът от корените на глухарчето заличава белезите от рани, изгаряния и язви. Отварата от цветовете на растението се препоръчва при безсъние и хипертония.
НА ПОЧИТ Е И В ЧУЖБИНА
Във Франция, Австрия, Холандия, Германия, Индия, Япония и САЩ глухарчетата се отглегкдат в специални плантации, французите използват растението за целебни салати и варива, за вина и маринати.
Младите листа на жълтия „лекар" са подходящи за салати и сосове. Впрочем, нежните мариновани листенца на вкус напомнят на каперси. От цветовете на глухарчето се приготвят екзотични варива, а от корените му се получава превъзходна напитка, подобна на кафето!
НЕЗЕМНА КРАСОТА
Благодарение на свойството на глухарчето да спомага за отделянето на мъртвите клетки на кожата и да я прави по-еластична растението се използва широко и в козметиката - като подхранващо, овлажняващо и избелващо средство. Втривайки в кожата си млечния сок от листата на глухарчето, античните красавици са отстранявали тъмните петна и луничките по лицето.
При всекидневна и редовна употреба глухарчето подобрява цвета на кожата и я почиства. '
Слънце в чиния
Рецептата за целебна салата от глухарчета и орехи е пределно проста:
Продуктите са 100 г листа и цветове от глухарчета, ядките на 6 ореха и 1 супена лъжица олио. Измиваме листата и цветовете на растението, смиламе или нарязваме на ситно орехите. Смесваме Всичко и го заливаме с мазнината. Ако вкусът на салатата ви се струва твърде стипчив, можете да измиете глухарчетата със солена вода. Но имайте предвид, че в такъв случай се губят част от полезните вещества в растението.
http://www.lekar.bg/news-61/info-3167/% ... 0%BE.-.%5C