Как да правим хубави снимки
Публикувано: ср ное 19, 2008 11:00 am
Здравейте любители кулинари!
В тази темичка предлагам да обсъждаме тънкостите на "хранително-вкусовата" фотография или по-точно - как да правим хубави снимки на вкусотиите, които приготвяме - самото приготвяне и аранжиране е друга работа
Започвам я не с претенции за професионализъм, а със самочувствието на любител фотограф - тук ще споделя неща, които съм научил от личен опит, а и от някои статии по темата.
Основен фактор е техниката с която разполагате:
- фотоапарат (с лента) - лошото е, че трябва да сканирате снимките след като ги извадите... т.е. дори в оригинал снимката да е много добра, при самото сканиране може да има загуба на качеството, а и целият процес отнема много време
- мобилен телефон с камера - само по-скъпите модели разполагат с достатъчно капацитет да направят прилична снимка, ако имате такъв - може да бъде сравнен с нисък клас цифров фотоапарат, т.е. трябва да свърши работа. Ако телефонът ви е от евтините модели - не възлагайте особени надежди за качествени снимки
- цифров фотоапарат - най-добрият вариант, особено ако имате среден клас апаратче, но напоследък и най-евтините се представят добре в повечето ситуации
След като сте въоръжени с добър цифров фотоапарат, ето и моите препоръки как да снимате кулинарните ви произведения:
1) Фокусирайте - още преди да сте направили "щрак" повечето фотоапарати ви показват какво сте фокусирали - внимание - ако нещото, което искате да снимате е в средата на образа, това не значи, че задължително е фокусирано върху него. Разгледайте инструкциите на вашето апаратче, някои модели показват със зелени правоъгълници районите върху които фокусират, други имат само зелена лампичка дали центъра на образа е на фокус.
2) Използвайте "макро" функцията - на практика всички фотоапарати снимат в поне 2 режима - нормален и макро. Разликата е в разстоянието между обекта, който снимате и обектива - "нормален" режим може да значи от около 40-50 см до няколко метра, а "макро" е за близки разстояния - под 30тина см. Отново точните параметри са според лещите на вашия апарат, но обикновено ако сте близо до обекта в нормален режим апарата не фокусира върху него, а на нещо по-надалеч. Тогава опитайте да превключите на макро, най-вероятно резултатът ще бъде пъти по-добър. Как да използвате макро на вашия апарат? Разгледайте книжката с инструкциите, но най-често обозначението е стилизирано цвете - или конкретно -
3) Контролирайте светлината - най-често снимаме храната вкъщи, но понякога осветлението не е най-подходящо и фотоапарата сам пуска светкавица, която пък прави снимката твърде осветена и разваля всичко. Опитайте различни варианти - естествена светлина отвън, повече лампи или ръчно да изключите светкавицата. Също внимавайте със сенките - повече лампи - повече сенки.
4) Правете много снимки - цифровите снимки са на практика безплатни, така че нищо не ви пречи да снимате повече - от различни ъгли, разстояния, с различно осветление. На малките екранчета на фотоапаратите не е най-лесно да се види истинското качество на снимката, така че ако направите много - после, когато ги прехвърлите на компютъра ги разгледайте и преценете коя е най-добра, може да видите детайли, които не сте забелязали на малкото екранче.
Надявам се, че съм бил полезен - сигурен съм, че и вие имате какво да кажете по темата.
В тази темичка предлагам да обсъждаме тънкостите на "хранително-вкусовата" фотография или по-точно - как да правим хубави снимки на вкусотиите, които приготвяме - самото приготвяне и аранжиране е друга работа
Започвам я не с претенции за професионализъм, а със самочувствието на любител фотограф - тук ще споделя неща, които съм научил от личен опит, а и от някои статии по темата.
Основен фактор е техниката с която разполагате:
- фотоапарат (с лента) - лошото е, че трябва да сканирате снимките след като ги извадите... т.е. дори в оригинал снимката да е много добра, при самото сканиране може да има загуба на качеството, а и целият процес отнема много време
- мобилен телефон с камера - само по-скъпите модели разполагат с достатъчно капацитет да направят прилична снимка, ако имате такъв - може да бъде сравнен с нисък клас цифров фотоапарат, т.е. трябва да свърши работа. Ако телефонът ви е от евтините модели - не възлагайте особени надежди за качествени снимки
- цифров фотоапарат - най-добрият вариант, особено ако имате среден клас апаратче, но напоследък и най-евтините се представят добре в повечето ситуации
След като сте въоръжени с добър цифров фотоапарат, ето и моите препоръки как да снимате кулинарните ви произведения:
1) Фокусирайте - още преди да сте направили "щрак" повечето фотоапарати ви показват какво сте фокусирали - внимание - ако нещото, което искате да снимате е в средата на образа, това не значи, че задължително е фокусирано върху него. Разгледайте инструкциите на вашето апаратче, някои модели показват със зелени правоъгълници районите върху които фокусират, други имат само зелена лампичка дали центъра на образа е на фокус.
2) Използвайте "макро" функцията - на практика всички фотоапарати снимат в поне 2 режима - нормален и макро. Разликата е в разстоянието между обекта, който снимате и обектива - "нормален" режим може да значи от около 40-50 см до няколко метра, а "макро" е за близки разстояния - под 30тина см. Отново точните параметри са според лещите на вашия апарат, но обикновено ако сте близо до обекта в нормален режим апарата не фокусира върху него, а на нещо по-надалеч. Тогава опитайте да превключите на макро, най-вероятно резултатът ще бъде пъти по-добър. Как да използвате макро на вашия апарат? Разгледайте книжката с инструкциите, но най-често обозначението е стилизирано цвете - или конкретно -
3) Контролирайте светлината - най-често снимаме храната вкъщи, но понякога осветлението не е най-подходящо и фотоапарата сам пуска светкавица, която пък прави снимката твърде осветена и разваля всичко. Опитайте различни варианти - естествена светлина отвън, повече лампи или ръчно да изключите светкавицата. Също внимавайте със сенките - повече лампи - повече сенки.
4) Правете много снимки - цифровите снимки са на практика безплатни, така че нищо не ви пречи да снимате повече - от различни ъгли, разстояния, с различно осветление. На малките екранчета на фотоапаратите не е най-лесно да се види истинското качество на снимката, така че ако направите много - после, когато ги прехвърлите на компютъра ги разгледайте и преценете коя е най-добра, може да видите детайли, които не сте забелязали на малкото екранче.
Надявам се, че съм бил полезен - сигурен съм, че и вие имате какво да кажете по темата.